Football Talk

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0: Επιστροφή στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια με «υπογραφή» Αϊτόρ, σε έναν τελικό που τα είχε... όλα! (video)

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0: Επιστροφή στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια με «υπογραφή» Αϊτόρ, σε έναν τελικό που τα είχε... όλα! (video)
Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού επικράτησε με 1-0 (21/05) του ΠΑΟΚ, και επέστρεψε στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια, μέσω ενός τελικού, που τα είχε... όλα!
Στο τέλος είχαμε νέο... Κυπελλούχο Ελλάδας! Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 (21/05) του ΠΑΟΚ και πήρε τα «σκίπτρα» από τους περσινούς νικητές του θεσμού, επιστρέφοντας στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια και προσθέτοντας τη 19η κούπα στη συλλογή του!
 
Συγκλονιστικός ο Βέλεθ, καθοριστικός ο Αϊτόρ που έκρινε μία αναμέτρηση τουλάχιστον επεισοδιακή, που διακόπηκε τόσο πριν ξεκινήσει, όσο και στο γκολ του Ισπανού μεσοεπιθετικού στο 34ο λεπτό. 
 
Κατά αυτόν τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός έδωσε συνέχεια στην παράδοση που έχει χτίσει στους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον «Δικέφαλο του Βορρά», αφού επικράτησε για τέταρτη φορά, στις πέντε έως τώρα συναντήσεις τους.
 


1ο ημίχρονο

Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης κυριάρχησαν τα σκληρά μαρκαρίσματα και το πάθος, την ώρα που οι διάδρομοι παρέμεναν κλειστοί. Οι δύο ομάδες επιδίδονταν συχνά σε αβίαστα λάθη και με εξαίρεση ένα αρκετά μακρινό σουτ του Πέρεθ στο 7ο λεπτό, τίποτα το αξιοσημείωτο δεν συνέβη στο πρώτο δεκάλεπτο. Χρειάστηκε να συμπληρωθούν περίπου τριάντα λεπτά, έως ότου συμβεί, αλλά όταν έγινε, συνέβαλε στο να ανοίξει το σκορ!
 
Πιο συγκεκριμένα, στο 29ο λεπτό, ο Χουάνκαρ πάτησε περιοχή, «έσπασε» την μπάλα στον Ιωαννίδη, αυτός δεν κατάφερε να υποδεχθεί την μπάλα, ο Γκατσίνοβιτς προσπάθησε να κάνει την κεφαλιά και ο Βιεϊρίνια, όπως έκρινε ο Λαόθ μετά από εξέταση της φάσης στο VAR, τον βρήκε στο κεφάλι. Ο Ισπανός διαιτητής έδειξε την «εσχάτη των ποινών», ο Αϊτόρ ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε, γράφοντας το 1-0 για τον Παναθηναϊκό, πέντε λεπτά αφότου σημειώθηκε η φάση!
 


Στους πανηγυρισμούς υπήρξαν αντικείμενα προς τους παίκτες του «τριφυλλιού» και ο διαιτητής της αναμέτρησης έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια, διακόπτοντας ξανά την αναμέτρηση. Οι διαμαρτυρίες από τους πάγκους ήταν έντονες, υπήρξε κίνδυνος σύρραξης, όμως οι δύο ομάδες αποχώρησαν δίχως προβλήματα. Εντύπωση προξένησε πως στον δρόμο προς τα αποδυτήρια, ο Λαόθ κρατούσε στα χέρια του μία πέτρα που εκτοξεύθηκε από την κερκίδα.



Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, εντός κι εκτός αποδυτηρίων, και καθυστέρηση περίπου είκοσι λεπτών, το ματς άρχισε ξανά. Μάλιστα, στα τρία λεπτά παιχνιδιού από την επανέναρξη, ο Αϊτόρ απείλησε με σουτ εκτός περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πασχαλάκη.
 
Δύο λεπτά πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος, ο ΠΑΟΚ είχε τη μεγαλύτερή του ευκαιρία. Ο Αουγκούστο βρήκε υπέροχα με διαγώνια μπαλιά τον Ζίβκοβιτς, αυτός έκανε τη σέντρα προς την καρδιά της περιοχής, αλλά ο Άκπομ δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και επέτρεψε στον Μπρινιόλι να μπλοκάρει, διατηρώντας το 1-0 ως σκορ του πρώτου ημιχρόνου.


 

2ο ημίχρονο

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Παλάσιος έβγαλε την ομάδα του στην κόντρα, βρήκε όμορφα τον Γκατσίνοβιτς, αλλά το σουτ του κόντραρε στα σώματα και κατέληξε σε ένα κόρνερ που δεν απέφερε κάτι.

 
Η επόμενη σημαντική φάση καταγράφηκε στο 56ο λεπτό, όταν ο πολύ δραστήριος και σκόρερ, Αϊτόρ, εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά, αλλά η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία του Πασχαλάκη, χωρίς να μπορέσει κανείς να έρθει σε επαφή μαζί της.
 
Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήταν άμεση. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Μπίσεσβαρ πήρε την μπάλα, «πάτησε» περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι του Μπρινιόλι.
 

 
Το παιχνίδι κυλούσε ήρεμα έως το 79ο λεπτό, όταν ο ΠΑΟΚ έχασε τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσει. Ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Σβαμπ πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Κώτσιρας κατάφερε με κάποιον τρόπο να την απομακρύνει πάνω στη γραμμή!
 

 
Στα εναπομείναντα λεπτά της αναμέτρησης, ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε άψογα το υπέρ του προβάδισμα, την ώρα που ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά ξανά. Μοναδική εξαίρεση, μία φάση διαρκείας στις καθυστερήσεις, στην οποία απομάκρυνε αρχικά ο Μπρινιόλι κι έπειτα η άμυνα του «τριφυλλιού».

Το 1-0 παρέμεινε ως τελικό σκορ της αναμέτρησης, σφραγίζοντας την επιστροφή των «πρασίνων» στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια!

 


Ο MVP 

Ο Φραν Βέλεθ αξίζει το βραβείο στον απόλυτο βαθμό. Ήταν «βράχος» στην άμυνα του Παναθηναϊκού και παρότι ο Αϊτόρ κρίνει το ματς, με βάση τη συνολική του εικόνα, ο Ισπανός σέντερ μπακ ήταν άψογος.
 

Η φάση του αγώνα 

Η φάση του 79ου λεπτού, που ο Κώτσιρας απομακρύνει ως διά μαγείας πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Σβαμπ. Δεν χρειάζεται να αναλυθεί το γιατί...
 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Βιγιαφάνιες (69' Κουρμπέλης), Πέρεθ, Παλάσιος (90+4' Σάρλια), Γκατσίνοβιτς (76' Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (76' Καρλίτος)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκανσον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46' Σίντκλεϊ), Κούρτιτς, Αουγκούστο (52' Σβαμπ), Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (62' Μιτρίτσα), Σοάρες (46' Ελ Καντουρί), Άκπομ (68' Τσόλακ)
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0