Football Talk

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω: Η μάχη της παραμονής στα κορυφαία πρωταθλήματα!

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω: Η μάχη της παραμονής στα κορυφαία πρωταθλήματα!

Η τελευταία στροφή έφτασε στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και παρόλο που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στις αναμετρήσεις που κρίνουν τίτλο ή κατοχύρωση ευρωπαϊκών εισιτηρίων, εντούτοις μαίνεται και η μάχη της παραμονής, με τις ομάδες να δίνουν το δικό τους αγώνα.

Το φινάλε είναι εδώ. Άλλη μια μακρά αγωνιστική περίοδος φτάνει στο τέλμα της και σε λιγότερο από δυο 24ωρα από τώρα δεν θα υπάρχουν ούτε θεωρίες ούτε εικασίες. Παρά μόνο ολοκληρωμένες καταστάσεις και τελικές κατατάξεις.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σύσσωμο το φίλαθλο κοινό έχει στρέψει την προσοχή του στους αγώνες που θα χρίσουν τον πρωταθλητή είτε στην Αγγλία είτε στην Ιταλία. Tο δικό της ενδιαφέρον έχει βέβαια και η μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της ερχόμενης περιόδου και η τελική κατανομή, ειδικά στη Serie A.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που μένουν να διασαφηνιστούν. Είναι και η προσπάθεια που γίνεται στα χαμηλά στρώματα. Εκεί που οι ομάδες δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση,  έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και στο παρά ένα. Το BN Sports παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στα πέριξ της ζώνης του υποβιβασμού λίγο πριν την τελευταία αγωνιστική.

 

Αγγλία: Ραντεβού για δυο με φόντο την Championship

Τα πράγματα ξεκαθάρισαν κάπως μετά την τεράστια ανατροπή της Έβερτον (από 0-2 σε 3-2) επί της Κρίσταλ Πάλας το βράδυ της Πέμπτης (19/5). Τα «ζαχαρωτά» πήραν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς και έσωσαν την παρτίδα, ακόμα και την τελευταία στιγμή, αφήνοντας τις Μπέρνλι και Λίντς να παλεύουν για την αποφυγή της 18ης θέσης που οδηγεί στην Championship.
679dcb3ed8afb9c8ea2d28a0209b2600.jpg

Ενενήντα λεπτά τις χωρίζουν από την κόλαση στον παράδεισο και το αντίστροφο. Οι δυο τους ισοβαθμούν στους 35 βαθμούς, με την αρμάδα του Τζέσι Μαρς όμως να βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση. Και αυτό διότι σε περίπτωση ισοβαθμίας υστερεί στο καθοριστικό κριτήριο της συνολικής διαφοράς τερμάτων. Συνεπώς η Λιντς χρειάζεται καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που θα φέρει η Μπέρνλι για να μείνει στην Premier League και να μην ακολουθήσει τις Νόριτς και Γουότφορτ στη χαμηλότερη κατηγορία.

Ισπανία: Τρία free pass για τέσσερις θέσεις

Η κατάσταση στην Ισπανία είναι σαφώς πιο περίπλοκη. Τέσσερις ομάδες (Κάντιθ, Μαγιόρκα, Γρανάδα, Έλτσε) θα δώσουν το δικό τους αγώνα «ζωής και θανάτου» ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι αρκετό για να παραμείνουν στη La Liga. Για μια όμως, η καμπάνα θα χτυπήσει «πένθιμα».

Στη πιο δύσκολη θέση πριν την έναρξη των αναμετρήσεων, βρίσκεται η Κάντιθ. Η ομάδα της Ανδαλουσίας είναι κάτω από τη ζώνη υποβιβασμού, στους 36 πόντους, όσους έχει και η Μαγιόρκα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν εξαρτάται μόνο από τα δικά της χέρια. Η «συγκάτοικος» της στην 18η θέση, υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας λόγω των μεταξύ τους παιχνιδιού. Πέραν  των Νησιωτών όμως, τόσο η Γρανάδα (37 βαθμοί) όσο και η Έλτσε (39 βαθμοί) νιώθουν «καυτή την ανάσα» όσων υπολείπονται, με την υπόθεση παραμονή όμως να εξαρτάται αποκλειστικά από τους ιδίους και την αποτελεσματικότητα τους.

Ιταλία: Πολύ κοντά στο θαύμα η Σαρλεριτάνα

Την ίδια ώρα που το Scudetto ψάχνει τον κάτοχό του για τη σεζόν 2021-22, η μάχη της ουράς στη γειτονική χώρα καλά κρατεί. Κάλιαρι και Σαρλεριτάνα κάνουν τη δική τους προσπάθεια με τη πλάστιγγα βέβαια να γέρνει προς το σύλλογο από το Σαλέρνο λόγω του εντυπωσιακό photo finish που πραγματοποιεί.

Η Βενέτσια αν και πάλεψε, δεν τα κατάφερε να διατηρηθεί στη μεγάλη κατηγορία και πέφτει έτσι όπως ανέβηκε, παίρνοντας μαζί της και τη Τζένοα. Αυτό το οποίο μένει να διευκρινιστεί είναι ποια θα είναι η Τρίτη ομάδα που θα ακολουθήσει. Αυτή τη στιγμή και με ένα ματς μόνο να απομένει, το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό φαντάζει η Κάλιαρι. Ο σύλλογος της Σαρδηνίας υπολείπεται δυο βαθμών στην κούρσα και πρέπει πάση θυσία να κερδίσει στην έδρα της πεσμένης Βενέτσια και να χάσει βαθμούς η Σαρλεριτάνα, για να αγωνίζεται και του χρόνου στη Serie A (υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας λόγω καλύτερης συνολικής διαφοράς τερμάτων μιας που είναι ισόπαλοι στα μεταξύ τους). Ειδάλλως, σε περίπτωση που η αρμάδα του Νταβίντε Νίκολα νικήσει εντός έδρας την αδιάφορη Ουντινέζε, τότε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο ένα μήνα πριν, θα έχει γίνει πραγματικότητα.

Γαλλία: Βυθίζονται τα μεγαθήρια του παρελθόντος

Το βράδυ του Σαββάτου (21/5) όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει, τόσο στις θέσεις για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια όσο και στο ναδίρ της κατάταξης. Εκεί που φιγουράρουν δυο ομάδες, Μπορντό και Σεντ Ετιέν, με τεράστια ιστορία και δυναμική ως κλαμπ.

Στην τελευταία θέση της βαθμολογίας συναντώνται οι απαρηγόρητοι «Γιρονδίνοι», οι οποίοι ουσιαστικά έχουν υποβιβαστεί αφού υστερούν ακόμα και σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος, η ομάδα της Μπορντό ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δεν κατάφερε να σώσει ότι σώζεται στο τέλος.
FTMRaQpXEAE_VKM.png

Και αυτό διότι η Μετς πείσμωσε, δεν το έβαλε κάτω και πάει για το «κόλπο γκρόσο». Εκεί που φαινόταν ότι ήταν καταδικασμένη, η ομάδα του Λωρραίνης έχει μαζέψει επτά βαθμούς στα τελευταία τρία παιχνίδια και έχει ανέβει στη 18η θέση που οδηγεί στα μπαράζ και την δεύτερη ευκαιρία, εκεί που περιμένει ήδη η Οσέρ. Για να της δωθεί βέβαια αυτή και να μη χύσει την «καρδάρα με το γάλα» πρέπει να φέρει ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από τη Σεντ Ετιέν, έχοντας πολύ πιο δύσκολο έργο όμως σε σχέση με τους «στεφανουά» (εκτός έδρας με την Παρί Σεν Ζερμέν οι μεν, στην πόλη της αδιάφορής Ναντ οι δε).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0