Football Talk

Από τον τελικό του Ντουκαντάμ… στο «πρώτο» του Μουρίνιο: Οι προηγούμενοι τελικοί της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας (video)

Από τον τελικό του Ντουκαντάμ… στο «πρώτο» του Μουρίνιο: Οι προηγούμενοι τελικοί της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας (video)

Ώρα τελικού στο στάδιο Σάντσεθ Πιθχουάν, με τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον 13ο τελικό του UEFA Europa League (στη νέα του μορφή). Η πόλη της Σεβίλλης δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει έναν ευρωπαϊκό τελικό και το BN Sports θυμάται τις δύο προηγούμενες φορές που η πανέμορφη πόλη της Ανδαλουσίας «φόρεσε» τα καλά της.

Σχετικά Άρθρα

Η Σεβίλλη ετοιμάζεται για τον τρίτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία της πόλης και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι εύχονται να είναι αντίστοιχος των προηγούμενων δύο. Τόσο ο πιο πρόσφατος του 2003 όσο και εκείνος στο μακρινό 1986, έδωσαν ιδιαίτερες συγκινήσεις και έμειναν στην ιστορία.

Σέλτικ - Πόρτο 2-3 (2003) – Το πρώτο του Μουρίνιο

Γυρίζουμε πίσω στο 2003 και το στάδιο Λα Καρτούχα όπου φιλοξενήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου UEFA μεταξύ της Σέλτικ και της Πόρτο. Η πόλη της Σεβίλλης είχε την τιμή να διοργανώσει για δεύτερη φορά στην ιστορία έναν ευρωπαϊκό τελικό, ο οποίος μάλιστα ήταν συναρπαστικός.

Οι Ζοζέ Μουρίνιο είχε δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο θα έφτανε και στην κορύφωση του την επόμενη χρονιά με την κατάκτηση του Champions League. Προτού όμως έρθει αυτή η τεράστια επιτυχία για τους «δράκους», ήρθε η κατάκτηση της δεύτερης τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, με τους Σκωτσέζους οπαδούς να κάνουν πραγματική «απόβαση» στην ισπανική πόλη (πάνω από 80.000 οπαδοί της Σέλτικ ταξίδεψαν στη Σεβίλλη για τον τελικό), η παρέα των Ντέκο, Μανίς, Ρικάρντο Καρβάλιο μπόρεσαν να επικρατήσουν στην παράταση της Σέλτικ του Χένρικ Λάρσον.

Η Πόρτο ήταν αυτή που προηγήθηκε στον μεγάλο αγώνα, έπειτα από τέρμα του Βραζιλιάνου επιθετικού Ντερλέι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Ο μετέπειτα επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Χένρικ Λάρσον θα ισοφαρίσει για τους «καθολικούς» στο 49’, με την Πόρτο να απαντά στο 54’ με τον Αλενίτσεφ και να παίρνει ξανά «κεφάλι» στο σκορ. Η χαρά των Πορτογάλων όμως δεν θα κρατήσει πολύ καθώς ο Λάρσον μόλις τρία λεπτά αργότερα θα ισοφαρίσει και πάλι για την ομάδα του.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 2-2 και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση με τους Σκωτσέζους να παίζουν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπαλντέ στο 96’Πόρτο πίεσε μετά την αποβολή και ο Ντερλέι, με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, έδωσε το πολυπόθητο τρόπαιο στην Πόρτο, το πρώτο Κύπελλο UEFA για πορτογαλική ομάδα.

Στεάουα Βουκουρεστίου - Μπατσελόνα 0-0 (2-0 π.) – Ο τελικός του Ντουκαντάμ

Αρκετά πριν τον τελικό του Λα Καρτούχα, η Σεβίλλη είχε αναλάβει την διοργάνωση ενός τελικού που θα έμενε στην ιστορία. Τότε ήταν το Σάντσεθ Πιθχουάν που είχε επιλεχθεί για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανάμεσα στην έκπληξη της διοργάνωσης εκείνη την χρονιά, Στεάουα Βουκουρεστίου και την Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όχι τόσο για το ποδόσφαιρο που έπαιζε, όσο γιατί αντίπαλός της ήταν μία άσημη ομάδα και όχι κάποιο μεγαθήριο. Συν τις άλλοις, οι «μπλαουγκράνα» θα έπαιζαν ουσιαστικά εντός έδρας, με τους φίλους της ομάδας να κατακλύζουν την Σεβίλλη ενώ οι Ρουμάνοι φυσιολογικά θα έχαναν τη μάχη της εξέδρας, έχοντας περίπου 1.200 πιστούς οπαδούς της στο γήπεδο.

Όλοι περίμεναν μία εύκολη επικράτηση της Μπαρτσελόνα, μιας και η Στεάουα, στην πορεία της προς τον τελικό δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κάποιο τεράστιο μέγεθος της εποχής. Ποιος να περίμενε όμως, ότι η ομάδα του Έμεριχ Γένεϊ θα κατάφερνε να περιορίσει το σύνολο του Τέρι Βέναμπλς και να πάει το παιχνίδι στην παράταση; Κι όμως ούτε στο έξτρα μισάωρο μπόρεσαν οι Καταλανοί να κάμψουν την αντίσταση των αξιόμαχων Ρουμάνων και η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι θα έκρινε τον μεγάλο νικητή. Και τότε ξεκίνησε το σόου του Χέλμουντ Ντουκαντάμ

Ο 27χρονος Ρουμάνος τερματοφύλακας, αν και τραυματίας, όπως έγινε αργότερα γνωστό, είχε αποφασίσει να το πάρει πάνω του και να γράψει ιστορία και με τέσσερις συνολικά αποκρούσεις στα χτυπήματα των Αλεξάνκο, Πεντράθα, Πίτσι Αλόνσο και Μάρκος, κατάφερε να γράψει τον επίλογο στο «θαύμα» της Στεάουα και να γίνει ο «Ήρωας της Σεβίλλης» για τους «κυανέρυθους».



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0