Football Talk

Η χρονιά για την Άρσεναλ είναι επιτυχημένη, παρά το γεγονός πως το τρένο του Champions League εκτροχιάστηκε!

Η χρονιά για την Άρσεναλ είναι επιτυχημένη, παρά το γεγονός πως το τρένο του Champions League εκτροχιάστηκε!

Ναι, η Άρσεναλ έφτασε μία ανάσα από την επιστροφή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από έξι χρόνια. Ναι, ο κόσμος της πίστεψε πως το «Arsenal are back to Champions League» θα γίνει επιτέλους εφικτό. Παρόλα αυτά, ακόμη και τώρα, που το τρένο φαίνεται πως εκτροχιάστηκε από τις ράγες, η σεζόν είναι επιτυχημένη!

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω. Τότε που οι τρεις πρώτες αγωνιστικές της Premier League ολοκληρώνονται και η Άρσεναλ βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετρώντας τρεις συνεχόμενες ήττες και κανένα γκολ υπέρ της.

Η διακοπή των εθνικών ομάδων την βρίσκει στον «πάτο» και την Τότεναμ στην κορυφή, για πρώτη φορά μετά την σεζόν 1974-75. Τι θα σκέφτηκε τότε ακόμη και ο πιο αισιόδοξος φίλων των «κανονιέρηδων»; Να βγει η ομάδα στην Ευρώπη και να μην παραμείνει εκτός ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Να μην επαναληφθεί δηλαδή το δράμα της χρονιάς 2020-21, που βρήκε τους Λονδρέζους να αγωνίζονται μόνο εντός συνόρων για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια. Το εγχείρημα δεν ήταν απλό, αλλά η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα ξεκίνησε σιγά σιγά να ανεβαίνει στον πίνακα της βαθμολογίας.

Κέρδισε με το ελάχιστο δυνατό σκορ την Μπέρνλι και τη Νόριτς, βρήκε ψυχολογία από το ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου και το… 3-0 στο μισάωρο και βρέθηκε να κάνει Boxing Day στην τετράδα, πράγμα που την δεδομένη χρονική στιγμή έμοιαζε με άθλο.


Τα προβλήματα στην ψυχολογία της έκαναν την εμφάνισή τους στην αρχή του 2022 και η πρώτη ήττα του νέου ημερολογιακού έτους, με τον τρόπο που ήρθε, από τη Μάντσεστερ Σίτι, αποτέλεσαν μαχαίρι στην καρδιά για την μικρότερη σε μέσο όρο ηλικίας, ομάδα της Premier League.

Και πάλι όμως ο Μικέλ Αρτέτα κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. Το «διπλό» στην Λιντς, το φορμάρισμα του Γκάμπριελ Μαρτινέλι και η δαιμονιώδης κατάσταση του Μπουκάγιο Σάκα αποτέλεσαν τα φάρμακα και κάπως έτσι η Άρσεναλ βρέθηκε μερικές αγωνιστικές πριν από το φινάλε της χρονιάς, να μοιάζει φαβορί για την κατάληψη της 4ης θέσης.

Όταν όμως μία ομάδα είναι «χτισμένη» πάνω σε αυτούσιο ταλέντο και πρωτογενές υλικό, κάπου θα… μπάζει. Πιθανώς στο… εγκεφαλικό κομμάτι και αυτό έκανε την Άρσεναλ να χάσει ξανά το μυαλό της, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τρεις συνεχόμενες ήττες που δεν περίμενε κανείς.

Ο λόγος για τα ματς απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας (3-0), την Μπράιτον (1-2) και την Σαουθάμπτον με 1-0, με τους Λονδρέζους να μην έχουν βρει γκολ σε κανονική ροή αγώνα για 270 αγωνιστικά λεπτά, αν αναλογιστεί κανείς πως το γκολ του Έντεγκααρντ κόντρα στους «γλάρους», χρειάστηκε και μεγάλη δόση τύχης, μετά την κόντρα που του έβαλε ο Ντάνι Γουέλμπεκ.


Το τρένο του Champions League έμοιαζε ξανά να απομακρύνεται, με το πρόγραμμα της Άρσεναλ να μην προσφέρεται για… αισιοδοξία. Όλα αυτά μέχρι οι «κόκκινοι» να βρουν στον δρόμο τους την Τσέλσι και να της βάλουν τέσσερα γκολ στο Στάμφορντ Μπριτζ, πετυχαίνοντας δύο νίκες κολλητά στην εν λόγω έδρα, για πρώτη φορά μετά την διετία του αήττητου πρωταθλήματος (2003-04).


Το καλό «τρίτωσε» με το «διπλό» στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου απέναντι στην Γουέστ Χαμ και η Άρσεναλ έδωσε στον εαυτό της την ευκαιρία, να «γράψει» ιστορία στο νέο γήπεδο της Τότεναμ και να θυμίσει στον κόσμο της κάτι από τα παλιά.


Πριν από 18 χρόνια, κέρδιζε στο White Hart Lane και «βαφτιζόταν» αήττητη. Τώρα, είχε την δυνατότητα να επικρατήσει στο Βόρειο Λονδίνο και να πανηγυρίσει την επιστροφή της στο Champions League σαν τίτλο!

Εκεί ωστόσο επήλθε η κατάρρευση! Ήττα με 3-0, με πολλά παράπονα από την διαιτησία και άμεση συνέπεια ήταν το γεγονός να μπει στην συζήτηση το «πρέπει». Πρέπει να κάνει το 2/2 απέναντι στη Νιούκαστλ και την Έβερτον, για να μπορέσει να φτάσει σε ένα επίτευγμα που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί μετά το 0/3!


Και δεν τα κατάφερε. Η ήττα από τις «καρακάξες» ήταν καταστροφική και κάπως έτσι η Άρσεναλ ελπίζει μόνο σε νίκη δική της και ήττα της Τότεναμ από τη Νόριτς, για να είναι αυτή που θα καταλάβει την πολυπόθητη τέταρτη θέση.

Πλέον, η κατάσταση δεν εξαρτάται από τα δικά της πόδια. Πλέον, η Τότεναμ είναι το φαβορί και η Άρσεναλ, σύμφωνα με τις αναλύσεις των στατιστικολόγων της Premier League, έχει μόλις 7% πιθανότητα για να φτάσει στο… θαύμα!

Ένα θαύμα που θα μπορούσε να είναι εφικτό, αν το σερί απέναντι στη Νιούκαστλ είχε φτάσει στο εντυπωσιακό 18 στα 19 τελευταία! Δεν ήταν να γίνει όμως. Ο Μικέλ Αρτέτα έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος! Αρκεί να σκεφτεί πως αν το 0/3 στο ξεκίνημα της χρονιάς, του έλεγαν να «πάρει» την επιλογή του Europa League, προφανώς και θα το έκανε!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0