Football Talk

Σάλκε – Βέρντερ Βρέμης: Μαζί έπεσαν, μαζί ανέβηκαν, στόχος η καθιέρωση (ξανά) στην Bundesliga (video)

Σάλκε – Βέρντερ Βρέμης: Μαζί έπεσαν, μαζί ανέβηκαν, στόχος η καθιέρωση (ξανά) στην Bundesliga (video)

Με το τέλος της Zweite Liga δύο ιστορικές ομάδες της Γερμανίας, η Σάλκε και η Βέρντερ Βρέμης όπως υποβιβάστηκαν πέρυσι μαζί έτσι τώρα επιστρέφουν μαζί στη Bundesliga με την ελπίδα φυσικά ότι θα παραμείνουν και δεν θα ζήσουν ξανά τον πικρό υποβιβασμό.

Είναι δύο ομάδες με πολύ μεγάλη ιστορία, πολλούς φιλάθλους και σίγουρα η απουσία τους από την φετινή Βundesliga ήταν ηχηρή. Σάλκε και Βέρντερ επιστρέφουν εκεί που ανήκουν και στο στρατόπεδο και των δύο γερμανικών συλλόγων φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν και πάλι.


Σάλκε: Επιστροφή με γνώμονα την οικονομική ανάκαμψη

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή, η Σάλκε υποβιβαζόταν στη δεύτερη κατηγορία, το σοκ για τον σύλλογο, τους φιλάθλους της αλλά και το σύνολο του γερμανικού ποδοσφαίρου ήταν τεράστιο. Δεν ήταν και λίγο να υποβιβάζεται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας, με πάνω από 150.000 ενεργά μέλη. Φυσικά, η πτώση ήταν φυσικό επακόλουθο μιας κάκιστης χρονιάς σε πολλά επίπεδα.

Μόλις δύο παιχνίδια κατάφερε να κερδίσει η Σάλκε, ενώ η οικονομική κατάρρευση ήταν προ των πυλών λόγω της πολύ κακής διαχείρισης που έγινε. Ο σύλλογος βρέθηκε πνιγμένος στα χρέη που έφταναν τα 217 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που η ενότητα στο διοικητικό συμβούλιο είχε πάψει να υπάρχει.

Η συμμετοχή στη Zweite Liga φυσικά και αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία της ομάδας ωστόσο αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για ένα restart, το οποίο και έγινε. Ένα χρόνο μετά τον ντροπιαστικό υποβιβασμό, ένα εντελώς ανασχηματισμένο διοικητικό συμβούλιο, δημιούργησε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα η οποία κατάφερε να κερδίσει την άνοδο.

Ίσως το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η νέα διοίκηση μπόρεσε να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, σε μία δύσκολη στιγμή, καθώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο τερματισμός της χορηγικής συμφωνίας του συλλόγου με την Gazprom, ήταν μονόδρομος.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» εντός και εκτός γηπέδου

Το restart της ομάδας ήταν αναγκαίο και έγινε σε όλα τα επίπεδα του συλλόγου. Επικεφαλής αυτού του project ανέλαβε ο Ρούβεν Σρέντερ και από νωρίς έδειξε τις διαθέσεις του για ολική ανοικοδόμηση του ρόστερ. Συνολικά 30 παίκτες αποτέλεσαν παρελθόν από την Σάλκε, συμπεριλαμβανομένων των ΜακΚένι (Γιουβέντους), Αρίτ (Μαρσέιγ), Κάμπακ (Νόργουιτς) και  Μαρκ Ουτ (Κολωνία) ενώ άλλοι 15 αποκτήθηκαν με πιο σημαντική προσθήκη φυσικά αυτή του μετρ της κατηγορίας, Ζίμον Τερόντε.

Ο Mr γκολ της Zweite Liga, επιβεβαίωσε για ακόμη μία χρονιά την εκτελεστική του δεινότητα καθώς σε 30 συμμετοχές του φέτος με τους «βασιλικούς μπλε» πέτυχε 30 τέρματα, αποτελώντας ξεκάθαρα το πρόσωπο «κλειδί» για την άνοδο της ομάδας.

Η φετινή πορεία της Σάλκε δεν ήταν εύκολη, ούτε στρωμένη με ροδοπέταλα. Μία τέτοια αναδιοργάνωση μιας ομάδας δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει αμέσως. Ειδικά όταν έχεις ένα αρκετά περιορισμένο μπάτζετ να διαχειριστείς (από 80 εκατ. έπεσε στα 20 εκατ. μετά τον υποβιβασμό), ωστόσο η Χριστίνα Ρουλ Χάμερς, η νέα οικονομική διευθύντρια το πέτυχε έστω και με «σημαντικό κόστος».

Τα έργα κατασκευής του νέου κέντρου ακαδημιών στο «Berger Feld» όπως και των προπονητικών εγκαταστάσεων σταμάτησαν, ενώ το τμήμα eSports του συλλόγου πουλήθηκε για 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη μειώθηκαν στα 183,5 εκατ. ευρώ, αλλά μια σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων έδωσαν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανοικοδόμηση της ομάδας. Το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα δούμε σπατάλες από τη Σάλκε στο άμεσο μέλλον και ενδεχομένως αυτό να βγει σε καλό στο σύλλογο του Γκελζενκίρχεν, ο οποίος επιστρέφει και πάλι ενωμένος.

 Βέρντερ Βρέμης: O υποβιβασμός έφερε αλλαγές και το πλάνο καρπούς

Μαζί με την Σάλκε την περσινή χρονιά, άλλος ένας άλλοτε γίγαντας του γερμανικού ποδοσφαίρου, η Βέρντερ θα δοκίμαζε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού, για  δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου, έπειτα από το 1981. Όπως ακριβώς και στην περίπτωση των «βασιλικών μπλε» έτσι και σε αυτή της Βέρντερ, η κάκιστη οικονομική διαχείριση αλλά και τα λάθη στο αγωνιστικό κομμάτι έφεραν δικαιολογημένα την πτώση στη δεύτερη κατηγορία.

Ένα κλαμπ πρότυπο, που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 2000 στην Ευρώπη, έφτασε σε ένα τραγικό σημείο, μία δεκαετία αργότερα, να πρέπει να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή του υποβιβασμού. Και όλα αυτά έχοντας έναν οικονομικό βραχνά, με τα χρέη του συλλόγου να έφταναν τα 80 εκατομμύρια ευρώ!

Η σφιχτή οικονομική πολιτική, οι πωλήσεις παικτών και η ανάγκη μιας νέας αρχής κρίθηκαν αναγκαία για την ύπαρξη της ομάδας. Η τοποθέτηση τεσσάρων νέων προσώπων στο εποπτικό συμβούλιο της ομάδας έφερε πολλές αλλαγές που βγήκαν σε καλό στην ομάδα της Βρέμης. Οι Ολμέγιερ, Βίντερμαν, Δρ. Φλοριάν αλλά και η Χίλλερ, η πρώτη γυναίκα στο συμβούλιο της ομάδας, σήκωσαν αμέσως μανίκια προκειμένου να δημιουργήσουν μία ανταγωνιστική ομάδα με ένα αρκετά μικρό μπάτζετ για τα δεδομένα του συλλόγου.

59212020_403.jpg

Παίκτες όπως οι Ρασίκα, Σάρτζεντ, Αουγκουστίνσον και Έγκεσταϊν κρίθηκε αναγκαίο να πουληθούν ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα ενώ συνολικά άλλοι 15 παίκτες αποτέλεσαν παρελθόν. Στον αντίποδα, αποκτήθηκαν 12 ποδοσφαιριστές με πιο δαπανηρή προσθήκη να είναι αυτή του Μάρβιν Ντουκς από το Αννόβερο έναντι 3,5 εκατ. ευρώ και η αμέσως επόμενη να φτάνει με το ζόρι τις 250 χιλιάδες

Όσον αφορά το τιμόνι της ομάδας, αυτό δόθηκε στον νεαρό Όλε Βέρνερ, σε μία κίνηση ρίσκου αλλά που έδειχνε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ανανέωση στην ομάδα και στο πλάνο της και έτσι ακριβώς έγινε.

Ο παίκτης κλειδί και η μεγάλη επιστροφή

Μπορεί οι μεταγραφές που έκανε η Βέρντερ το καλοκαίρι να μην ήταν λαμπερές ωστόσο αυτή του Μάρβιν Ντoυκς, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία, καθώς ο 28χρονος επιθετικός ηγήθηκε της πορείας της ομάδας προς την άνοδο, μετρώντας 21 τέρματα, σε 33 συμμετοχές ενώ μοίρασε και 10 ασίστ. Αναμφίβολα, αυτός είναι ο παίκτης κλειδί για τον σύλλογο της Βρέμης και όπως είναι λογικό θα αποτελέσει στυλοβάτη της ομάδας και στη Bundesliga, το δικαιούται άλλωστε.

EuropeanBestPicturesDayOctober30bWz3oteWxtjx.jpg

Η πορεία προς την άνοδο δεν ήρθε εύκολα, όμως το σύνολο του Βέρνερ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ίσως και περισσότερο απ’ότι θα περίμεναν και η ίδιοι στην ομάδα. Τον Νοέμβριο ήρθε φυσιολογικά μία κοιλιά στην απόδοση της ομάδας ωστόσο τα άσχημα αποτελέσματα δεν πτόησαν τους παίκτες και το τεχνικό team, οι οποίοι είχαν θέση ως στόχο να μείνουν όσο πιο κοντά γινόταν στην κορυφή, πράγμα που έγινε.

Η νίκη κόντρα κόντρα στη Ρέγκενσμπουργκ σηματοδότησε την επιστροφή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, εκεί που πραγματικά ανήκει και το πλάνο είναι ξεκάθαρο: επάνοδος στις επιτυχίες, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.


Είναι σίγουρο ότι η ομάδα της Βρέμης θα ενισχυθεί ώστε να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο για την Bundesliga όμως όπως και στην περίπτωση της Σάλκε δεν αναμένεται να δούμε δαπανηρές μεταγραφές. Ο οικονομικός εξορθολογισμός παραμένει σε προτεραιότητα ωστόσο η Βέρντερ είναι ένας από τους πιο πετυχημένους συλλόγους στη Γερμανία, με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό, το οποίο βέβαια έδειξε στήριξη σε μία δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο. Έχει επομένως χρέος στην ιστορία της να επιστρέψει και πάλι στις επιτυχίες.


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0