Football Talk

Βέροια – Λεβαδειακός: Μία συνάντηση κυρίων με… ιστορία στους πάγκους

Βέροια – Λεβαδειακός: Μία συνάντηση κυρίων με… ιστορία στους πάγκους

Βέροια και Λεβαδειακός θα μονομαχήσουν σε αγώνες μπαράζ, με φόντο την άνοδο στα «σαλόνια» της πρώτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας. Οι δυο ενορχηστρωτές, Παύλος Δερμιτζάκης και Γιάννης Ταουσιάνης το έχουν ξαναζήσει, σαν σε vu, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. Δυο άνθρωποι που γνωρίζονται πολύ καλά.

Η Super League 2 ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει να διασαφηνιστεί είναι ο υπερπρωταθλητής. Βέροια και Λεβαδειακός ήταν οι κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες των ομίλων τους και επιδεικνύοντας εξαιρετική σταθερότητα, δίκαια βρίσκονται σε αυτά τα κρίσιμα μπαράζ. Ο επικρατέστερος και των δυο αναμετρήσεων πανηγυρίζει την άνοδο αλλά και ο χαμένος δε χάνεται, αφού θα έχει μια ακόμα ευκαιρία απέναντι στη Λαμία.

Στην άκρη των πάγκων και έχοντας μεγάλο μερίδιο επιτυχίας στη φετινή επιτυχημένη τους πορεία, κάθονται δυο ικανοί προπονητές. Ο Παύλος Δερμιτζάκης μανατζάρει τη «Βασίλισσα του Βορρά» ενώ ο Γιάννης Ταουσιάνης είναι ο καθοδηγητής του Λεβαδειακού. Δύο γνώστες του χώρου που τους ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Ίδια διαδικασία, άλλη κατηγορία, 17 χρόνια πίσω υπό διαφορετικές συνθήκες

Ήταν άνοιξη του 2003 και οι νικήτριες ομάδες των δέκα ομίλων της ερασιτεχνικής Δ’ Εθνικής έδιναν τη μάχη τους σε αγώνες μπαράζ για να αλλάξουν επίπεδο. Στόχους τους ήταν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να παίξουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η κλήρωση έφερε τον Ατσαλένιο, επικεφαλή στον όμιλο της Κρήτης, στο δρόμο της Βέροιας. Η «Βασίλισσα του Βορρά» είχε κατρακυλήσει σε μονοπάτια άγνωστα για εκείνη και στόχευε στο ταχύτερο δυνατό προβιβασμό της. Τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο για τη Γ’ Εθνική, ο Παναθλητικός Όμιλος Ατσαλένιου (ΠΟΑ).

Στον πάγκο της ηρακλειώτικης ομάδας καθόταν ο νεαρός τότε τεχνικός Παύλος Δερμιτζάκης. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν είχε πάνω από δυο χρόνια που είχε σταματήσει την ενεργό δράση και η αγάπη του για το άθλημα τον έκανε σύντομα προπονητή. Πρώτη δοκιμή στον Εργοτέλη και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένη (σεζόν 2001/02), αφού υπό τις οδηγίες του η ομάδα πήρε την άνοδο από τη Δ’ στη Γ’.

Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στην ίδια πόλη αλλά σε διαφορετικό στρατόπεδο. Ο Ατσαλένιος τερμάτισε πρώτος στον όμιλο της Κρήτης με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο και παρόλο που το εμπόδιο της Βέροιας ήταν απροσπέλαστο (ήττα με 2-1, με δυο γκολ του Δημήτρη Καφέ), οι Ηρακλειώτες πήραν το εισιτήριο στη δεύτερη ευκαιρία και τον όμιλο των πέντε χαμένων των μπαράζ.

Ο ΠΟΑ έγραψε τότε επτά σερί συμμετοχές στο επαγγελματικό επίπεδο της Γ’ Εθνικής (2003/04-2009/10). Τις πρώτες του σεζόν μάλιστα έφτασε κοντά στην ανέλιξη του ακόμα ψηλότερα. Με τον κ.Δερμιτζάκη φυσικά στον πάγκο. Ο Ατσαλένιος είναι και η μακροβιότερη ομάδα που έχει κοουτσάρει αφού έμεινε εκεί πέντε χρόνια.

Μέλος της παρέας εκείνης ήταν και ο νυν προπονητής του Λεβαδειακού, Γιάννης Ταουσιάνης. O Θεσσαλονικιός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας στους «πράσινους» του Ηρακλείου, εκεί που γνώρισε τον Δερμιτζάκη, τον οποίο είχε προπονητή. Με τον καιρό δημιουργήθηκε φιλική σχέση και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Alter Ego διαρκείας

Ο Ταουσιάνης «κρέμασε τα παπούτσια του» την τελευταία σεζόν του Δερμιτζάκη στον πάγκο του Ατσαλένιου και εντάχθηκε άμεσα στο προπονητικό τιμ του συλλόγου. Οι δυο τους απέκτησαν χημεία και πήγαιναν «πακέτο» για πεντέμιση χρόνια. Όπου πήγαινε ο ένας, ακολουθούσε ο άλλος.
202205032029518541_1.webp

Ο κ.Ταουσιάνης υπήρξε το «δεξί χέρι» του κ.Δερμιτζάκη και οι δυο τους ήταν σχεδόν αχώριστοι. Υπήρξαν συνοδοιπόροι σε πολλές περιπτώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας μέχρι το 2014 και τη συνύπαρξη τους στον Εργοτέλη. Με τη φυγή του νυν προπονητή της Βέροιας, ο Ταουσιάνης ανέλαβε τα ηνία της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν και από τότε ακολουθεί το δικό του «μοναχικό» δρόμο. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος συνεργασίας με το Γιάννη Πετράκη στα Γιάννενα.

Κοινό σημείο ο Εργοτέλης

Οι ιστορίες των δυο προπονητών έχουν πέρα από κοινή αφετηρία αλλά και αρκετά σημεία ταύτισης. Σημαντικότερο όλων είναι ο Εργοτέλης. Πέρα από τη συνύπαρξη τους εκεί, και οι δύο έχουν διατελέσει πρώτοι προπονητές του συλλόγου σε διαφορετικές περιόδους. Ο Γιάννης Ταουσιάνης έκατσε στο τιμόνι της ομάδας τα προηγούμενα δυο χρόνια (2019-21) και κέρδισε με τα διαπιστευτήρια του την ευκαιρία για μεταπήδηση σε μια ομάδα με υψηλότερες βλέψεις όπως ο Λεβαδειακός.

Η μάχη των πάγκων στα μπαράζ ανόδου στη Super League 1 έχει και εκείνη το δικό της ενδιαφέρον. Δυο άνθρωποι που γνωρίζονται πολύ καλά, ενδεχομένως να ξέρει και ο ένας τα μυστικά του άλλου. Αυτό που μένει να δούμε είναι ποιος θα στενοχωρήσει ποιον.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0