Football Talk

Ντόρτμουντ: Ζίλε και Σλότερμπεκ τα «μπαλώματα» σε μια άμυνα με... τρύπες (video)

Ντόρτμουντ: Ζίλε και Σλότερμπεκ τα «μπαλώματα» σε μια άμυνα με... τρύπες (video)

Μπορεί η μεταγραφική περίοδος να μην έχει καν ξεκινήσει, η Ντόρτμουντ όμως θα μπει στην νέα σεζόν με δύο νέους κεντρικούς αμυντικούς, τον Ζίλε και τον Σλότερμπεκ. Είναι οι δύο Γερμανοί η λύση σε μια… αδιόρθωτη άμυνα;

Μετά την απόκτηση του Νίκλας Ζίλε από την Μπάγερν ως ελεύθερο, η Ντόρτμουντ προχώρησε και σε νέα αμυντική προσθήκη με την μεταγραφή του Νίκο Σλότερμπεκ από την Φράιμπουργκ έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος.

Η ταχύτητα -ή και βιασύνη- των Βεστφαλών να ενισχυθούν αμυντικά καταδεικνύει τα τεράστια κενά της ομάδας την φετινή σεζόν. Η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία δέχεται γκολ έχει στοιχίσει στην Ντόρτμουντ, η οποία ελπίζει να δει -επιτέλους- μια σοβαρή αμυντική γραμμή.

Αν δεν σέβεσαι την άμυνα, δεν σέβεσαι τον εαυτό σου!

Δεν χρειάζονται εις βάθος αναλύσεις για να καταλάβει κανείς το επίπεδο της αμυντικής λειτουργίας της Ντόρτμουντ. Η ομάδα του Μάρκο Ρόζε έχει μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της 50 φορές σε 32 αγώνες στην Bundesliga, έχοντας έτσι την 10η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Περισσότερες από τις μισές γερμανικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας έχουν δεχτεί λιγότερα γκολ από έναν από τους καλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη.

Ας είναι καλά ο Χάλαντ και η παρέα του, που με την επιθετική τους συγκομιδή «καλύπτουν» όσο μπορούν τους… από πίσω, οδηγώντας την Ντόρτμουντ -εκτός απροόπτου- στην δεύτερη θέση. Η Μπάγερν έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια την… μοναρχία της στην Bundelsiga, οπότε έτσι και αλλιώς ο στόχος για τον τίτλο έμοιαζε φιλόδοξος, με την σεζόν στο πρωτάθλημα τελικά να κρίνεται, βάσει βαθμολογίας, θετική.


Οι πραγματικές επιπτώσεις της ασταθούς αμυντικής λειτουργίας της, όμως, φαίνονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε έναν όμιλο Champions League με αντιπάλους τον Άγιαξ, την Σπόρτινγκ Λισαβώνας και την Μπεσίκτας, η Ντόρτμουντ θα έπρεπε να έχει ως στόχο τουλάχιστον την δεύτερη, αν όχι την πρώτη θέση. Οι Γερμανοί, όμως, κατάφεραν να τερματίσουν τρίτοι, με… αντίπαλο, πρώτα απ’ όλα, την άμυνα της.

Σε έξι παιχνίδια οι Γερμανοί δέχτηκαν 11 γκολ, σχεδόν δύο ανά αγώνα. Μόνο οι Ολλανδοί την «φιλοδώρησαν» με επτά, ενώ στον κρίσιμο αγώνα με τους Πορτογάλους, που έκρινε και το «εισιτήριο» για την φάση των «16», ο Κόμπελ μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του τρεις φορές, στον τελικό 3-1.

Η Ντόρτμουντ δεν έμαθε από το πάθημα της, συνεχίζοντας την ίδια τακτική και στο Europa League. Η θεωρητικά πιο αδύναμη Ρέιντζερς «άλωσε» το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ, επικρατώντας με το ευρύ 4-2! Ακόμα δύο γκολ στην Σκωτία, στο τελικό 2-2, αρκούσαν για να «πετάξει» την Ντόρτμουντ εκτός Ευρώπης από νωρίς. Οι Βεστφαλοί αγωνίστηκαν σε οχτώ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις την φετινή σεζόν και δέχτηκαν συνολικά 17 γκολ. Όταν μιλάνε οι αριθμοί, οι λέξεις περιττεύουν. 

Ούτε οι νέοι είναι ωραίοι ούτε παλιοί αλλιώς!

Στο ποδόσφαιρο όταν κάτι δεν αποδίδε το αλλάζεις. Αυτός ο κανόνας σπάνια κάνει εξαιρέσεις και ο Μάρκο Ρόζε τον ακολούθησε πιστά. Ή τουλάχιστον προσπάθησε. Η άμυνα της Ντόρτμουντ είδε την φετινή περίοδο πολλά «πειράματα», με τα πρόσωπα να αλλάζουν συνεχώς σε μια προσπάθεια βελτίωσης. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν ήταν σχεδόν ποτέ το επιθυμητό.

Ακάντζι και Χούμελς αποτέλεσαν τις πιο σταθερές παρουσίες στην άμυνα, με την απόδοσή τους όμως να μην κρίνεται θετική. Ο Ελβετός ξεκίνησε την σεζόν με παρτενέρ τον Βίτσελ, ο οποίος γινόταν κατά συνθήκη κεντρικός αμυντικός αν υπήρχε ανάγκη, λόγω της απουσίας του Γερμανού. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα με την ομάδα και ο δανεικός από την Βόλφσπουργκ Πόνγκρατσιτς. Ο Κροάτης έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής 22 εμφάνισεις σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς να καταφέρει όμως να δώσει στην άμυνα της Ντόρτμουντ την ποιότητα που χρειάζεται.

Με την επιστροφή του Χούμελς στην αγωνιστική δράση, η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με τον 33χρονο να φαίνεται πλέον μακριά από τα καλά του χρόνια. Οι Βεστφαλοί συνέχισαν, βέβαια, να παίρνουν αποτελέσματα, στηριζόμενοι όμως κυρίως στην εκρηκτική επιθετική γραμμή τους. Ακάντζι, Χούμελς και Πόνγκρατσιτς χρησιμοποιήθηκαν συχνά και σε τριάδα στην άμυνα, με τα αποτελέσματα να ποικίλλουν. Κάπου εκεί, γύρω στον Δεκέμβρη, ήρθε στο προσκήνιο και ο Ζαγκαντού.

Ο Γάλλος, που απουσίασε από το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού της σεζόν, έχει αρχίσει να χάνει σιγά σιγά τον τίτλο του «ταλέντου», μιας και έχει μπει στο 22ο έτος της ηλικίας του χωρίς να έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής τις προσδοκίες. Ο Ρόζε τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε 13 συμμετοχές στην Bundesliga φέτος, χωρίς όμως να δικαιωθεί. Ο Ζαγκαντού, μάλιστα, πέτυχε και αυτογκόλ στον διασυρμό των Βεστφαλών από την Ρέιντζερς με 4-2 στην Γερμανία.

Μια τελευταία προσπάθεια του Ρόζε να σώσει ό,τι δεν σώζεται είδε τον Έμρε Τσαν να αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός. Ο δυνατός Γερμανός μέσος άφησε τον χώρο του κέντρου για να βοηθήσει την άμυνα, έχοντας, τηρουμένων των αναλογιών, μια θετική παρουσία. Παραμένει όμως μια λύση ανάγκης και όχι η απάντηση στο πρόβλημα της ομάδας.

Η άμυνα της Ντόρτμουντ δέχεται συχνά κριτική τα τελευταία χρόνια, η φετινή σεζόν όμως έχει καταδείξει κάθε πρόβλημα της. Οι μόλις επτά ανέπαφες εστίες σε 32 αγώνες πρωταθλήματος «φωνάζουν» την ανάγκη για ριζική ανανέωση. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι Βεστφαλοί. Ο έμπειρος και ποιοτικός Ζίλε, αλλά και ο ταλαντούχος Σλότερμπεκ αποτελούν, στα χαρτιά, αναβάθμιση του ρόστερ. Αν η Ντόρτμουντ θέλει να έρθει ξανά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, όμως, η βελτίωση θα πρέπει να φανεί και στο γήπεδο. 

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0