Football Talk

Ανατροπές, ένταση και δραματικά φινάλε: 5+1 ημιτελικοί Champions League του 21ου αιώνα που μας καθήλωσαν (video)

Ανατροπές, ένταση και δραματικά φινάλε: 5+1 ημιτελικοί Champions League του 21ου αιώνα που μας καθήλωσαν (video)
Ημιτελικοί που σε αρκετές περιπτώσεις μνημονεύονται περισσότερο από τους τελικούς της διοργάνωσης. Αναμετρήσεις γεμάτες ένταση, πάθος και εναλλαγή συναισθημάτων. Το BN Sports γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται έξι περιπτώσεις ημιτελικών του Champions League που προκαλούν δέος.

Το βράδυ της 26ης Απριλίου Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης μας χάρισαν έναν μοναδικό ημιτελικό με 7 γκολ, που σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά, αφού η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι γεμάτη τέτοιους αγώνες. Από την βραδιά του Ινιέστα ως και την ανατροπή του Οριγκί, ας θυμηθούμε έξι ακόμα αξέχαστες περιπτώσεις.

Το πιο δυνατό «γκολ» που έχει ακουστεί στο Στάμφορντ Μπριτζ (Τσέλσι - Μπαρτσελόνα 1-1, 6 Μαΐου 2009)

Ο Γκους Χίντινγκ είχε οργανώσει μαεστρικά την ομάδα του στο Καμπ Νου, εγκλωβίζοντας την Μπαρτσελόνα και μετέφερε τη σειρά στο Λονδίνο με το σκορ στο «μηδέν». Οι «Μπλαουγκράνα» βέβαια παρέμεναν το φαβορί, αφού ένα εκτός έδρας γκολ θα τους έβαζε σε πλεονεκτική θέση. Ωστόσο, ο Μίκαελ Εσιέν μόλις στο 9’ έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Τσέλσι, με την αποβολή του Ερικ Αμπιντάλ να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη δουλειά για την Μπάρτσα.

Όταν όμως όλες οι ελπίδες φάνηκε να έχουν χαθεί, το «θεϊκό» τελείωμα του Ινιέστα στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, μας χάρισε ένα μοναδικό επίλογο. Το τέλειο σουτ στο κατάλληλο τάιμινγκ και η ιαχή από «ΓΚΟΟΟΟΛ». Στιγμή που πέρασε στην αιωνιότητα! Η Τσέλσι βέβαια είχε έντονα παράπονα από την διαιτησία του Νορβηγού Οβρεμπό εκείνο το βράδυ, αλλά ίσως όλα ξεχάστηκαν τρία χρόνια αργότερα σε έναν ακόμα δραματικό ημιτελικό...  

Το «Ελ Κλάσικο»  του Μέσι (Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 0-2, 27 Απριλίου 2011)

Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα. Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Μέσι. Ζοσέ Μουρίνιο εναντίον Πεπ Γκουαρδιόλα. Οι «δύο κόσμοι» συναντήθηκαν πέντε φορές εκείνη τη σεζόν, ωστόσο ο ημιτελικός του Σαντιάγκο Μπερναμπέου για το Champions League ήταν αναμφίβολα ο καλύτερος.

Ο Μουρίνιο είχε καταφέρει να περιορίσει τον Λιονέλ Μέσι για σχεδόν 80’, όμως ο «Λα Πούλγκα»  δεν χρειάστηκε περισσότερα από τα τελευταία δέκα της αναμέτρησης. Εκμεταλλευόμενη την αποβολή του Πεπέ η Μπάρτσα έφτασε σε δύο γκολ με υπογραφή Μέσι, άλωσε το Μπερναμπέου και πήρε εν τέλει την πρόκριση στον τελικό μια βδομάδα αργότερα.

Η εκδίκηση των «μπλε» (Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-2, 24 Απριλίου 2012)

Τρία χρόνια μετά το γκολ του Ινιέστα, Τσέλσι και Μπαρτσελόνα συναντήθηκαν ξανά στα ημιτελικά. Το φιναλε το ίδιο δραματικό, οι πρωταγωνιστές όμως διαφορετικοί. Το 1-0 του Στάμφορντ Μπριτζ είχε δώσει ένα ισχνό προβάδισμα στην Τσέλσι, κάτι που οι Μπουσκέτς και Ινιέστα φρόντισαν να «εξαφανίσουν» στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στο Καμπ Νου.

Σχεδόν άμεσα όμως, ο Ραμίρες επανέφερε σε θέση πρόκρισης τους Λονδρέζους. Οι «μπλαουγκράνα» ήξεραν ότι χρειάζονταν ένα γκολ ακόμα για να εξασφαλίσουν εκείνοι την συμμετοχή στον τελικό, αλλά οι «μπλε» αμύνονταν με τρομερό πάθος. Ο Μέσι μάλιστα αστόχησε από το σημείο του πέναλτι στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ενώ η Τσέλσι έμεινε με 10 παίκτες. Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει η ισπανική ομάδα, το έκανε ένας... Ισπανός της Τσέλσι. Ο Φερνάντο Τόρες σε μια αντεπίθεση στο 90+2’ έβαλε τέλος στα όνειρα της Μπάρτσα και κατοχύρωσε την θέση της ομάδας του στον τελικό. Η «τέλεια» εκδίκηση.

Η παράσταση του Λεβαντόφσκι (Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης 4-1, 24 Απριλίου 2013)

Η κλήρωση των ημιτελικών το 2013 έφερε στο δρόμο της Ρεάλ την Ντόρτμουντ. Αρκετοί πίστεψαν ότι η «Βασίλισσα» έπεσε στα… μαλακά και θα βρισκόταν στον τελικό της διοργάνωσης. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος χρειάστηκε μονάχα ένα 90λεπτο για να τους διαψεύσει.

Ο Πολωνός στράικερ έδειξε την κλάση του σκοράροντας τέσσερις φορές στο Βεστφάλεν και μπορεί το γκολ του Κριστιάνο να κράτησε «ζωντανή» τη Ρεάλ, αλλά δεν ήταν αρκετό. Στη ρεβάνς η Ντόρτμουντ άντεξε και χάρις το «καρέ» του Λέβα βρέθηκε στον τελικό.

Corner taken quickly…. (Λίβερπουλ - Μπαρτσελόνα 4-0, 7 Μαΐου 2019)

Αν το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «ημιτελικά Champions League» δεν είναι η μυθική ανατροπή της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα, τότε μάλλον δεν είσαι και πολύ φαν της διοργάνωσης. Το 2019 στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, οι «κόκκινοι» είχαν υποστεί βαριά ήττα με 3-0 από την παρέα του Μέσι. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν περίμεναν αυτό που θα συνέβαινε στις 7 Μαΐου στο Άνφιλντ.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ εκείνο το βράδυ ήταν αξεπέραστη και με μια απίθανη παράσταση ανέτρεψε το 3-0 του πρώτου αγώνα, χάρη σε γκολ δυο αφανή ηρώων, του Ντιβόκ Οριγκί και του Τζίνι Βαινάλντουμ.

Το χατ τρικ του Λούκας (Άγιαξ - Τότεναμ 2-3, 8 Μαΐου 2019)

Με μια ημέρα διαφορά από την ανατροπή του Άνφιλντ, ο κόσμος του ποδοσφαίρου έζησε ακόμα μια ανατροπή, σε μια αναμέτρηση με ακόμα πιο δραματικό φινάλε . Ο Άγιαξ υποδεχόταν την Τόττεναμ έχοντας αβάντζο το 1-0 από το Λονδίνο. Μάλιστα, όλοι πίστεψαν ότι η σειρά είχε κριθεί όταν οι Ολλανδοί είχαν πάρει προβάδισμα δυο τερμάτων με γκολ των ντε Λιχτ και Ζίγιεχ ως το 35’.

Ωστόσο, ένας από τους νόμους του ποδοσφαίρου λέει ότι καμία αναμέτρηση δεν τελειώνει πριν το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι. Μπορεί σε εκείνο το ματς ο Χάρι Κέιν να απουσίαζε, όμως τα «σπιρούνια» είχαν Λούκας Μόουρα. Ο Βραζιλιάνος πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα δεύτερα ημίχρονα που έχουμε δει στην διοργάνωση και με γκολ στο 90+6’ ολοκλήρωσε το… αδύνατο!

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0