Football Talk

Από τον Ρούμπεν Ντίας στον Μάρκο Ρόζε - Μπενφίκα εναντίον Σάλτσμπουργκ σε τελικό remake του 2017 για το Youth League! (video)

Από τον Ρούμπεν Ντίας στον Μάρκο Ρόζε - Μπενφίκα εναντίον Σάλτσμπουργκ σε τελικό remake του 2017 για το Youth League! (video)

Σάλτσμπουργκ και Μπενφίκα  θα αναμετρηθούν στον τελικό του UEFA Youth League την Δευτέρα (25/4), πέντε χρόνια μετά τον τελικό του 2017, όταν και οι «ταύροι» θριάμβευσαν, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους, σε αντίθεση με τους Πορτογάλους που έχουν καταγράψει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στον θεσμό και αναζητούν... εξιλέωση! Βέβαια μεταξύ των ποδοσφαιριστών εκείνου του αγώνα, βρίσκονταν αρκετοί αστέρες που ξεχωρίζουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα σήμερα και δεν αποκλείεται ο τελικός του 2022 να «γεννήσει» μερικούς ακόμα.

Η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν φαίνεται πως κυνηγά και την Μπενφίκα κάτω των 19! Οι πιτσιρικάδες των «αετών» θα αγωνιστούν για τέταρτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Youth League, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Τσέλσι. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους «μπλε», οι Πορτογάλοι δεν έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν σε καμία από τις προηγούμενες τρεις. Το 2014 ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα, το 2020 από την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το 2017 από την Σάλτσμπουργκ που θα βρουν και πάλι στο δρόμο τους.

Οι «ταύροι» με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να μετατρέψουν το 1-0 της Μπενφίκα σε 2-1 υπέρ τους και κατέκτησαν έτσι τον τίτλο. Για τους Πορτογάλους σκόρερ ήταν ο Ζε Γκόμες, ενώ για την Σάλτσμπουργκ οι Ντάκα και Σμιντ, που ελπίζει να επαναλάβει τον θρίαμβο που πέτυχε πριν από πέντε χρόνια.



Φυσικά, όλα τα βλέμματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι στραμμένα στη Νιόν και τον φετινό μεγάλο τελικό, όχι μόνο για την έκβαση του ματς, αλλά κυρίως γιατί ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν μπορεί να βρίσκονται οι αστέρες του «αύριο». Όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2017, με τα τότε ρόστερ των δύο ομάδων να κοστίζουν στην σημερινή αγορά πολλά εκατομμύρια και αρκετούς ποδοσφαιριστές να αποτελούν «πρώτα βιολιά» στις ομάδες τους.

Από την πλευρά της Μπενφίκα από το ρόστερ προ πενταετίας, ξεχώρισαν οι Ζοάο Φέλιξ και Ρούμπεν Ντίας, οι οποίοι πλέον αγωνίζονται σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα, έχοντας φύγει από την Λισαβώνα με ακριβές μεταγραφές. Υπήρχαν βέβαια κι άλλοι ποδοσφαιριστές που συνεχίζουν να εκπλήσουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως ο Ζότα που φορά πλέον την φανέλα της Σέλτικ και οι Γκέντσον Φερνάντες, Ντιόγκο Γκονσάλβες που είναι μέλη της πρώτης ομάδας των «αετών».


C982i0SXUAYLnHy.jpg

Αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε και από την πλευρά της Σάλτσμπουργκ. Μεταξύ των σκόρερ εκείνου του τελικού ήταν ο Πατσόν Ντάκα. Ο επιθετικός από την Ζάμπια εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του με την πρώτη ομάδα των «ταύρων» και το καλοκαίρι του 2021 έκανε το μεγάλο βήμα για την Premier League και τη Λέστερ. Ακόμα ένας Αφρικανός, ο Αμαντού Χαϊνταρά ξεχώρισε από την ομάδα του ’17. Ο μέσος από το Μάλι αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της Λειψίας, με την οποία μάλιστα έφτασε στα ημιτελικά του Champions League το 2020.

Ωστόσο, εκτός από τους ποδοσφαιριστές των Αυστριακών μεγάλη καριέρα πραγματοποιεί και ο τότε προπονητής της Κ19, Μάρκο Ρόζε. Ο Γερμανός μετά την κατάκτηση του Youth League, αλλά και την γενικότερη εικόνα που είχε δείξει στο πάγκο των νεαρών ομάδων της Σάλτσμπουργκ, προάχθηκε στην πρώτη ομάδα. Εκεί έμεινε δύο χρόνια, όπου κατέκτησε ισάρισθμα πρωταθλήματα, πραγματοποιώντας σπουδαίες πορείες και στην Ευρώπη, φτάνοντας ως τα ημιτελικά του Europa League το 2018 και τα προημιτελικά την επόμενη σεζόν. Μάλιστα, ο Ρόζε δε ηττήθηκε ποτέ εντός έδρας όσο ήταν στο τιμόνι της Σάλτσμπουργκ.

Dv22u7hXQAIRzV_.jpg

Έτσι, ήρθε η πρόταση από την Μπουντεσλίγκα και την Γκλάντμπαχ στην οποία δεν άργησε να φέρει επιτυχημένα αποτελέσματα στα επίσης δύο χρόνια που παρέμεινε εκεί. Το καλοκαίρι του 2021 έκανε ακόμα ένα βήμα προς τα πάνω, αφήνοντας τα «πουλάρια» για την μεγάλη αντίζηλο, την Ντόρτμουντ με στόχο να επαναφέρει τους Βεστφαλούς στον δρόμο των επιτυχιών.

Πλέον είναι αντιληπτό, ότι αυτή η διοργάνωση της UEFA μπορεί να κρύβει περισσότερα από όσα νομίζουμε, καθώς αποτελεί έναν «καθρέφτη του μέλλοντος». Φυσικά, δεν πρόκειται όλοι οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να ξεχωρίσουν, κάτι που ούτε με αυτούς του 2017 συνέβη, αλλά είναι μια πρώτη ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Και παράλληλα η πολλοστή για την Μπενφίκα να «ξορκίσει» την κατάρα...


Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0