Football Talk

ΑΕΚ: Δοκίμασε κάτι διαφορετικό και συνεχίζει να ζει – Ο Αλμέιδα και η λογική

ΑΕΚ: Δοκίμασε κάτι διαφορετικό και συνεχίζει να ζει – Ο Αλμέιδα και η λογική

Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στα Γιάννενα κι αυτό έχει κυρίως σημασία – Η περίπτωση του Ματίας Αλμέιδα, η κριτική και η λογική σκέψη.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ κέρδισε παιχνίδι κι αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός! Η ΑΕΚ κέρδισε για πρώτη φορά μετά το 2-1 που επικράτησε του Αστέρα Τρίπολης στις 6 Μαρτίου για την τελευταία αγωνιστική στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ κέρδισε εκτός έδρας παιχνίδι μετά τις 23 Γενάρη και το 0-2 που είχε κάνει στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο. Η ΑΕΚ πέτυχε ξανά εκτός έδρας τρία γκολ μετά το 1-3 στον Βόλο στις 24 Οκτωβρίου. Η ΑΕΚ πέτυχε στα Γιάννενα εκτός από τη νίκη και γκολ σε δεύτερο ημίχρονο για πρώτη φορά σε ματς των πλέι οφ!

Όλα τα παραπάνω είναι μικρά… γεγονότα. Το βασικότερο είναι ότι η ΑΕΚ φεύγει μετά από αγώνα έχοντας κερδίσει! Για να πετύχεις οποιοδήποτε στόχο πρέπει πρώτα να κερδίζεις. Μη ζητάμε τώρα εδώ που φτάσαμε και μετά απ’ όλα όσα έχουμε ζήσει και καλό ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία τώρα πως παίζεις, αρκεί να κερδίζεις.

Η ΑΕΚ λοιπόν, πήρε μία βαθιά ανάσα και έμεινε ζωντανή φεύγοντας νικήτρια από τα υπέροχα Ιωάννινα. Κάτι είναι κι αυτό! Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση Ευρώπη. Θα τελείωνε οριστικά θαρρώ αν γινόταν το… 3-3 στο τέλος. Αν η ΑΕΚ με δυο γκολ υπέρ της στο 89’ κατάφερνε να μην το κερδίσει στο φινάλε, θα την σκότωνε όχι μόνο βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά.

Το ζητούμενο επετεύχθη. Όμως και πάλι είδαμε πρόβλημα νοοτροπίας. Και στην άμυνα και στην επίθεση. Στην επίθεση όχι και τόσο στα Γιάννενα, αν και σε όλο το δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έκανε ουσιαστικά μόνο μία ευκαιρία - το γκολ που πέτυχε. Όμως στην άμυνα υπήρξαν ξανά προβλήματα. Όταν σου κάνει δυο γκολ ο ΠΑΣ και του ακυρώνεται άλλο ένα ως οριακό οφσάιντ, είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ εμφάνισε ξανά τα μεγάλα της αμυντικά προβλήματα.

Από εκεί και πέρα, δούλεψε καλά η τριάδα του κέντρου. Επιτέλους, είδαμε και κάτι διαφορετικό. Έφυγε αυτό το… ξερό 4-2-3-1 που δεν έδινε τίποτα και ήταν εύκολη λεία για τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Τουλάχιστον τώρα με το 4-3-3 και τον Μάνταλο λίγο πιο πίσω, είδαμε  μία πιο απρόβλεπτη κυκλοφορία. Καλή ήταν η εικόνα του Σιμάνσκι ως «6άρι», πολλοί καλοί στο οργανωτικό κομμάτι ήταν οι Μάνταλος – Κριχόβιακ ως εσωτερικοί κεντρικοί μέσοι. Καλό παιχνίδι και μεγάλη διάθεση έβγαλε μετά από καιρό ο Τσούμπερ. Αντίθετα ο Αραούχο δεν ήταν καλός. Αν δεν έβαζε το 3ο γκολ κι αν η ΑΕΚ δεν κέρδιζε θα στεκόμασταν στις δυο τεράστιες ευκαιρίες που έχασε στο πρώτο ημίχρονο όταν το ματς ήταν στο 0-1. Λίγα πράγματα έδειξε και ο Γκαρσία. Έβγαλε όμως την ασίστ στο 1-3.

Γενικά και συνολικά η ΑΕΚ έδειξε πιο σοβαρή στο δημιουργικό κομμάτι. Είχε πιο σωστά δομημένες επιθέσεις κι αυτό οφείλεται στις πάσες που βγάζει κυρίως ο Κριχόβιακ και είχε και τον Μάνταλο άξιο συμπαραστάτη . Δεν έχει ουσία, όμως, να σταθούμε περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι. Η ΑΕΚ πήρε τη νίκη, έμεινε κοντά σε Άρη και Παναθηναϊκό και συνεχίζει να… ζει.

Το θέμα είναι τι θα κάνει στην επόμενη μάχη που έχει να δώσει. Στην Τούμπα πάει τώρα το σενάριο μετά το Πάσχα. Βήμα – βήμα. Μπορεί να κάνει μόνο νίκες η ΑΕΚ από εδώ και πέρα; Ποιος μπορεί να το πει με σιγουριά; Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά για την ΑΕΚ. Γι’ αυτό παιχνίδι με παιχνίδι και βλέπουμε…

Ο Ματίας Αλμέιδα και το… ρίσκο

Τις επόμενες ημέρες θα μας απασχολήσει ουσιαστικά το θέμα προπονητή. Ο Ματίας Αλμέιδα μιλάει με την ΑΕΚ. Υπάρχουν επαφές και μπορεί να έχουμε και «γάμο», όμως πολλά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες. Δεδομένα ο Αργεντίνος δεν είναι επιπέδου Σάντος ή Ρούντι Γκαρσία. Όμως δεν είναι και… Γιαννίκης. Θεωρώ πως οποιοσδήποτε προπονητής κι αν έρθει στην ΑΕΚ θα είναι ρίσκο… Μόνο η περίπτωση Σάντος θα είχε μειωμένο ρίσκο. Όλα τα άλλα ονόματα εμπεριέχουν ρίσκο, γιατί γενικά η ΑΕΚ δεν είναι στα καλά της.

Αυτό που έχει σημασία είναι αφενός ο Αλμέιδα ή ο οποιοσδήποτε… Αλμέιδα έρθει, να φέρει μαζί του αρκετούς συνεργάτες. Τους δικούς του συνεργάτες. Όχι 1-2 άτομα. Θέλω να ακούσω ότι ο επόμενος προπονητής θα φέρει 3-4 άτομα δικά του! Αφετέρου αυτό που πρέπει να κάνει η ΑΕΚ είναι να στηρίξει τον επόμενο προπονητή αναβαθμίζοντας το επίπεδο των στελεχών της και δίνοντας στον εκλεκτό όλα τα εφόδια και κυρίως ένα υγιή περιβάλλον να εργαστεί. Αυτό που με τρελαίνει είναι πως υπάρχει κόσμος που περιμένει να ακούσει ένα όνομα κι αν το ξέρει βγάζει το συμπέρασμα «τέλεια σωθήκαμε». Κι αν δε το ξέρει βγάζει το συμπέρασμα «κοροϊδία πάλι, ξεφτίλα, δεν πάμε πουθενά». Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο… Για να πετύχει προπονητής στην ΑΕΚ εκτός του ότι δεδομένα πρέπει να το έχει, πρέπει να βρει μία ΑΕΚ υγιέστατη. Και η ΑΕΚ δεν είναι υγιέστατη… Πρέπει να επικρατήσει λογική σε όλα τα επίπεδα. Ας κάνουμε την αρχή…

Τέλος πάντων: Καλά να είμαστε και θα τα λέμε τις επόμενες ημέρες για τον προπονητή και τα… γύρω – γύρω.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0