Football Talk

Οι συνδετικοί κρίκοι του τελευταίου χρονικά ντέρμπι αιωνίων σε κατάμεστη Λεωφόρο!

Οι συνδετικοί κρίκοι του τελευταίου χρονικά ντέρμπι αιωνίων σε κατάμεστη Λεωφόρο!

 Η προσμονή των φίλων του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι της Λεωφόρου (17/4 21:30) είναι μεγάλη, γεγονός που φάνηκε και από την εξάντληση των εισιτηρίων. Τελευταία φορά που ήρθαν αντιμέτωποι οι δυο αιώνιοι στο κατάμεστο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, το 2017, με οκτώ παίκτες να συνδέουν το τότε με το τώρα.

Ανέκαθεν τα ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αποτελούν τη μητέρα των μαχών στην Ελλάδα, ένα αθλητικό γεγονός που συζητιέται πολλές μέρες νωρίτερα από την ημέρα του ματς. Για πολλούς και διάφορους λόγους αυτή η δίψα έχει χάσει μέρος της φλόγας της τα τελευταία χρόνια. Όμως η μονομαχία το βράδυ της 17ης του Απρίλη, προσελκύει όλα τα βλέμματα και στο Απόστολος Νικολαΐδης αναμένεται να μην πέφτει καρφίτσα. Μεταξύ άλλων υπάρχει και έντονο βαθμολογικό κίνητρο, κυρίως για τον Παναθηναϊκό, στοχεύοντας στο εισιτήριο που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Πάνε τεσσεράμισι χρόνια από την τελευταία φορά που η Λεωφόρος ήταν ασφυκτικά γεμάτη σε ντέρμπι αιωνίων. Ήταν 28 Οκτώβρη του 2017, με τους «πράσινους» να επικρατούν με 1-0 χάρη σε γκολ του Λούκα Βιγιαφάνιες.

Από εκείνο το παιχνίδι και μετά είτε λόγω της μετακίνησης στο ΟΑΚΑ είτε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει γεμίσει η φυσική έδρα του Παναθηναϊκού σε ματς με τους «ερυθρόλευκους».

Παρά βέβαια την νίκη τότε, η σεζόν 2017/18 ήταν απαξιωτική για το «τριφύλλι», τερματίζοντας 11ος στη βαθμολογία της Super League, τη χαμηλότερη θέση στην ιστορία του. Από την άλλη, και για τον Ολυμπιακό δεν ήταν η πιο πετυχημένη χρονιά, με τους Πειραιώτες να ολοκληρώνουν το πρωτάθλημα στην 3η θέση, πίσω από τους δύο «Δικεφάλους».

Από το ντέρμπι εκείνο, υπάρχουν στα φετινά ρόστερ των ομάδων οκτώ ποδοσφαιριστές (τέσσερις από κάθε πλευρά), οι οποίοι ξετυλίγουν το κουβάρι και συνδέουν την ιστορία. Μάλιστα, πέντε εξ’ αυτών είχαν βρεθεί και στην αρχική ενδεκάδα, έχοντας το γνώθι σαυτόν για την ατμόσφαιρα που αναμένεται να βιώσουν και οι υπόλοιποι. Το BN Sports θυμάται τους συνδετικούς κρίκους των δυο αυτών αναμετρήσεων.

Παναθηναικός 2017/18: Με πρωταγωνιστή τον Βιγιαφάνιες και αρχηγό τον Κουρμπέλη

Ο Παναθηναϊκός θέλει να ξεχάσει τη σεζόν 2017/18 και την τελική του κατάταξη, όχι όμως και το ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο του στη Λεωφόρο. Εκείνο το βράδυ είχε δώσει λίγη παρηγοριά στους φίλους του, που γέμισαν το γήπεδο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα εκείνου ήταν ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο 26χρονος τότε Αργεντίνος είχε πετύχει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, στο ευκολότερο πιθανότατα γκολ της καριέρας του. Ένας άλλος παίκτης των «πρασίνων» που συνδέει τα δυο ρόστερ είναι ο αρχηγός Δημήτρης Κουρμπέλης. Ο Έλληνας μέσος διένυε την πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν με το «τριφύλλι» στο στήθος και ήταν μόλις το δεύτερο ντέρμπι αιωνίων που συμμετείχε.

Αναπληρωματικός τερματοφύλακας στον πάγκο του Παναθηναϊκού καθόταν ο Σωκράτης Διούδης. Ο Θεσσαλονικιός πορτιέρο ήταν τότε υπό τη σκιά του καθοριστικού στο ντέρμπι, Οδυσσέα Βλαχοδήμου, καταγράφοντας μόλις 5 συμμετοχές σε όλη τη χρονιά. Ο τελευταίος «πράσινος» που άνηκε και τότε και τώρα στο σύλλογο είναι ο Τάσος Χατζηγιοβάνης. Βέβαια στο ματς εκείνο ο διεθνής Έλληνας εξτρέμ ήταν εκτός αποστολής.

Ολυμπιακός 2017/2018: Ο «βράχος» της άμυνας που παραμένει ο ίδιος και οι ελληνικές πινελιές.

Δεν υπάρχει κανένας ξένος από το ρόστερ της ομάδας τη σεζόν 2017/18 που να αγωνίζεται ακόμα στους «ερυθρόλευκους» πλην του Σισέ. Για τον υψηλόσωμο 22χρονο τότε Σενεγαλέζο, το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου ήταν η πρώτη επαφή του από ντέρμπι αιωνίων μιας και είχε έρθει στο Λιμάνι λίγους μήνες νωρίτερα. Κοινό στοιχείο του τότε με το τώρα, η θέση στη βασική ενδεκάδα.

Πιο μπροστά και στη θέση των μεσοεπιθετικών είχαν αγωνιστεί ο Κώστας Φορτούνης και ο Θανάσης Ανδρούτσος. Ο Τρικαλινός επιθετικός μέσος ήταν πλειμέικερ των Πειραιωτών, ως συνήθως, ενώ ο έτερος Έλληνας της αρχικής ενδεκάδας που βρίσκεται και σήμερα στο ρόστερ, έπαιζε στην αριστερή πτέρυγα. Ο Φορτούνης δεν αναμένεται να βρεθεί στο αρχικό σχήμα μετά από την πολύμηνη απουσία του ενώ ο Ανδρούτσος έμεινε και πάλι εκτός αποστολής.

Ο τελευταίος «τροχός της αμάξης» αλλά με βελτιωμένο status quo συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 2017 είναι ο Μάριος Βρουσάι. Ο νεαρός διεθνής εξτρέμ έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού τη χρονιά εκείνη και όπως ήταν λογικό δεν είχε βρεθεί στη 18αδα
.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0