Football Talk

Σεντ Ετιέν-Μπορντό: Δεκαέξι τίτλοι πρωταθλητή απειλούνται με υποβιβασμό! (video)

Σεντ Ετιέν-Μπορντό: Δεκαέξι τίτλοι πρωταθλητή απειλούνται με υποβιβασμό! (video)

Περασμένα μεγαλεία ψάχνουν σωτηρία λίγο πριν βυθιστούν. Εμβληματικοί γαλλικοί σύλλογοι όπως η Σεντ Ετιέν και η Μπορντό ατενίζουν με ματαιοδοξία το μέλλον, βάσει της βαθμολογικής τους κατάταξης, και μονάχα το βάρος της ιστορίας τους μπορεί να τους «τραβήξει προς τα πάνω».

«Που ‘ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια…» θα λησμονούσαν οι φίλοι των Σεντ Ετιέν και Μπορντό αν ήξεραν την ελληνική γλώσσα και το πεντάγραμμό της. Δύο εκ των ιστορικότερων  συλλόγων της γαλλικής λίγκας αγγίζουν το φάσμα του υποβιβασμού, με την κατάσταση πλέον επτά αγωνιστικές πριν το τέλος να δείχνει εξαιρετικά δύσκολη..

Από αρχής καταβολής της υψηλότερης κατηγορίας στο γαλλικό ποδόσφαιρο, ήτοι το 1933, οι «στεφανουά» και οι «γιρονδίνοι» μετρούν 67 παρουσίες σε αυτή. Ο συγκεκριμένος αριθμός τις τοποθετεί μαζί, στη δεύτερη θέση της κατάταξης των ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές, μονάχα πίσω από τη Μαρσέιγ και τις 70 εμφανίσεις της. Ίσως όμως φέτος να «χτυπήσει πένθιμα η καμπάνα», χωρίς να αποκλείεται το γεγονός να πέσουν χέρι-χέρι.

Έχουμε μπει πλέον στο κομβικότερο σημείο των πρωταθλημάτων που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού στη γηραιά ήπειρο. Στη φετινή Ligue 1 μπορεί να μην υπήρξε μάχη για την ανάδειξη του πρωταθλητή, με την Παρί Σεν Ζερμέν να ανακτά τα σκήπτρα της, όμως στη μάχη της ουράς, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Αυτή τη στιγμή και με επτά στροφές να απομένουν, οι εμβληματικοί σύλλογοι των Σεντ Ετιέν και Μπορντό βρίσκονται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και πρέπει να τρέξουν αν θέλουν να προλάβουν το «τρένο» το τελευταίο.

Τα δυο αυτά σωματεία έχουν διαγράψει την δική τους πορεία στο γαλλικό ποδόσφαιρο και είναι σίγουρα στενάχωρο για τους ρομαντικούς του αθλήματος να φλερτάρουν με τη Ligue 2. Η συνθήκη γίνεται ακόμα δυσκολότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν κατακτήσει 16 πρωταθλήματα μαζί. Μόλις τρία λιγότερα από τη δυάδα των προπορευόμενων φέτος, Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ. Για τέτοια μεγέθη μιλάμε, με αυτό το πρεστίζ. Όμως στο ποδόσφαιρο ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει και του αναλογεί, ειδικά σε μια σειρά αγώνων.

Σεντ Ετιέν: Η πολυνίκης που βρίσκεται σε λήθαργο

Όλα ξεκίνησαν από τους εργαζόμενους της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Καζίνο» στην ομώνυμη πόλη της κεντρικής Γαλλίας το 1919. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε επαγγελματική η υπόσταση της και το 1938 έπαιξε για πρώτη φορά στα «σαλόνια». Ο πρώτος τίτλος σε επίπεδο Division 1, ήρθε το 1957 και μια πενταετία αργότερα ξεκίνησε η ηγεμονία των «στεφανουά».
ρρρ.jpg

Μέσα σε μια εικοσαετία η Σεντ Ετιέν σάρωσε τους τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις, προσθέτοντας στο παλμαρέ της εννιά πρωταθλήματα (10 συνολικά) και έξι Κύπελλα Γαλλίας. Ο Ρομπέρ Ερμπέν εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του συλλόγου είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, με τη φήμη της ομάδας να γιγαντώνεται και σε διεθνές επίπεδο. Την τριετία 1975-77 έφτασε κοντά στην κατάκτηση και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με συμμετοχή στον τελικό του 1976 μεταξύ άλλων, απέναντι στη Μπάγερν. Όμως αν και «έφτασε στην πηγή, δεν ήπιε νερό».

Η «ελεύθερη» πτώση

Από τις αρχές της δεκαετίας του 80’ όμως και μετά, το οικοδόμημα είχε τις «ταλαντώσεις» του και τα σκαμπανεβάσματά του. Οι ζοφερές μέρες στο Ζοφρουά Γκισάρ έκαναν την εμφάνιση τους και η πολυνίκης της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου εισήχθη σε μια φάση φθοράς και αφθαρσίας, με ελάχιστες εκλάμψεις και μερικούς λιγοστούς υποβιβασμούς. Η Σεντ Ετιέν δεν κατάφερε ποτέ να θυμίσει την ομάδα που μονοπωλούσε για μια εικοσαετία τους τίτλους, εικόνα που έχει ως σήμερα.

Μοναδική θετική νότα διαρκείας, η πρόσφατη περίοδος που ο Κριστόφ Γκαλτιέ και ο Ζαν-Λουί Γκασέ κάθισαν στον πάγκο του συλλόγου (2009-2019). Πέρα από την πρώτη χρονιά του Γκαλτιέ, οι «στεφανουά» δεν έθεσαν σε καμία άλλη σεζόν την παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία σε κίνδυνο. Παρόλα αυτά, τα περασμένα μεγαλεία έχουν κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τον ιστορικό σύλλογο της κεντρικής Γαλλίας να αποζητά λίγη από την αίγλη του παρελθόντος, έστω για να σωθεί.

Μπορντό: Κάποτε είχε και υψηλής ποιότητας ποδοσφαιρική ομάδα, πέρα από κρασί

Το 1881 ιδρύθηκε στην πόλη του Μπορντό, ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που έμελλε να «διαφημίσει» την περιοχή για ένα ακόμα λόγο πέρα από το ποιοτικό κρασί της. Την ποδοσφαιρική της ομάδα. Το τμήμα ποδοσφαίρου πήρε σάρκα και οστά το 1910 αλλά έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για την πρώτη διάκριση και το Κύπελλο Γαλλίας του 1941, εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρώτος εγχώριος τίτλος σε επίπεδο λίγκας ήρθε το 1950 και από εκεί και πέρα μετριότητα. Έως ότου φτάσει η δεκαετία του 80’ και η πιο επιτυχημένη εποχή στην ιστορία του συλλόγου. Ο απολογισμός έγραψε τρία Πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα και ισάριθμες πορείες μέχρι τα ημιτελικά των Κυπέλλων Ευρώπης. Διαδρομές αξιομνημόνευτες τόσο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1985) όσο και στο αντίστοιχο Κυπελλούχων το 1987.
ρρρρρρρ.png

Η δεύτερη νιότη και η παρακμή

Και όπως συμβαίνει συνήθως στον αθλητισμό, μετά από μεγάλα επιτεύγματα και σύντομες εκλάψεις, η κατρακύλα ακολουθεί. Οι «γιρονδίνοι» χαιρέτησαν την Divison 1 αλλά επανήλθαν δριμύτεροι. Και στο τέλος του αιώνα έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους τόσο εντός των «τειχών» όσο και εκτός. Φιναλίστ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1996 και πρωταθλητές Γαλλίας πριν την έλευση του 21ου αιώνα.

Σαν από συνήθεια, το επιστέγασμα της προσπάθειας τους από εκεί και στο εξής ερχόταν στα τέλη της εκάστοτε δεκαετίας. Όπως έγινε και το 2009. Η Μπορντό «καβάλησε» Μαρσέιγ και Λιόν και πανηγύρισε το έκτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Και όσο τα χρόνια κυλούσαν, τόσο οι ισορροπίες δυνάμεων στο γαλλικό ποδόσφαιρο άλλαζαν και οι «γιρονδίνοι» έμεναν πίσω, «αδιάβαστοι». Μέχρι που φέτος, αρχές δεκαετίας αυτή τη φορά, ευελπιστούν σε ένα αλλιώτικο επίτευγμα, ζωτικής σημασίας.

Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει και οι εναπομείναντες επτά αγωνιστικές θα κρίνουν το μέλλον τους στη Ligue 1. Λίγο πριν τη διεξαγωγή της 32ης στροφής, η Μπορντό ακολουθεί τη Μετς στη δεύτερη κατηγορία και η Σεντ Ετιέν παίζει την παραμονή της σε αγώνα μπαράζ με την 3η φιναλίστ της Ligue 2.

Μάλιστα την επόμενη αγωνιστική, Μπορντό και Σεντ Ετιέν αναμετρώνται στην έδρα της πρώτης, σε μια αναμέτρηση «ο θάνατος σου, η ζωή μου». Ίσως βέβαια και να καταφέρουν να σώσουν την παρτίδα, ανακαλώντας κάτι από τη δυναμική του παρελθόντος. Μένει να φανεί, σε ένα συναρπαστικό και γεμάτο πρεστίζ photo finish.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0