Football Talk

Σον Ντάις: Η Μπέρνλι… ξέχασε εύκολα τον άνθρωπο που την έκανε ό,τι είναι σήμερα!

Σον Ντάις: Η Μπέρνλι… ξέχασε εύκολα τον άνθρωπο που την έκανε ό,τι είναι σήμερα!

Πέρασε 10 χρόνια στην Μπέρνλι. Προσλήφθηκε το 2012, έζησε τα πάντα μαζί της, την οδήγησε στην Ευρώπη, αλλά όταν ήρθαν τα δύσκολα, τα οποία ήξερε τόσο καλά να διαχειρίζεται, δεν του φέρθηκαν σωστά. Ο Σον Ντάις απολύθηκε από την αγαπημένη του ομάδα και έμαθε τι θα πει ασέβεια!

Ο Σον Ντάις είναι κάτι διαφορετικό για την Premier League. Ήταν, είναι και θα είναι, σε όποια ομάδα και αν καταλήξει σε συμφωνία από εδώ και πέρα. Διότι κανένας δεν μπόρεσε στον 21ο αιώνα να υιοθετήσει κάτι από το στυλ παιχνιδιού του.

Αυτό το «ντεμοντέ» 4-4-2 που πάντα απέδιδε. Την ανάγκη του να έχει υψηλόσωμους στόπερ, γρήγορα εξτρέμ και δύο «βαριά» σέντερ φορ. Την ικανότητά του να πείθει τους παίκτες του να πηγαίνουν κάθε ματς στην δύναμη. Του άρεσε το physical game και πιθανώς ήταν από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός, που μπορούσε να πετύχει τους στόχους του με ένα στυλ παιχνιδιού διαφορετικής εποχής.

Θύμιζε κάτι από το «κλασσικό», παλιό, αγγλικό ποδόσφαιρο. Και ακόμη και αν αυτό εξελισσόταν, ο Σον Ντάις μπορούσε να κάνει τους παίκτες του να μην ξεχνούν τι θα πει… ρομαντισμός.

Κάπως έτσι, επιβίωσε από τον Οκτώβριο του 2012 στον πάγκο της Μπέρνλι. Προσλήφθηκε όταν βρισκόταν στην 14η θέση της Championship και μαζί της βίωσε κάθε συναίσθημα που θα μπορούσε να βιώσει ένας προπονητής που «υπηρετεί» για καιρό έναν σύλλογο.

Έδωσε 425 ματς, κέρδισε 149 φορές, έχασε εννιά φορές περισσότερες και είχε 118 ισοπαλίες. Έκανε το Τερφ Μουρ πραγματική έδρα, που δυσκολευόταν να περάσει κάποιος.

Έπεσε δύο φορές, ανέβηκε σε ισάριθμες περιπτώσεις, κατέκτησε τον τίτλο στην Championship και αναδείχθηκε συνολικά έξι φορές προπονητής του μήνα στις δύο πρώτες, επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας.

Στην καλύτερή του σεζόν με την Μπέρνλι, την οδήγησε στην Ευρώπη, πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ από την δεκαετία του 1960, παρά το γεγονός πως δεν συνέχισε την πορεία της, καθώς αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό.

Οι κύκλοι είναι για να κλείνουν θα πει κάποιος. Αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί πως ο Σον Ντάις δεν θα έφευγε ποτέ από την Μπέρνλι, αν η ίδια η ομάδα δεν έπαιρνε μία τέτοια απόφαση. Τον απέλυσε και δεν τον άφησε να παλέψει για κάτι που ξέρει να κάνει με απίθανο τρόπο.

Να την σώζει, όταν όλοι θα λένε ότι θα υποβιβαστεί. Το έκανε κυριολεκτικά σε πέντε συνεχόμενες σεζόν, αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετό. Το τελευταίο του ματς με την Μπέρνλι το έδωσε κόντρα στη Νόριτς. Η ομάδα του έχασε τα… άχαστα, αλλά το τελικό 2-0 σηματοδότησε και την αποχώρησή του.

Κάπως έτσι, ο μακροβιότερος προπονητής στην Premier League δεν ολοκληρώνει το έργο του, σε μία απόφαση που δεν είναι δική του. Η Μπέρνλι τον απέλυσε και έδειξε πως ξεχνά εύκολα. Ξεχνά εύκολα τον άνθρωπο που την έκανε ό,τι είναι σήμερα.

Ο Σον Ντάις μπορεί να νιώθει προδομένος, αλλά και δικαιωμένος. Η αγαπημένη του ομάδα δεν ήταν… εντάξει απέναντί του, αλλά ολόκληρη η Premier League θα δυσκολευτεί να τον ξεχάσει!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0