Football Talk

ΠΑΟΚ: Από την Ουντινέζε στην Λοκομοτίβα – 5 φορές που επέστρεψε από την ήττα του πρώτου αγώνα (video)

ΠΑΟΚ: Από την Ουντινέζε στην Λοκομοτίβα – 5 φορές που επέστρεψε από την ήττα του πρώτου αγώνα (video)
Μπορεί ο ΠΑΟΚ να ηττήθηκε με 2-1 στο Βελοντρόμ από την Μαρσέιγ, υπάρχει όμως η αισιοδοξία πως με την δύναμη του κόσμου του μπορεί να κάνει την ανατροπή και να πάρει μια τεράστια πρόκριση. Άλλωστε, το έχει ξανακάνει…

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Μαρσέιγ στην Τούμπα την Πέμπτη (14/04) με στόχο να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα στο πλαίσιο των προημιτελικών του Conference League. Ήδη ο «Δικέφαλος του Βορρά» της φετινής σεζόν έχει αποδείξει πως είναι πολύ… σκληρός για να πεθάνει, μιας και τόσο κόντρα στην Μποχέμιανς όσο και στην Μίντιλαντ, αξιοποίησε την έδρα του για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης.

Στην Ιρλανδία, στα προκριματικά του Conference League τον Αύγουστο, «πάγωσε» αρχικά, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1. Στην Ελλάδα όμως στάθηκε στο ύψος του, επικράτησε με 2-0 και προκρίθηκε στα play off. Αντίστοιχη ήταν και η περίπτωση με αντίπαλο την Μίντιλαντ τον Φεβρουάριο, όταν ανέτρεψε την ήττα με 1-0 στην Δανία, πηγαίνοντας το παιχνίδι της Τούμπας στα πέναλτι (2-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) όπου και νίκησε με 5-3.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκουφαίνεται έτοιμη να γυρίσει ακόμα μια κατάσταση υπέρ της κόντρα στην ισχυρή Μαρσέιγ. Όχι μόνο λόγω της φετινής… συνήθειας που έγινε λατρεία, αλλά και μερικών ακόμα ανατροπών που δείχνουν πως «ναι, μπορεί»!

Κύπελλο UEFA 2000-01: Όταν ο Καμπς «τελείωσε» την Ουντινέζε

Έχοντας αποκλείσει την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στον πρώτο γύρο με συνολικό σκορ 6-4 (3-1 στην Ελλάδα, 3-3 στο Ισραήλ) ο ΠΑΟΚ ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει την δυνατή Ουντινέζε. Οι Ιταλοί πήραν την νίκη με 1-0 στο Φριούλι την τελευταία στιγμή, χάρη στο γκολ του Μαρτζιότα στο 90’ και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Είναι γνωστό, βέβαια, πως γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε έτοιμος, χωρίς φόβο, να ανατρέψει την κατάσταση. Το πρώτο «βήμα» έγινε από τον Καμπς, ο οποίος στο 73’ έβαλε μπροστά την ομάδα του, ισοφαρίζοντας το συνολικό σκορ. Με την κανονική διάρκεια να μην αναδεικνύει νικητή, όμως, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτςέπρεπε να αντέξει για ακόμα 30 λεπτά. Όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά σκόραρε και δύο φορές, πρώτα με τον Καμπς ξανά στο 102’ και μετά με τον Φρούσο στο 108’. Το τελικό 3-0 σηματοδοτούσε τόσο μια σπουδαία νίκη αλλά και μια επική πρόκριση για τον ΠΑΟΚ. Το «ταξίδι» του θα διακοπτόταν άδικα από την Αϊντχόφεν στον επόμενο γύρο (3-0 στην Ολλανδία, 0-1 στην Ελλάδα).

Κύπελλο UEFA 2002-03: Η Λεϊσόες έπαθε… Ουντινέζε

Δύο χρόνια μετά το επίτευγμα με την Ουντινέζε, ο ΠΑΟΚ ήρθε ξανά αντιμέτωπος με ήττα σε πρώτο ματς. Πλέον, όμως… ήξερε τον τρόπο. Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA η πορτογαλική Λεϊσόες θα επικρατούσε με 2-1 στον πρώτο αγώνα, με τον Κουκιέλκα να διατηρεί τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο παιχνίδι της πρόκρισης με το γκολ του στο 25’.

Πράγματι, στο δεύτερο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων η Τούμπα «έγερνε». Ο ΠΑΟΚ απέκτησε γρήγορα προβάδισμα δύο γκολ με τον Σαλπιγγίδη στο 14’ και τον Οκκά στο 16’. Στο 56’ ο Κουτσόπουλος έκανε το 3-0, ενώ ο Οκκάς με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο 80’ «κλείδωσε» την νίκη και την πρόκριση. Η Λεϊσόες κατάφερε μόνο να μειώσει σε 4-1 με τον Πέδρας στο 81’. Ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε την… κεκτημένη ταχύτητα που είχε για να προκριθεί και επί της Γρασχόπερς στον δεύτερο γύρο με 2-1 στην Τούμπα και 1-1 στο Χάρντρουμ. Η πορεία του θα σταματούσε τελικά από την Σλάβια Πράγας, η οποία ανέτρεψε την νίκη του «Δικεφάλου του Βορρά» στην Ελλάδα με 1-0 επικρατώντας στην Τσεχία με 4-0.

Κύπελλο UEFA 2003-04: Έκανε την Νορβηγία… Τούμπα

Πρώτος γύρος του Κυπέλλου UEFA και ο ΠΑΟΚ θα αντιμετώπιζε την Λιν, η οποία είχε τερματίσει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος Νορβηγίας την προηγούμενη σεζόν. Αν και σαν όνομα δεν τρόμαζε, κατάφερε να φύγει με την νίκη από την Τούμπα με 1-0 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Με το πρώτο ημίχρονο στο Όσλο να τελειώνει χωρίς σκορ, ο Γιασεμάκης έκανε το 0-1 και έδωσε το έναυσμα για την ανατροπή. Ο Κούτσης 10 λεπτά αργότερα θα διπλασίαζε τα γκολ της ομάδας του ενώ ο Βόκολος στο 68’ θα έκανε το τελικό 0-3. Θρίαμβος της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδη στην Νορβηγία, η οποία πήρε το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Εκεί το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Με την Ντεμπρετσέν θα έμενε στο 1-1 στην Ελλάδα και στο 0-0 στην Ουγγαρία, χάνοντας κατ’ επέκταση την πρόκριση στα εκτός έδρας γκολ.

Europa League 2014-15: Πιο δύσκολα απ’ ότι φαινόταν

Η διοργάνωση άλλαξε όνομα, το αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ έμεινε το ίδιο. Με αντίπαλο την Ζίμπρου της Μολδαβίας στα play off, οι όμιλοι έμοιαζαν σίγουροι για τους Θεσσαλονικείς. Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα όμως, στο Στάδιο Ζίμπρου, ο ΠΑΟΚ «πάγωσε» καθώς γνώρισε την ήττα με 1-0. Οι Μολδαβοί πανηγύριζαν, υπολόγιζαν όμως χωρίς την Τούμπα.

Στην έδρα της, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη θα έκανε επίδειξη δύναμης, επικρατώντας με 4-0. Τα γκολ θα σημείωναν ο Περέιρα, ο Αθανασιάδης, ο Μακ και ο Μάρτενς «χαρίζοντας» στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία να αγωνιστεί στους ομίλους εκείνης της σεζόν. Εκεί, η τύχη του δεν θα ήταν η ίδια, μιας και με ΦιορεντίναΓκινγκάμπ και Ντιναμό Μινσκ θα τερμάτιζε τρίτος με 7 βαθμούς.

Europa League 2015-16: Μην υποτιμάτε ποτέ την Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ θα ξεκίναγε ξανά το ταξίδι του στο Europa League, αυτή τη φορά από τον δεύτερο προκριματικό. Αντίπαλος του η Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, η οποία φάνηκε δύσκολο «εμπόδιο» αρχικά, νικώντας τον με 2-1 στην Κροατία. Στην Ελλάδα, όμως, ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν είχε αντίπαλο.

Η ομάδα του Ίγκορ Τούντορ έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις της, σκοράροντας δύο φορές στο πρώτο 10λεπτο. Ο Λούκας Πέρεζ άνοιξε το σκορ στο 3’ με τον Μακ να διπλασιάζει τα γκολ της ομάδας του στο 7’. Ο ΠΑΟΚ δεν «κατέβασε στροφές» ποτέ, πέτυχε ακόμα τέσσερα γκολ με Πέλκα (14’), Κίτσιου (34’), αυτογκόλ του Αντριγιάσεβιτς (59’) και Μακ ξανά (84’) και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση. Θα απέκλειε κατά σειρά Σπαρτάκ Τρνάβα (1-0 στην Τούμπα, 1-1 στην Σλοβακία) και Μπρόντμπι (5-0 στην Ελλάδα, 1-1 στην Δανία) για να φτάσει μέχρι τους ομίλους. Εκεί, όμως, θα έμενε στην τρίτη θέση με 7 βαθμούς, με ΚράσνονταρΝτόρτμουντ και Γκαμπάλα.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0