Football Talk

Ο Ποστέκογλου τους διέψευσε όλους και οδηγεί την Σέλτικ στον τίτλο

Ο Ποστέκογλου τους διέψευσε όλους και οδηγεί την Σέλτικ στον τίτλο
Σε μια χρονιά που αναμενόταν μεταβατική, ο Άγγελος Ποστέκογλου οδηγεί την Σέλτικ στην κατάκτηση του τίτλου στην Σκωτία κόντρα στο μεγάλο φαβορί την Ρέιντζερς. Το BN Sports γράφει για την δουλειά του Ελληνοαυστραλού τεχνικού ο οποίος έκλεισε στόματα με την δουλειά του. 
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Η Σέλτικ κέρδισε δύο Old Firm στην σειρά μετά από 26 μήνες όταν ακόμα η λέξη κορονοϊός δεν υπήρχε καν ως σκέψη. Η ομάδα του δικού μας Άγγελου Ποστέκογλου μετά το εμφατικό 3-0, πέρασε και από την έδρα της αιώνιας αντιπάλου Ρέιντζερς στέλνοντας το δικό της μήνυμα ότι φέτος τα πράγματα στην Premiership θα είναι διαφορετικά.

Το καλοκαίρι πολλοί θεωρούσαν ότι η Ρέιντζερς θα έκανε για άλλη μια χρονιά πάρτι στην Σκωτία. Και όχι αδίκως. Απαλλαγμένη από το άγχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος και με τον Στίβεν Τζέραρντ απόλυτο αφεντικό έδειχνε ότι θα έκανε - κι εύκολα - το repeat. Ειδικά από την στιγμή που η Σέλτικ αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας σε έναν προπονητή ικανό μεν, αλλά χωρίς καμία εμπειρία από το Νησί δε.

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας και δικαιολογημένα έπεφταν πάνω στον Τζέραρντ, ο Άγγελος Ποστέκογλου είχε την καλύτερη ευκαιρία ώστε να δουλέψει αθόρυβα και χωρίς την ίδια πίεση. Την ίδια ώρα στους πρωταθλητές τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο καλά και οι σειρήνες από την Αγγλία ανάγκασαν τον Τζέραρντ να αποχωρήσει από την ομάδα για χάρη της Άστον Βίλα, μια αλλαγή που έφερε μια μικρή αναστάτωση στην ομάδα. Αυτό όμως ουδόλως απασχολούσε τον Ποστέκογλου και την Σέλτικ. Και το γεγονός πως οι Κέλτες κατάφεραν από την πρώτη σεζόν του Ελληνοαυστραλού τεχνικού να βρίσκονται αγκαλιά με τον τίτλο δείχνει την σπουδαία δουλειά που γίνεται.

postecoglou_1.jpg

Δύο νίκες επιβλητικές κόντρα στην αιώνιο αντίπαλο Ρέιντζερς με τη μία μάλιστα μέσα στο «Άιμπροξ» με ανατροπή κιόλας, ενώ και τα επτά γκολ την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Σεντ Τζόνσον δείχνει του λόγου το αληθές. Αν κάποιος δει τα δύο ντέρμπι θα δει πως οι εμφανίσεις αυτές ήταν με διαφορά οι καλύτερες της Σέλτικ, και ειδικά η τριάρα άγγιξε κάποια στιγμή την τελειότητα. Τόσο για το πρώτο ημίχρονο που έβαλε τις βάσεις για τη νίκη, όσο και για την διαχείριση στο δεύτερο 45λεπτο, ενώ στο «Άιμπροξ» πριν 15 ημέρες οι παίκτες του Ποστέκογλου εμφάνισαν ένα άλλο χαρακτηριστικό, τον χαρακτήρα της ομάδας. Μια ομάδα συμπαγής και απόλυτα πειθαρχημένη όσον αφορά το αμυντικό της κομμάτι.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το ξεκίνημα της σεζόν προμήνυε μια χρονιά όπως η περσινή, μετά το κάκιστο ξεκίνημα όταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου η ομάδα είχε χάσει ήδη έντεκα βαθμούς. «Είμαστε σε αυτή τη θέση για έναν λόγο», ανέφερε ο Ποστέκογλου για να προσθέσει: «Και αυτό γιατί αυτή η ομάδα δεν σταμάτησε να δουλεύει σκληρά. Όταν χάσαμε τα τρία από τα πρώτα έξι παιχνίδια δεν βρήκαμε δικαιολογίες. Γνώριζαν καλά πως έπρεπε να βελτιωθούμε και ο τρόπος που επικρατήσαμε της Ρέιντζερς δείχνει που έχουμε φτάσει. Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις το ποδόσφαιρο μας να ήταν εξαιρετικό όπως στο 3-0, αλλά αυτή την φορά η νίκη μας ήταν ξεκάθαρα θέμα χαρακτήρα».

Μετά την ισοπαλία με την Νταντί Γιουνάιτεντ όπου η Ρέιντζερς είχε φτιάξει ήδη μια διαφορά έξι βαθμών και την Σέλτικ στην 6η θέση, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν στο κατά πόσο η ομάδα του Ποστέκογλου είχε μείνει εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος από τόσο νωρίς. Και η απάντηση του Ελληνοαυστραλού τεχνικού έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε. «Είναι δυνατόν από τόσο νωρίς να προεξοφλείτε καταστάσεις; Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από μόλις επτά παιχνίδια και ήδη ο κόσμος κάνει λόγο για απώλεια τίτλου. Εγώ όμως δεν λειτουργώ με αυτό τον τρόπο. Δεν σταματάω την δουλειά μετά από τόσα λίγα παιχνίδια επειδή κάποιοι πιστεύουν πως όλα έχουν τελειώσει».

Στηρίζοντας τις ιδέες του 

Πολλοί θεώρησαν πως οι απαντήσεις του Ποστέκογλου ήταν ένας τρόπος για να αποφύγει την πίεση που υπήρχε για την πιθανότητα νέας αποτυχίας στο πρωτάθλημα. Αλλά η συνέχεια έδειξε πως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος λειτουργεί και η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Έξι μήνες μετά και η Σέλτικ είναι οδηγός στο πρωτάθλημα έχοντας απωλέσει μόλις έξι βαθμούς από τα τελευταία 26 ματς πρωταθλήματος. Πλέον, με πέντε παιχνίδια να απομένουν, οι Κέλτες έχουν προβάδισμα έξι βαθμών από την μεγάλη τους αντίπαλο έχοντας παράλληλα διαφορά τερμάτων στο +19 που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως στο «Σέλτικ Παρκ» πετάνε στα σύννεφα, άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε το πρωτάθλημα το 2005 αποτελεί τον καλύτερο οδηγό ώστε να μην χαθεί και αυτός. Και ο ίδιος ο 57χρονος τεχνικός το γνωρίζει καλά και προσπαθεί να κρατήσει τους παίκτες του στη Γη. «Η νίκη επί της Ρέιντζερς ήταν άλλοι τρεις βαθμοί που μας οδηγούν πιο κοντά στο στόχο και τίποτα παραπάνω. Η νίκη στο ντέρμπι δεν θα σημαίνει τίποτα αν δεν έρθουν οι βαθμοί και στα υπόλοιπα ματς». Και το μήνυμα αυτό έχει περάσει και στους ποδοσφαιριστές που στις δηλώσεις του παραμένουν φειδωλοί τονίζοντας πως θα πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί έως το τέλος.


giakumakis_1_1.jpg

Το σίγουρο είναι -και αυτό το παραδέχονται όλοι – η δουλειά που έχει γίνει στο Πάρκχεντ από το καλοκαίρι είναι υπερβατική, αν σκεφτεί κανείς τον στόχο που είχε τεθεί. Η φετινή σεζόν αναμενόταν να είναι μεταβατική μετά την περσινή καταστροφική χρονιά. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους αποκτήθηκαν 16 ποδοσφαιριστές, και οι οκτώ της ενδεκάδας στο τελευταίο Old Firm δεν ήταν καν στην ομάδα πριν από εννιά μήνες. Βέβαια, όσοι ήρθαν αμέσως πέρασαν το πνεύμα του νικητή που τους διακατείχε και είδαν την φετινή σεζόν ως μια χρονιά πρωταθληματική και όχι μεταβατική.

Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στον τρόπο που κινήθηκε ο Ποστέκογλου στο μεταγραφικό παζάρι όπου οι παίκτες που αποκτήθηκαν θα έπρεπε να ταιριάζουν σε αυτό που είχε στο μυαλό του ο πρώην τεχνικός της Γιοκοχάμα Μαρίνος. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Ρόμπερτς ο οποίος βρέθηκε κοντά στην επιστροφή του στην ομάδα έχοντας ήδη 2,5 χρόνια ως δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ποστέκογλου όμως δεν πείστηκε και προτίμησε να ρισκάρει με την απόκτηση του Φιλίπε Τζότα από την Μπενφίκα, μια επιλογή που τον δικαίωσε απόλυτα αν δει κανείς τα φετινά κατορθώματα του Πορτογάλου εξτρέμ.

celtic_fans_1.jpg

Ο χαρακτήρας της ομάδας

Μία όμως είναι η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την φετινή Σέλτικ και αυτή είναι ο «χαρακτήρας» αυτής της ομάδας, και στο πρόσωπο του αρχηγού της, Κόλουμ ΜακΓκρέγκορ, αποτυπώνεται στο απόλυτο. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στο γκολ της ισοφάρισης στο τελευταίο ντέρμπι ήταν αυτός που έβαλε ξανά τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι. Ο ίδιος όμως, ταπεινός – όπως και όλη η ομάδα καθόλη την διάρκεια της σεζόν – δεν στάθηκε στην δική του προσπάθεια, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν η ομάδα εκείνη την στιγμή βγάζοντας στο τερέν όλη την δουλειά που είχε γίνει στην προπόνηση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ισοφάριση.

Και αυτό είναι που έχει κερδίσει η φετινή Σέλτικ. Να μην είναι μια ομάδα αστεριών που στηρίζεται αποκλειστικά στην ατομική ποιότητα, αλλά ότι ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της ομαδικής δουλειάς και του οράματος ενός προπονητή που όταν το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η πλειοψηφία τον κοίταζε το λιγότερο υποτιμητικά.  

*Οι φωτογραφίες είναι από τον επίσημο λογαριασμό της Σέλτικ

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0