Football Talk

Γκουαρντιόλα - Κλοπ: Μια τιτανομαχία για την οποία θα έπρεπε να λέμε «ευχαριστώ» (video)

Γκουαρντιόλα - Κλοπ: Μια τιτανομαχία για την οποία θα έπρεπε να λέμε «ευχαριστώ» (video)
Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ ή αλλιώς Γκουαρντιόλα - Κλοπ την Κυριακή (10/04, 18:30). Ισπανική φινέτσα εναντίον γερμανικής ισχύος. Δύο από τους καλύτερους προπονητές της ιστορίας συνθέτουν μια σύγχρονη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που παράγει «ομηρικές» μάχες, αφήνοντας τους υπόλοιπους να... κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα! 

«Αυτός ο αγώνας είναι το νέο Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης». Έτσι περιέγραψε την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Λίβερπουλ ο Μαρκ Λόρενσον, πρώην ποδοσφαιριστής των «κόκκινων» και νυν αναλυτής του BBC και έχει απόλυτο δίκιο. Με τις στιγμές δόξας του ισπανικού ντέρμπι να έχουν παρέλθει, στον «θρόνο» των ποδοσφαιρικών αγώνων έχει κάτσει ένα νέο, αγγλικό Clásico, «αρχιτέκτονες» του οποίου είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ.

Όταν δύο μεγάλες δυνάμεις συγκρούονται, το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Και δεν μιλάμε απλά για μεγάλες αλλά για τεράστιες, τους δύο από τους τρεις τεχνικούς με τους περισσότερους βαθμούς ανά παιχνίδι στην Premier League, ανάμεσα σε προπονητές με περισσότερους από 100 αγώνες (ο τρίτος φυσικά είναι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον). Το Έτιχαντ, λοιπόν, ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει ακόμα μια μάχη κορυφής από αυτές που -κακώς- έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Η… δεύτερη αρχή της αντιπαλότητάς τους

Μπορεί οι μεταξύ τους «μονομαχίες» να γιγαντώθηκαν στην Premier League, οι δύο τους όμως είχαν συναντηθεί ξανά σε υψηλό επίπεδο. Πριν μετακομίσουν στην Αγγλία, Γκουαρντιόλα και Κλοπ οδηγούσαν τις Μπάγερν και Ντόρτμουντ αντίστοιχα στην Bundesliga, με τον Ισπανό όμως να έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Αν και συνολικά μοιράστηκαν από τέσσερις νίκες, οι Βαυαροί κυριαρχούσαν στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας το εύκολα και τις δύο σεζόν που συνυπήρχαν οι δύο προπονητές. Στο Νησί όμως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

1483200056_067888_1483200466_noticia_normal.jpg

Πρώτα ο Κλοπ έγινε κάτοικος Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015, όταν οι μέτριες εμφανίσεις των «κόκκινων» οδήγησαν στην λύση της συνεργασίας τους με τον τότε προπονητή Μπρένταν Ρόντζερς. Μερικούς μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2016, παρόμοιο δρομολόγιο θα ακολουθούσε και ο Γκουαρντιόλα με προορισμό το Μάντσεστερ. Η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση επί αγγλικού εδάφους είδε τον Γερμανό να κερδίζει με 1-0 στο Άνφιλντ, ενώ στην δεύτερη οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1. Στο τέλος της σεζόν η Μάντσεστερ Σίτι τερμάτισε στην τρίτη θέση μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη Λίβερπουλ, η «μαγεία» του Γκουαρντιόλα όμως είχε ήδη αρχίσει να πιάνει και θα έκανε την εμφάνισή της την επόμενη σεζόν. 

Στο τέλος της περιόδου 2017-18 οι «πολίτες» θα γινόντουσαν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα που θα κατακτούσε την Premier League «μαζεύοντας» 100 βαθμούς. Σε μια χρόνια χωρίς αντίπαλο, η Μάντσεστερ Σίτι «γεύτηκε» την ήττα μόλις δύο φορές. Στην μία από αυτές είχε φυσικά αντίπαλο την Λίβερπουλ, με την ομάδα του Κλοπ να παίρνει τους τρεις βαθμούς σε έναν σπουδαίο αγώνα που έληξε 4-3. Στην αρχή της σεζόν, βέβαια, η «μηχανή» του Πεπ Γκουαρντιόλα είχε κάνει επίδειξη δύναμης στο Έτιχαντ, «υποτάσσοντας» τους «κόκκινους» με 5-0. Ο Γερμανός είχε καταφέρει να κερδίσει μια «μάχη», δεν ήταν όμως ακόμα έτοιμος για τον «πόλεμο», με την ομάδα του να τελειώνει την σεζόν στην τέταρτη θέση. Την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

 

Δύο άλογα που τρέχουν… μόνα τους

Η Μάντσεστερ Σίτι έθεσε τα στάνταρ και η Λίβερπουλ ακολούθησε. Είναι δυνατόν μια ομάδα να σημειώνει μόλις μια ήττα ολόκληρη την σεζόν και να μην «στέφεται» πρωταθλήτρια; Όταν μιλάμε για το μεγαλείο των δύο αυτών προπονητών είναι. Με τις δύο ομάδες να μένουν σε «λευκή» ισοπαλία στο Άνφιλντ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανάγκασε τον Γιούργκεν Κλοπ στην μοναδική του ήττα στο πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19 με 2-1 στο Έτιχαντ, σε έναν αγώνα που μπορεί να έγινε τον Ιανουάριο, αλλά αποτέλεσε ουσιαστικά τελικό. Οι «πολίτες» κέρδισαν όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους εκτός από ένα (!) κατακτώντας το πρωτάθλημα με 98 βαθμούς και αφήνοντας την «διαστημική» Λίβερπουλ εκείνης της σεζόν στην δεύτερη θέση με 97! «Μοιράστηκαν» βέβαια τις διοργανώσεις, με τους «κόκκινους» να φτάνουν στην κορυφή του Champions League, αποκλείοντας μάλιστα στα προημιτελικά και την Μάντσεστερ Σίτι (3-0 στο Άνφιλντ, 1-2 στο Έτιχαντ).
 
Γκουαρντιόλα και Κλοπ είχαν φτιάξει πλέον δύο ασταμάτητες «μηχανές», οι οποίες έμοιαζαν σχεδόν ανίκητες. Η Μάντσεστερ Σίτι της περιόδου 2019-20 «κατέβασε στροφές» (μαζεύοντας βέβαια και πάλι 81 βαθμούς για να τερματίσει δεύτερη), με την Λίβερπουλ να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και με 99 βαθμούς να κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1990. Στους μεταξύ τους αγώνες δεν είχαν πολλά να χωρίσουν, με τους «κόκκινους» να κερδίζουν 3-1 στο Άνφιλντ (στην τελευταία μέχρι σήμερα επικράτηση του Κλοπ) και τους «πολίτες» 4-0 στο Έτιχαντ, σε ένα σημείο βέβαια που η Λίβερπουλ είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα.

P2021-10-03-Liverpool_Man_City-7-e1633275489341.jpg
 
Η απόλυτη κυριαρχία και των δύο θα διακοπτόταν προσωρινά από ένα ανεξήγητο «βραχυκύκλωμα» της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι τις 7 Μαρτίου του 2021. Στο διάστημα αυτό θα σημείωνε μόλις τρεις νίκες αλλά και οχτώ ήττες σε 14 αγώνες, στατιστικά ομάδας που παλεύει με την σωτηρία. Ανάμεσα στα παιχνίδια αυτά θα υπήρχε και μια ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι με 4-1 στο Άνφιλντ (στο Έτιχαντ είχαν έρθει ισόπαλες 1-1). Η παρένθεση όμως έκλεισε, η Λίβερπουλ «πάτησε το γκάζι» στο υπόλοιπο της σεζόν και κατάφερε, έστω και με αυτό το «διάλειμμα» να τερματίσει στην τρίτη θέση, δείγμα του πόσο ισχυρή είναι. Η ομάδα του Γκουαρντιόλα φυσικά κατέκτησε το πρωτάθλημα!
 
Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ «τρέχουν» την σεζόν που διανύουμε χέρι-χέρι και σχεδόν αρνούμενες να χάσουν, μονοπωλούν ξανά την Premier League. Με τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα να λήγει 2-2, ως δείγμα της απόλυτης ισορροπίας που θα έπρεπε να υπάρχει ανάμεσα σε «γίγαντες», Γκουαρντιόλα και Κλοπ έρχονται πλέον αντιμέτωποι σε ακόμα έναν τελικό, όπως όλα δείχνουν. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του μεγαλύτερου στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ντέρμπι, η πραγματικότητα είναι μία: έχουμε την τύχη να ζούμε στην εποχή που δύο πραγματικές υπερομάδες, καθοδηγούμενες από δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς εγκεφάλους της ιστορίας, συνυπάρχουν, οπότε ας το απολαύσουμε όσο διαρκεί!

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0