Football Talk

Από την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας» το 1986 στο… μέτωπο της Ουκρανίας ο Ιγκόρ Μπελάνοφ!

Από την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας» το 1986 στο… μέτωπο της Ουκρανίας ο Ιγκόρ Μπελάνοφ!

Ο θρύλος της Σοβιετικής Ένωσης και της Ντιναμό Κιέβου, Ιγκόρ Μπελάνοφ, σε ηλικία 61 ετών φοράει τα… χακί και κατατάσσεται στον στρατό για να υπερασπιστεί την χώρα του από την εισβολή της Ρωσίας!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «ταράξει» τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά κυρίως την Ευρώπη που διανύει… πρωτόγνωρες στιγμές εν έτη 2022. Κάπως έτσι λοιπόν, ο «μυθικός» Ιγκόρ Μπελάνοφ είναι και αυτός ένα από τα δημόσια πρόσωπα και αθλητές που αποφάσισαν να υπηρετήσουν με την χώρα της Ουκρανίας σε μεγάλη ηλικία, για να προστατεύσουν τον τόπο που αγαπάνε και πιο συγκεκριμένα για τον ίδιο, τον τόπο γέννησής του, την Οδησσό.

Για αρκετούς ένας θρύλος στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με σπουδαίες  κατακτήσεις το Κύπελλο Κυπελλούχων τη σεζόν 1985/86 με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου στον τελικό της Γαλλίας, στη Λυών, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης (3-0). Φυσικά, ο ίδιος είχε πάρει… σπίτι του την «Χρυσή Μπάλα» την ίδια χρονιά, χαράσσοντας το όνομά του στην «ελίτ» των ευρωπαίων ποδοσφαιριστών. 

Πραγματοποιώντας μία πλούσια καριέρα, κυρίως με τα λευκά της Ντιναμό Κιέβου, με δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα ΕΣΣΔ, ενώ για τη Σοβιετική Ένωση έχει συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1986 και στο Euro του 1988 που έλαβε χώρα στη Δυτική Γερμανία, η εθνική του έπειτα από μία τρομερή πορεία μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Ολλανδία, δεν κατάφερε να πάρει το πολύτιμο τρόπαιο, γνωρίζοντας την ήττα από τους «Οράνιε» με 2-0 και καταλαμβάνοντας τελικά την 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Σε έναν τελικό που ο Μπελάνοφ νικήθηκε από τον Χανς Φαν Μπρόικελεν από το σημείο της άσπρης βούλας. 

Βέβαια, σήμερα αναμένεται να υπερασπιστεί τη χώρα του, κρατώντας όπλο, έτσι ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω εισβολή από την γειτονική χώρα, Ρωσία.

Φοίβος Πεφάνης 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0