Football Talk

Αυτή είναι η Μαρσέιγ που ονειρεύεται ο Χόρχε Σαμπάολι

Αυτή είναι η Μαρσέιγ που ονειρεύεται ο Χόρχε Σαμπάολι

Η Μαρσέιγ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Europa Conference League στην χειρότερη δυνατή στιγμή για τους παίκτες του Λουτσέσκου. Το BN Sports αναλύει τον αντίπαλο του Δικεφάλου του Βορρά.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Όταν ο Χόρχε Σαμπάολι αποφάσιζε να πει το ναι στην πρόταση της Μαρσέιγ και να αφήσει την ασφάλεια της Λατινικής Αμερικής, πολλοί ήταν διστακτικοί στο κατά πόσο ο Αργεντινός τεχνικός θα μπορούσε να δείξει δείγματα της δουλειάς του σε μια ομάδα που είναι η πιο δύσκολη στην Γαλλία. Ο ίδιος έβλεπε την Ολιμπίκ ως την δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψει ξανά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας μετά το Βατερλώ που είχε υποστεί στο Μουντιάλ του 2018 με την Αργεντινή. Και η Μαρσέιγ ήταν η τέλεια ομάδα γι αυτόν. Το ταμπεραμέντο του ταίριαζε κουτί με την Μαρσέιγ. Παθιασμένοι οπαδοί, ένας σύλλογος που ψάχνει έναν ήρωα να τους σώσει ο οποίος αν τα καταφέρει θα λατρεύεται ως θεός. Άλλωστε, υπήρχε και το παράδειγμα του μέντορα του Μαρσέλο Μπιέλσα για το πως κατάφερε να μετατρέψει μια μέτρια ομάδα σε διεκδικήτρια τίτλου στην παντοκρατορία της Παρί. Και μετά από ένα χρόνο παρουσίας ο Σαμπάολι φαίνεται να τα καταφέρνει με τους Φωκαείς να βρίσκονται πλέον στην δεύτερη θέση και ξεκάθαρο φαβορί για το Champions League αλλά και να φτάσει στον τελικό του Europa Conference League.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν ήταν. Η μετάβαση από το άναρχο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο στο οργανωμένο ευρωπαϊκό δεν ήταν εύκολο για τον Σαμπάολι και μέχρι να περάσει τα στοιχεία του χρειάστηκε χρόνος, ειδικά το τέλος της περσινής σεζόν αποτέλεσε μια περίοδος προσαρμογής όπου όλο το υλικό έδινε εξετάσεις. Και το καλοκαίρι υπήρξε γερή αφαίμαξη του ρόστερ με επιλογές καθαρά προσωπικές του Αργεντινού τεχνικού. «Μετά την άφιξη του Σαμπάολι, η Μαρσέιγ δεν είχε την ένταση του προπονητή της. Τώρα, ωστόσο, παίζει με ένταση και δυναμισμό, ενσαρκώνοντας στο απόλυτο τις ιδέες του προπονητή της. Η Μαρσέιγ μπορεί να βρήκε επιτέλους τη σωστή φόρμουλα», αναφέρουν οι Γάλλοι βλέποντας σιγά σιγά την μεταμόρφωση της Μαρσέιγ μπαίνοντας στην τελική ευθεία της σεζόν.

Και όμως ένα μήνα πριν η κατάσταση έδειχνε μη αναστρέψιμη. Οι εντός έδρας ήττες από Κλερμόν και Μονακό σε συνδυασμό με την ισοπαλία κόντρα στην Τρουά, αλλά και την ήττα-αποκλεισμός στο Κύπελλο από τη Νις με το βαρύ 4-1 (μια Νις η οποία ήδη είχε αποκλείσει την Παρί) έδειχνε πως η χρονιά όδευε προς καταστροφή. Την ίδια ώρα οι σχέσεις του με τον Αρκάντιους Μίλικ αποτελούσαν το βασικό θέμα συζήτησης στον γαλλικό Τύπο με τον Πολωνό να έδειχνε τάσεις φυγής προς Ιταλία μετά και την άφιξη του Μπακαμπού τον Ιανουάριο. Ο Σαμπάολι αποφάσισε να ρίξει τους τόνους, τα βρήκε μαζί του και ο Μίλικ το ανταπέδωσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με τέσσερα γκολ σε πέντε ματς τον Μάρτιο (και 12 συνολικά μέσα στο 2022) η Μαρσέιγ πήρε μπρος.

sampaolii.jpg

Η μεταμόρφωση των Μαρσεγιέζων ήταν εντυπωσιακή. Αεράτο πέρασμα από την έδρα της Μπρεστ με 4-1, και νίκη με 2-1 στο ντέρμπι της Κυανής Ακτής κόντρα στη Νις η οποία είναι και άμεσος αντίπαλος για τις θέσεις του Champions League, ενώ στην Ευρώπη ήρθε η πρόκριση επί της Βασιλείας με δύο νίκες. Η διακοπή για τις εθνικές ομάδες ήρθε στο χειρότερο σημείο και πολλοί πίστεψαν ότι η ανοδική πορεία της ομάδας θα σταματούσε εδώ. Ειδικά όταν το παιχνίδι που ακολουθούσε ήταν κόντρα στην μισητή Σεντ Ετιέν και χωρίς τον Μίλικ, αλλά και τον πασπαρτού Λουάν Πέρεζ, έναν ιδιαίτερα σημαντικό παίκτη στην τακτική του Σαμπάολι.

Η Σεντ Ετιέν έχοντας μόλις μία ήττα στα οκτώ τελευταία, και αυτή από την Παρί, αποτελούσε ένα σημαντικό τεστ για τον χαρακτήρα της ομάδας. Η απουσία του Πέρεζ ειδικά στην αρχή έκανε μπαμ με τον Κολάσινατς στο αριστερό άκρο της άμυνας να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού οι «στεφανουά» έκαναν πάρτι από εκεί. Παρά την ισοφάριση του Παγέτ το πρόβλημα παρέμενε και ο Σαμπάολι αποφάσισε να ρίξει στον αγώνα τον Ουντέρ στην θέση του Βόσνιου μπακ και η Μαρσέιγ κέρδισε με 4-2.  Και μπορεί το σκορ να υποδηλώνει μια εύκολη νίκη, αλλά δεν ισχύει. Αυτό όμως που ισχύει είναι η προσαρμοστικότητα των Μασσαλών στις συνθήκες ενός παιχνιδιού, ένα στοιχείο που έλειπε στο πρώτο μισό της σεζόν, όταν γνώριζε ήττες όπως αυτή από την Λανς μέσα στο «Βελοντρόμ» με μια άμυνα απούσα, απόρροια και της τακτικής του προπονητή της.

Αυτό που κατάφερε με τον καιρό ο Αργεντινός τεχνικός είναι η Μαρσέιγ είναι να δείχνει χαρακτήρα και να αντιδρά αλλά κυρίως να είναι ευέλικτη στις συνθήκες που διαμορφώνονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Καμαρά, Ρονζιέ, Γκεντουζί, ακόμα και ο Σαλιμπά είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν με την ίδια ευκολία να αγωνιστούν σε πάνω από μία θέσεις δίνοντας την ευκαιρία στον Σαμπάολι να προβεί σε αλλαγές στο τακτικό κομμάτι όταν δεδομένα η αρχική προσέγγιση δεν λειτουργεί όπως έγινε με τον Κολάσινατς κόντρα στην Σεντ Ετιέν.

Ευελιξία η λέξη – κλειδί

Συναρπαστική, ευχάριστη στο μάτι και συναρπαστικές τακτικά, η Μαρσέιγ είναι σίγουρα μία από τις ομάδες που σου προκαλούν ενδιαφέρον την φετινή σεζόν. Και αυτό οφείλεται στον Χόρχε Σαμπάολι. Έναν άνθρωπο που είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς θανάσιμα. Και αυτό γιατί o 62χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία δεν είναι τόσο εύκολη στο διάβασμα. Μεταβάλλοντας τακτικά τους σχηματισμούς του, η γαλλική ομάδα έχει δοκιμάσει κατά καιρούς τα συστήματα 3-3-4, 3-2-5, 3-3-1-3, 3-4-3, 4-1-3- 2, 4-3-3 και 3-2-2-3 σε σχήμα ρόμβου.

Ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιεί, οι βασικές αρχές που διέπουν το παιχνίδι της Μαρσέιγ παραμένουν συνήθως οι ίδιες. Κυριαρχικό παιχνίδι με κατοχή της μπάλας με ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί να υπηρετήσουν το πλάνο του. «Πρέπει να προσαρμόσουμε την  τακτική ανάλογα με τους παίκτες και τον αντίπαλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβιβάσω τις ιδέες και το στυλ μου», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Θέλοντας πάντα η ομάδα του να κάνει build up από πίσω δηλαδή προσπάθεια χτισίματος μιας επίθεσης με αφετηρία την άμυνα, ο Σαμπάολι θέλει να τραβήξει τον αντίπαλο για να τους πιέσει ψηλά. Πάντα προσπαθεί να δημιουργήσει υπεραριθμία απλώνοντας την πρώτη γραμμή πίεσης της αντίπαλης ομάδας εξασφαλίζοντας πως οι παίκτες του θα έχουν πάρει αυτές τις κατάλληλες θέσεις ώστε να έχουν ευελιξία κινήσεων ώστε η ομάδα να ξεπεράσει σχετικά άνετα την αρχική φάση της πίεσης.

olympique-marseille-tactics-1_1_1.jpg

Για τον Σαμπάολι είναι σημαντικό οι κεντρικοί του αμυντικοί να είναι ιδιαίτερα καλοί με την μπάλα κάτω όπως και οι μέσοι του ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν κενούς χώρους. Γι αυτό τον λόγο παίκτες όπως ο Ζέρσον, ο Καμαρά, ο Γκεντουζί και ο Ρονζιέρ είναι τόσο σημαντικοί αφού έχουν την ικανότητα να δημιουργούν υπεραριθμία σπάζοντας το πρέσινγκ και στα δύο κομμάτια της μεσαίας γραμμής αλλάζοντας συνεχώς θέσεις. Και αυτό είναι σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη της Μαρσέιγ. Η ευελιξία αυτών των ποδοσφαιριστών ώστε να βρεθούν σε κενούς χώρους είναι το πιο δυνατό όπλο αφού έχοντας πλέον αριθμητική υπεροχή και με την βοήθεια των επιθετικών που αρέσκονται να κατεβαίνουν μια ζώνη φέρνουν τους αντίπαλους αμυντικούς σε σύγχυση για το αν θα πρέπει να ανεβάσουν την δική τους γραμμή ή όχι.

olympique-marseille-tactics-3_1.jpg

Το γεγονός πως η Μαρσέιγ αρέσκεται στο να επιτίθεται με όσο γίνεται περισσότερους ποδοσφαιριστές της αυξάνει τις πιθανότητες στο επιθετικό της τρίτο να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

olympique-marseille-tactics-3_2.jpg

Το σίγουρο είναι πως ο Χόρχε Σαμπάολι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Μασσαλία τον έναν χρόνο που βρίσκεται έχοντας βάλει την Μαρσέιγ ξανά στον δρόμο των επιτυχιών αναζωογονώντας ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που δεν βρήκαν ποτέ την στήριξη που χρειάζονταν όπως οι δανεικοί της Άρσεναλ Σαλιμπά και Γκεντουζί, αλλά και οι Καμαρά, Ντιένγκ, Γκέιγ και ο Ντε Λα Φουέντε (Μπαρτσελόνα).

Εν κατακλείδι, η Μαρσέιγ διανύει μια εξαιρετική αγωνιστική περίοδο η οποία ετοιμάζεται για μια από τις καλύτερες χρονιές της τα τελευταία χρόνια, απόρροια όχι μόνο των αποτελεσμάτων αλλά κυρίως λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από το τεχνικό της τιμ.

*Οι φωτογραφίες είναι από το hudl.com

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0