Football Talk

Βιγιαρεάλ - Μπάγερν Μονάχου: Η ιστορία δείχνει Γερμανία με… άρωμα Ελλάδας

Βιγιαρεάλ - Μπάγερν Μονάχου: Η ιστορία δείχνει Γερμανία με… άρωμα Ελλάδας
Η σύντομη ιστορία του ζευγαριού Βιγιαρεάλ - Μπάγερν δείχνει... Γερμανία, με αναμνήσεις, όμως,  που περιέχουν και ελληνικό στοιχείο. Το πρώτο πιάτο σερβίρεται την Τετάρτη το βράδυ στο «Θεράμικα», με φόντο μία θέση στα ημιτελικά.

Οι ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν φτάσει στην κρίσιμη καμπή των προημιτελικών του εκάστοτε θεσμού. Πλέον το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και τα λάθη τιμωρούνται. Αυτό είναι κάτι που κατάλαβαν από «πρώτο χέρι» η Γιουβέντους και η Σάλτσμπουργκ στον προηγούμενο γύρο του UEFA Champions League. Στις πρώτες αναμετρήσεις απέναντι σε Βιγιαρεάλ και Μπάγερν Μονάχου αντίστοιχα, κόντραραν στα ίσα τους αντιπάλους τους. Και εκείνες, αφού πρώτα απέφυγαν την ήττα στο πρώτο παιχνίδι, τους διέλυσαν στο δεύτερο αγώνα της σειράς.Η κληρωτίδα έμελλε να τους φέρει αντιμέτωπους στη φάση των «8».

Η προ δεκαετίας διασταύρωση

Η ιστορία των Μπάγερν Μονάχου και Βιγιαρεάλ είναι πολύ μικρή και αφορά τις δυο αναμετρήσεις του πρώτου ομίλου του Champions League τη σεζόν 2011-12. Εκείνο το Σεπτέμβρη, το παιχνίδι στο Μαδριγάλ άνοιξε την αυλαία του ομίλου. Η Μπάγερν με πρωταγωνιστή τον Τόνι Κρόος πέτυχε από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο και κέρδισε τους πρώτους τρεις βαθμούς. Περίπου δυόμιση μήνες αργότερα οι δυο σύλλογοι τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι, στο Μόναχο αυτή τη φορά. Η εικόνα δεν άλλαξε, ούτε η διαφορά τερμάτων. Ξεχώρισε ο Φρανκ Ριμπερί με δύο γκολ, τη στιγμή που και τα «κίτρινα υποβρύχια» βρήκαν γκολ.

Η εξέλιξη στον όμιλο ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη για τις δυο ομάδες. Οι «Βαυαροί» τερμάτισαν στην 1η θέση αφήνοντας 2η τη Νάπολι, ενώ η Βιγιαρεάλ έμεινε ουραγός, χωρίς καν να συγκεντρώσει κάποιο βαθμό. Η συνέχεια ήταν ιδανική για τη γερμανική ομάδα καθώς απέκλεισε κάθε εμπόδιο που στάθηκε εναντίον της, μέχρι τον εντός έδρας τελικό. Εκεί που η Τσέλσι κέρδισε το βαρύτιμο τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι και άφησε την Μπάγερν απαρηγόρητη στην ίδια της την πόλη.

Οι συνδετικοί κρίκοι

Όπως φαντάζει λογικό, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων που είχαν αγωνιστεί σε εκείνες τις αναμετρήσεις είτε έχουν εγκαταλείψει την ενεργό δράση είτε έχουν αλλάξει ποδοσφαιρική «στέγη». Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες αξίες σταθερές στο χρόνο.

Από μεριάς Μπάγερν, οι Μάνουελ Νόιερ και Τόμας Μίλερ δεν έχουν «κουνήσει ρούπι» όλα αυτά τα χρόνια. Στη Βιγιαρεάλ, μονάχα ο Μάριο Γκασπάρ παραμένει στο ρόστερ. Ο Ισπανός δεξιός μπακ, ο οποίος μάλιστα είναι και ο νυν αρχηγός της αρμάδας του Έμερι, αποτελεί τη σημαία του συλλόγου, καθώς δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με τα χρώματα άλλου σωματείου.

Άρωμα Ελλάδας

Αν και αρκετοί Έλληνες παίκτες έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς την τύχη τους στο εξωτερικό και δη σε Γερμανία και Ισπανία, εντούτοις σε καμία από τις δυο ομάδες δεν έχει αγωνιστεί κάποιος συμπατριώτης μας.

Παρόλα αυτά, τα άκρα της επίθεσης της Βιγιαρεάλ του 2011 έχουν συνδέσει το όνομα τους με τη χώρα μας. Στην αριστερή πτέρυγα των δυο αγώνων εκείνων, βρισκόταν ο Παραγουανός Ερναν Πέρες. Ο 23χρονος τότε πλάγιος χαφ είχε έρθει στην Ευρώπη για χάρη των Ισπανών, όμως η εξέλιξη δεν ήταν η επιθυμητή. Έτσι, δυόμιση χρόνια αργότερα δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του οποίου έπαιξε συνολικά 13 παιχνίδια. Ούτε στους «ερυθρολεύκους» έκανε τη διαφορά και η επιστροφή του στην Ισπανία ήταν μονόδρομος.
1385046694_extras_noticia_foton_7_1.jpg

Το άλλο άκρο της επιθετικής γραμμής της Βιγιαρεάλ όργωνε ο Τζόναθαν Ντε Γκουζμάν. Ο νυν ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ έχει αλλάξει πολλά πρωταθλήματα στην πλούσια καριέρα του και το ισπανικό ήταν ο πρώτος σταθμός μετά την πατρίδα του. Ο 34χρονος πλέον Ντε Γκουζμάν μετράει όλες και όλες έξι συμμετοχές στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, όλες με τη Βιγιαρεάλ και ένα γκολ. Αυτό απέναντι στη Μπάγερν, το Νοέμβριο του 2011 στο Μόναχο.

Μάνος Φυρογένης


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0