Football Talk

Η διορατικότητα του Βενγκέρ και η επανάσταση στο μεταγραφικό παζάρι που είναι ήδη γεγονός!

Η διορατικότητα του Βενγκέρ και η επανάσταση στο μεταγραφικό παζάρι που είναι ήδη γεγονός!

Ολοένα και περισσότεροι topclass ποδοσφαιριστές προτιμούν να εξαντλούν το συμβόλαιο τους και μετά να παίρνουν μεταγραφή ως ελεύθεροι σε σύλλογο της αρεσκείας τους. Είναι μία τάση που την βλέπουμε να εντείνεται όλο και περισσότερο, με τον διορατικό πρώην τεχνικό της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, να την είχε προβλέψει ήδη από το 2017!

Πέντε χρόνια πίσω λοιπόν, όταν ο Αλσατός ήταν ακόμη στον πάγκο των «κανονιέρηδων» και σε δηλώσεις του είχε κάνει μία πρόβλεψη σχετικά με την αγορά των ελεύθερων παικτών. Η Άρσεναλ εκείνη την περίοδο είχε να διαχειριστεί πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ενδεχομένως να έχανε χωρίς να πάρει τίποτα ως αντίτιμο, μιας και οι Αλέξις Σάντσες και Μεσούτ Οζίλ είχαν μπει ήδη στο τελευταίο χρόνο συμβολαίου ενώ ποδοσφαιριστές όπως o Όξλέιντ-Τσάμπερλεϊν και ο Σάντι Καθόρλα θα έμπαιναν σύντομα.

skysports-alex-oxlade-chamberlain_4753019.jpg

Προς έκπληξη όλων, ο τότε προπονητής της Άρσεναλ, υποστήριξε ότι για τον σύλλογο αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είναι «ιδανική», καθώς οι παίκτες θα είχαν κίνητρο να παίξουν για να εντυπωσιάσουν τους πιθανούς μνηστήρες. Μάλιστα συνέχισε κάνοντας μία προφητεία που εν τέλει έγινε πραγματικότητα.

«Νομίζω ότι στο μέλλον, θα το βλέπετε όλο και περισσότερο. Γιατί; Γιατί οι μεταγραφές είναι τόσο υψηλές, ακόμη και για τους παίκτες που δεν είναι top» ενώ πρόσθεσε «Θα δείτε όλο και περισσότερους παίκτες να μπαίνουν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου, επειδή κανένας σύλλογος δεν θα θέλει να πληρώσει το ποσό που ζητείται. Στα επόμενα 10 χρόνια, αυτό θα είναι κάτι συνηθισμένο.«Νομίζω ότι η απόδοση ενός παίκτη δεν εξαρτάται από τη διάρκεια του συμβολαίου, αν αυτό ίσχυε θα υπογράφαμε όλους τους παίκτες για 20 χρόνια και θα ήμασταν χαρούμενοι».

Τα λόγια του Βενγκέρ τότε μπορεί εν μέρη να είχαν ακουστεί υπερβολικά σε πολλούς ωστόσο πέντε χρόνια αργότερα, στο «σήμερα», έχουν επαληθευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχει αποδειχθεί ότι είχε δίκιο με εκείνες τις δηλώσεις του, μιας και πολλά μεγάλα αστέρια έχουν κινηθεί ή πρόκειται να κινηθούν με ελεύθερες μεταγραφές, επιδιώκοντας νέες προκλήσεις και φυσικά περισσότερα χρήματα.Τρανό παράδειγμα οι μεταγραφές που έκανε η Παρί το καλοκαίρι. Αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Λιονέλ Μέσι , ο Σέρχιο Ράμος και ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, τους είδαμε να φεύγουν από τους συλλόγους τους και να εντάσσονται στην Παρί Σεν Ζερμέν ως ελεύθεροι και φυσικά δεν ήταν οι μόνοι.

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_af2b41d6-fd45-11eb-86d6-5a386f294e6b.jpg

Άλλοι παίκτες υψηλού επιπέδου όπως ο Λεόν Γκορέτσκα, ο οποίος άφησε την παιδική του αγάπη, την Σάλκε, για την Μπάγερν Μονάχου το 2018, ο Νταβίντ Αλάμπα που άφησε τους Βαυαρούς για τη Ρεάλ Μαδρίτης έπειτα από μία 10ετία, ο Χακάν Τσαλχάνογλου ο οποίος μεταπήδησε από την Μίλαν στη μισητή Ίντερ αλλά και ο Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ που έφυγε από τη Λίβερπουλ για τη Παρί Σεν Ζερμέν, είναι μερικές από τις πρόσφατες περιπτώσεις παικτών που προτίμησαν να εξαντλήσουν το συμβόλαιο τους και να πάνε στην ομάδα της αρεσκείας τους.

Φυσικά ανάλογες κινήσεις αναμένεται να δούμε και αυτό το καλοκαίρι. Πάουλο Ντιμπάλα και Φρανκ Κεσιέ είναι τα δύο πιο πρόσφατα ονόματα ποδοσφαιριστών που επέλεξαν να μην ανανεώσουν με τις ομάδες τους και θα αποχωρήσουν ως ελεύθεροι στο τέλος της σεζόν, ενώ πολύ πιθανό να ακολουθήσουν την ίδια τακτική και οι Πολ Πογκμπά και Ουσμάν ΝτεμπελέΆγιαξ βιώνει επίσης αυτή την τάση από πρώτο χέρι. Ο τερματοφύλακας Αντρέ Ονάνα θα φύγει για την Ίντερ με ελεύθερη μεταγραφή, ενώ ο Μαζραουί φαίνεται να είναι καθ' οδόν για τη Μπαρτσελόνα, τον σύλλογο που έχει ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή του Αντρέας Κρίστενσεν.

NINTCHDBPICT000677813547.jpg

Φυσικά το πιο hot όνομα που ίσως συμπεριληφθεί στη λίστα είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ που οι φήμες ολοένα και πληθαίνουν ότι θα γίνει κάτοικος Μαδρίτης από τη νέα χρονιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι μεταγραφές όπως αυτή του Τζακ Γκρίλις, ο οποίος πήγε από την Άστον Βίλα στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 117,5 εκατ. ευρώ, όντας η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ή φυσικά οι προηγούμενες των Νεϊμάρ και Εμπαπέ που μετακόμισαν στην Παρί έναντι 222 και 145 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αποτελούν πλέον εξαίρεση και όχι κανόνα στο μεταγραφικό παζάρι.

skysports-jack-grealish-man-city_5469319.jpg

Ο Αρσέν Βενγκέρ φυσικά δεν πίστευε ούτε ο ίδιος ότι όλη αυτή η αλλαγή περί ελεύθερων μεταγραφών θα γίνει τόσο σύντομα. Αυτό που ο «Le Professeur» δεν μπορούσε να προβλέψει, είναι και αυτό ακριβώς που επιτάχυνε την πρόβλεψή του. Ούτε εκείνος, ούτε φυσικά κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να προβλέψει, την ύπαρξη μιας πανδημίας. Η κρίση του κορωνοϊού έπληξε όλους τους τομείς και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Οι κορυφαίοι σύλλογοι παγκοσμίως, μετά από μια περίοδο κατά την οποία τα ποσά ρεκόρ διαδέχονταν το ένα τ ’άλλο, αναγκάστηκαν ξαφνικά να «κλείσουν την κάνουλα». Οι μεταγραφικές δαπάνες μειώθηκαν κατά το ήμισυ την άνοιξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ενώ αρκετές είναι και οι ομάδες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

chart18.jpg

Αυτό φυσικά είναι η μία εξήγηση του φαινομένου, καθώς υπάρχει και μία δεύτερη και αυτή είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές! Η «υπόθεση Μποσμάν» το 1995 έφερε επανάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου σχετικά με τις μεταγραφές και τα συμβόλαια ωστόσο η τωρινή γενιά ποδοσφαιριστών φαίνεται ότι θέλει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο για το μέλλον της.

Γίνεται όλο και πιο σύνηθες οι παίκτες να μην συμφωνούν σε πρόωρες ανανεώσεις αν πρώτα δεν καλύπτονται στο έπακρο όλες οι απαιτήσεις τους. Εάν αυτό δεν γίνει τότε επιλέγουν να «καθίσουν» στο συμβόλαιο τους είτε πιέζοντας την τωρινή ομάδα για περισσότερα χρήματα είτε προκειμένου να φύγουν ως ελεύθεροι παίρνοντας «πολλαπλάσια» από τον νέο τους εργοδότη.

Το ότι η τάση των ελεύθερων θα συνεχιστεί είναι το μόνο σίγουρο, αν κρίνουμε από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται συνεχώς με πρωτοκλασάτους παίκτες. Η Λίβερπουλ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τον Σάντιο Μανέ, ενώ το ίδιο γίνεται και με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που επίσης δεν έχει ανανεώσει με την Μπάγερν Μονάχου.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0