Football Talk

Η ιστορία εννέα αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ κόντρα σε γαλλικούς συλλόγους (video)

Η ιστορία εννέα αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ κόντρα σε γαλλικούς συλλόγους (video)

Λυών, Σοσό, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεν, Γκινγκάμπ. Αυτές είναι οι πέντε γαλλικές ομάδες που έχει αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το βράδυ της Πέμπτης (7/4) θα προστεθεί σε αυτές η Μαρσέιγ, με τον «δικέφαλο του Βορρά» να ταξιδεύει στην Μασσαλία για τον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Europa Conference League.

Συνολικά ο ΠΑΟΚ έχει αναμετρηθεί εννέα φορές με γαλλικούς συλλόγους, έχοντας νικήσει τρεις, ηττηθεί σε τέσσερις, ενώ μια έληξε ισόπαλη. Όσον αφορά τα νοκ-άουτ οι Θεσσαλονικείς έχουν να επιδείξουν δύο προκρίσεις σε τρεις περιπτώσεις, ωστόσο αμφότερες αφορούν το μακρινό παρελθόν.

Λυών: Σεζόν 1973/74, Κύπελλο Κυπελλούχων

Το φθινόπωρο του 1973 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες τη Λυών για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στις 24 Οκτωβρίου ο «δικέφαλος» βρέθηκε στο Ζερλάν, με τον Γιώργο Κούδα να παρακολουθεί από τις εξέδρες λόγω τιμωρίας και ευελπιστούσε σε θετικό αποτέλεσμα. Το τελικό 3-3 ήταν μια επιτυχία για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος απέκτησε ένα μικρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου ματς.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στην κατάμεστη Τούμπα, οι «ασπρόμαυροι» πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στην ευρωπαϊκή τους ιστορία. Με δύο γκολ του Παρίδη και ένα από τους Ασλανίδη και Σαράφη διέλυσαν με 4-0 τους κυπελλούχους Γαλλίας και έκαναν μεγάλη εντύπωση σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για την εμφάνιση.

7-11-1973d.JPG

Σοσό: Σεζόν 1982/83, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Έχοντας τερματίσει στην 3η θέση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την συμμετοχή του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σοσό, με τον πρώτο ματς να διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη. Ο «δικέφαλος» βρήκε γκολ από τον Γιώργο Κωστίκο 12 λεπτά πριν το φινάλε και επικράτησε με 1-0, αν και θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μεγαλύτερο σκορ για τη ρεβάνς, καθώς είχε σωρεία χαμένων ευκαιριών.

Στην αναμέτρηση της Γαλλίας, το φινάλε ήταν συγκλονιστικό. Ο ΠΑΟΚ κρατούσε το «μηδέν» στην άμυνα, ως τις καθυστερήσεις, όταν και η γηπεδούχος Σοσό κέρδισε πέναλτι. Η εύστοχη εκτέλεση του Αντζιανί έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά οι Θεσσαλονικείς βρήκαν σχεδόν άμεσα γκολ με τον Δημόπουλο στο 95’ και παρά το δεύτερο τέρμα των Γάλλων, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση λόγω του εκτός έδρας γκολ.


Παρί Σεν Ζερμέν: Σεζόν 1992/93, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Δέκα χρόνια μετά την Σοσό, οι «ασπρόμαυροι» βρέθηκαν ξανά στην Γαλλία. Αυτή τη φορά αντιμετώπισαν την Παρί Σεν Ζερμέν του Ζορζ Γουεά, με τον Λιβεριανό να κάνει «όργια» στο πρώτο ματς. Χάρη σε δύο δικά του γκολ οι Παριζιάνοι εξασφάλισαν ισχυρό προβάδισμα.

Δεκαπέντε βράδια αργότερα στην Τούμπα, η πίστη των φίλων του ΠΑΟΚ για ανατροπή του σκορ χάθηκε γρήγορα και η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Ο Γουεά και ο Σασούς με τέρματα στο πρώτο μισάωρο εξανέμισαν τις όποιες ελπίδες του «δικεφάλου», αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν πραγματικός «εφιάλτης». Οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας είχαν μεγάλη κόντρα με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Θωμά Βουλινό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου.



Ο ρέφερι του αγώνα αποφάσισε τη διακοπή του αγώνα, με τις δύο ομάδες να μην επιστρέφουν ποτέ στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο. Ως αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ έχασε τον αγώνα στα χαρτιά με 3-0, αλλά το χειρότερο ήταν ο μονοετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που του επιβλήθηκε.

Ρεν: Σεζόν 2005/06, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Την περίοδο 2005/06 ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μαζί με τις Σαχτάρ, Στουτγκάρδη, Ραπίντ Βουκουρεστίου και Ρεν. Η γαλλική ομάδα με προπονητή τον Λάζλο Μπόλονι, ήρθε στην Τούμπα για την τελευταία και αδιάφορη αγωνιστική, με τις δύο ομάδες να έχουν αποκλειστεί ωστόσο από συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ σημείωσε μια επιβλητική νίκη με 5-1, μπροστά σε μόλις 1.500 φίλους της ομάδας, ένα αρνητικό ρεκόρ για τον σύλλογο.



Γκινγκάμπ: Σεζόν 2014/15, Europa League

Τελευταία χρονικά συνάντηση του ΠΑΟΚ με γαλλική ομάδα ήταν αυτή το 2014, με την Γκινγκάμπ για τη φάση των ομίλων του Europa League. Σε γκρουπ με Φιορεντίνα και Ντιναμό Μινσκ ήταν φανερό πως ήταν «ανοικτή» η δεύτερη θέση πίσω από τους Ιταλούς. Στην αναμέτρηση σε γαλλικό έδαφος, ο «δικέφαλος του Βορρά» άντεξε για ένα ημίχρονο, αλλά στα πρώτα λεπτά του δευτέρου δέχθηκε δύο τέρματα από τον Μαρβό και δεν κατάφερε ποτέ να απαντήσει.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά την τελευταία αγωνιστική, ενώ ήταν ισόβαθμες με εφτά βαθμούς στη δεύτερη θέση. Ο ΠΑΟΚ ήθελε μονάχα νίκη στη Τούμπα για να βρεθεί εκείνος στην επόμενη φάση, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με γκολ του Μπεβέ στο 7’, ωστόσο ο Αθανασιάδης ευστόχησε σε πέναλτι και έφερε το ματς στα ίσια στο 20’. Στην συνέχεια της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ είχε αρκετές ευκαιρίες για το νικητήριο γκολ, όμως η τύχη «χαμογέλασε» στην Γκινγκάμπ με τον Μπεβέ να σκοράρει και πάλι στο 83’.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0