Football Talk

FC Κρίβμπας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χείρα βοηθείας από την Κολωνία και η ζωή που άλλαξε σε μια στιγμή

FC Κρίβμπας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χείρα βοηθείας από την Κολωνία και η ζωή που άλλαξε σε μια στιγμή
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών Κρίβμπας Κρίβι Ριχ να εγκαταλείψει τη χώρα, με τις παίκτριες να βρίσκουν γαλήνη στο ποδόσφαιρο αλλά η οδύνη του πολέμου ξεπερνιέται μόνο με την ειρήνη...
Σχετικά Άρθρα

Πόλεμος, χαμένες ζωές, πόνος, αθεράπευτες πληγές για γενιές και γενιές. Η παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και κλιμακώθηκε με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζει άμεσα χιλιάδες συνανθρώπους μας. Μεταξύ αυτών μια ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών, η FC Κρίβμπας, από την ουκρανική πόλη Κρίβι Ριχ.

Στις 24 Φλεβάρη η ουκρανική ομάδα ξεκίνησε οδικώς για το τοπικό αεροδρόμιο, με τελικό προορισμό το Μπέλεκ της Τουρκίας, όπου θα γινόταν η προετοιμασία λόγω της χειμερινής διακοπής. Ένα ταξίδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς αυτή έμελλε να είναι η μέρα που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία… Ο αρχισυντάκτης της “i newspaper”, Ντάνιελ Στόρεϊ, επικοινώνησε με παίκτριες της Κρίβμπας Κρίβι Ριχ μεταφέροντας την οδύνη του πολέμου. Μια από τις παίκτριες, η Βιολέττα Τιάν περιγράφει πως έζησε τις πρώτες ώρες που ξέσπασε ο πόλεμος: «Φοβηθήκαμε απίστευτα. Ακούσαμε τρεις μεγάλες εκρήξεις και αποφασίσαμε πως το λεωφορείο έπρεπε να μας μεταφέρει σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Το καταφύγιό μας ήταν ένα ξενοδοχείο το οποίο ανήκε στον ιδιοκτήτη του συλλόγου μας. Εκεί μείναμε για δύο εβδομάδες».

Σε αυτό το σημείο έρχεται η καθοριστική συμβολή ενός πρώην παίκτη της ανδρικής ομάδας FC Κρίβμπας, τον Αρτούρ Ποντκοπάγιεφ. Ο 20χρονος κάτοικος του Αμβούργου σε συνεννόηση με τον παλιό του προπονητή Εβγένι Αρμπούζοφ, προσέγγισε την ποδοσφαιρική ομάδα της Κολωνίας με σκοπό να βρεθεί μια λύση για τη γυναικεία ομάδα. Με την άμεση βοήθεια της γερμανικής ομάδας και τη συμβολή τριών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων οργανώθηκαν καταλύματα και διασφαλίστηκε ρουχισμός και τροφή!

Οι παίκτριες της FC Κρίβμπας έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους γρήγορα για τη δική τους ασφάλεια. Όπως αναφέρει η αρχηγός της ομάδας, Άννα Ιβάνοβα, τα πάντα ήταν διαφορετικά μετά την έναρξη του πολέμου: «Όλα άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά τα συναισθήματα. Αρχίζεις να εκτιμάς άλλα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους. Πριν τον πόλεμο τα υλικά αγαθά φαινόταν πως είναι τα σημαντικότερα αλλά τώρα δεν έχουν κανένα νόημα. Τώρα πια, τα πιο σημαντικά πράγματα, είναι αυτά που θεωρούσαμε ως δεδομένα στην καθημερινότητά μας». Τα ίδια συναισθήματα έχει και η Τιάν: «Είναι σκληρό το συναίσθημα να πρέπει να φύγεις από το σπίτι σου όχι επειδή το θέλεις αλλά επειδή σε διώχνουν. Είμαστε ευγνώμονες στην Κολωνία και τους ανθρώπους που βοήθησαν αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ουκρανία και να αγωνιστούμε ξανά στην πατρίδα μας».

Μέσα σε όλα αυτά, το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό πράγμα που προσφέρει γαλήνη στις ψυχές των αθλητριών, αλλά για περιορισμένο χρόνο: «Όταν προπονούμαστε, ξεχνιόμαστε. Μπορούμε να γελάμε και να χαμογελάμε καθώς το μυαλό μας χάνεται στο ποδόσφαιρο. Μόλις επιστρέφουμε στο λεωφορείο και διαβάζουμε τα νέα, επιστρέφουμε στην πραγματικότητα», αναφέρει η Ιβάνοβα. Στη συνέχεια φανερώνει την περηφάνια της: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον ουκρανικό στρατό και τον ουκρανικό λαό, είναι όλοι ενωμένοι. Με αυτή τη νοοτροπία πιστεύουμε πως μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο. Αυτή είναι και η νοοτροπία της ομάδας μας, όλοι μας είμαστε ένα και φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. Το πνεύμα της χώρας μας, μας έχει φέρει όλους πιο κοντά». Τέλος στέλνει το μήνυμά της ζητώντας τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ενώ η Τιάν τονίζει τη σημασία της ειρήνης: «Η χώρα μας δεν είναι πραγματική χωρίς ειρήνη. Πάνω απ’ όλα η ειρήνη, τα υπόλοιπα έπονται».

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0