Football Talk

FIFA: Νέοι κανονισμοί με τους δανεικούς - Δίνει τόπο στα... νιάτα!

FIFA: Νέοι κανονισμοί με τους δανεικούς - Δίνει τόπο στα... νιάτα!
Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της FIFA στο 72ο Κονγκρέσο, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ντόχα του Κατάρ. Η σημαντικότερη αφορά τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών άνω των 21ος ετών μεταξύ ομάδων διαφόρων πρωταθλημάτων, με απότερο σκοπό να μειωθούν τη σεζόν 2024-25 στους 6 ανά κλαμπ!

Πόσες και πόσες ομάδες έχουν «παρκάρει» πάμπολλους δανεικούς ποδοσφαιριστές, κυρίως μικρότερων ηλικιών, μιας και δεν χωρούν στο δικό τους πλούσιο ρόστερ; Η FIFA ασχολήθηκε έντονα με το συγκεκριμένο ζήτημα και ήδη από τον Ιανουάριο έθεσε τις βάσεις για την εφαρμογή νέων κανονισμών. Αυτοί τελικά συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο 72ο Κονγκρέσο της Ντόχα και θα αρχίσουν να εφαρμόζωνται από την 1η Ιουλίου.

Η κάθε ομάδα θα μπορέσει να έχει από τη σεζόν 2022-23 μέχρι 8 δανεικούς. Τη σεζόν 2023-24 αυτός ο αριθμός θα πέσει στους 7 και την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο στους 6, αριθμός ο οποίος και θα καθιερωθεί. Διευκρινίζουμε δε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ομάδες διαφορετικών χωρών και όχι των ίδιων πρωταθλημάτων. Στην κάθε Λίγκα θα ισχύει ο εκεί κανονισμός, αλλά το εκάστοτε πρωτάθλημα καλείται να θέσει σε εφαρμογή αυτό το πλάνο μέσα στην επόμενη τριετία.

Η FIFA επίσης ήταν ξεκάθαρη στους νέους κανονισμούς, μιας και αυτοί αφορούν ποδοσφαιριστές ηλικίας από 21ος ετών και άνω, ενώ κάνει λόγο για παίκτες που προέρχονται από την Ακαδημία του κάθε συλλόγου. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, να προωθήσει τον υγιή ανταγωνισμό και να αποτρέψει τη συσσώρευση πολλών ποδοσφαιριστών ανά κλαμπ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως μπορεί να παραχωρήσει το πολύ τρεις επαγγελματίες δανεικούς σε έναν άλλο σύλλογο και αντίστοιχα να αποκτήσει άλλους τρεις παίκτες από έναν και μόνο σύλλογο.

Να τονίσουμε ότι το Κονγκρέσο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας διεξήχθη για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2019, λόγω της πανδημίας. Ορισμένα από τα μέλη της δεν έδωσαν το παρών στην Ντόχα, αλλά «συνδέθηκαν» με ψηφιακό τρόπο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0