Football Talk

Ο Κριχόβιακ και οι 7+1 παίκτες πριν από αυτόν, που «πάτησαν» Ελλάδα έχοντας τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκούς τίτλους! (video)

Ο Κριχόβιακ και οι 7+1 παίκτες πριν από αυτόν, που «πάτησαν» Ελλάδα έχοντας τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκούς τίτλους! (video)
ΚαρεμπέΠάουλο ΣόουζαΑμπιντάλ και νέο μέλος πλέον, ο Κριχόβιακ! Η λίστα των ποδοσφαιριστών που ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας κατακτήσει τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκά τρόπαια δεν είναι ατελείωτη, αλλά σίγουρα κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, πως μόνο ένα μεγάλο «αουτσάιντερ» έχει τρεις τίτλους!
Σχετικά Άρθρα
Ελληνικό ποδόσφαιρο και ευρωπαϊκοί τίτλοι. Δύο έννοιες που δεν έχουν βρει -δυστυχώς- σημείο επαφής μέχρι σήμερα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο, οι ελληνικές ομάδες είτε προσφέροντας «χρυσάφι», είτε εκμεταλλευόμενες ορισμένες συγκυρίες, κατάφεραν να εντάξουν στο δυναμικό τους παίκτες, που έφτασαν στη χώρα μας με ευρωπαϊκούς τίτλους στις αποσκευές τους. Τελευταίο παράδειγμα; Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ!
 
Ο Πολωνός χαφ της ΑΕΚ μετρά δύο κατακτήσεις Europa League με τη φανέλα της Σεβίλλης, τόσο το 2015, όσο και το 2016, οπότε στάθηκε η αφορμή για να «ξυπνήσουν» μνήμες από τους υπόλοιπους οκτώ παίκτες που ήρθαν στην άλλοτε Α' Εθνική ή νυν Super League, έχοντας τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκούς τίτλους στο παλμαρέ τους. Μάλιστα, μόνο ένας από αυτούς έφτασε στους τρεις, χωρίς να αποτελεί το σπουδαιότερο όνομα -βάσει βιογραφικού- στην εν λόγω λίστα!
 
*Οι παίκτες παρουσιάζονται με χρονική σειρά, από το έτος κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού τους τίτλου. Αναφέρονται όσοι κατέκτησαν είτε Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, είτε Κύπελλο UEFA/Europa League, είτε Κύπελλο Κυπελλούχων. 
 
*Ο Ντιέγκο Καπέλ, για τον οποίο έχουμε κάνει ξεχωριστό άρθρο, δεν αναφέρεται στην εν λόγω λίστα καθώς δεν αγωνίστηκε σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας.
 

1.Μίχελ Κρεκ - Κύπελλο UEFA 1992 & Champions League 1995 με τον Άγιαξ

Δέκα χρόνια μετά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε για δύο σεζόν. Το οξύμωρο στην περίπτωσή του είναι πως, ενώ αποχώρησε από τον Άγιαξ τον Νοέμβριο του 1994, λογίζεται κανονικότατα ως νικητής του Champions League του 1995! Ο λόγος; Τα 14 λεπτά που αγωνίστηκε κόντρα στην ΑΕΚ (!) και τα 45 κόντρα στη Σάλτσμπουργκ, στους ομίλους!
 Κρέεκ: «Θυμάμαι ακόμα τα ματς της ΑΕΚ στο Champions League και τα ντέρμπι  στην Αθήνα»


2.Πάουλο Σόουζα - Champions League 1996 με Γιουβέντους & 1997 με Μπορούσια Ντόρτμουντ

Από τις πιο προφανείς επιλογές της λίστας. Ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2000, έχοντας κάνει σπουδαία καριέρα. Παρότι δεν συνδύασε την παρουσία του στην Ελλάδα με νέους τίτλους, μνημονεύεται ακόμη ως ένας από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές που «πάτησαν» στα ελληνικά γήπεδα, μα πάνω απ' όλα, για το μυθικό φάουλ του κόντρα στην άλλοτε ομάδα του: τη Γιουβέντους!
 


3.Κριστιάν Καρεμπέ - Champions League 1998 & 2000 με Ρεάλ Μαδρίτης
 

Ίσως το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό, όταν αναζητά κανείς παίκτες που ήρθαν στην Ελλάδα, έχοντας κατακτήσει ευρωπαϊκού τίτλους. Βέβαια, ο Κριστιάν Καρεμπέ είναι μία κατηγορία μόνος του! Όχι μόνο είχε πάρει δύο Champions League πριν έρθει στον Ολυμπιακό, αλλά και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 και ένα EURO το 2000.

Αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του τελευταίου του Champions League «κατέφθασε» στον Πειραιά, καταλαβαίνει για τι μεγέθους «βόμβα» επρόκειτο.
 Christian Karembeu - Player profile | Transfermarkt


4.Τζίνταπ Γκέρεμι - Champions League 2000 & 2002 με Ρεάλ Μαδρίτης
 

Ερχόμενος στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΛ στα 32 του χρόνια, δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που «όργωνε» τη δεξιά πλευρά είτε της Ρεάλ Μαδρίτης, είτε της Τσέλσι. Έμεινε μόλις έξι μήνες στον θεσσαλικό κάμπο, τον τελευταίο του σταθμό, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα παικτών που «πάτησαν» Ελλάδα, με την τροπαιοθήκη τους γεμάτη.
 

5.Έντσο Μαρέσκα - Κύπελλο UEFA 2006 & 2007 με Σεβίλλη

Μόλις δύο χρόνια μετά τον τελευταίο του τίτλο με τους Σεβιγιάνους, αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό. Η παρουσία του αποδείχτηκε σύντομη, αφού έμεινε μόλις για έναν χρόνο, με το οξύμωρο στην περίπτωσή του να είναι πως ήρθε στον Πειραιά με ευρωπαϊκούς τίτλους και έφυγε χωρίς να κατακτήσει κάποιον στην Ελλάδα!
 Maresca makes Olympiacos switch | UEFA Champions League | UEFA.com


6.Ερίκ Αμπιντάλ - Champions League 2009 & 2011 με Μπαρτσελόνα
 

Ένας γεννημένος πρωταθλητής εντός κι εκτός αθλητισμού. Μία από τις πιο πλούσιες τροπαιοθήκες που είδε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέλος της σπουδαίας ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα και 66 φορές διεθνής με την Εθνική Γαλλίας. Ήρθε στον Ολυμπιακό το 2014 και παρότι η παρουσία του διήρκεσε μόλις έξι μήνες, λογίζεται ως πρωταθλητής Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 2014/15.
 Νέος τεχνικός διευθυντής στην Μπαρτσελόνα ο Αμπιντάλ | ShootandGoal


7.Μάρκο Μάριν - Europa League 2013 με Τσέλσι & 2014 με Σεβίλλη

Επί χρόνια αποτελούσε το next big thing του γερμανικού ποδοσφαίρου. Οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του δεν εκπληρώθηκαν, τουλάχιστον στον μέγιστο βαθμό, και παρότι αποφάσισε να αποσυρθεί πρόσφατα, αποχωρεί από τους αγωνιστικούς χώρους πλήρεις από τίτλους.
 

8.Ντιόγκο Φιγκέιρας - Europa League 2014, 2015 & 2016 με Σεβίλλη

Τελευταίος, αλλά ταυτόχρονα... πρώτος στη λίστα, ο Ντιόγκο Φιγκέιρας, ο δεξιός μπακ του Ολυμπιακού από το 2016 έως το 2018! Όσο μεγάλη έκπληξη κι αν προκαλεί, είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που ήρθε στην Ελλάδα έχοντας κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, τα οποία μάλιστα ήταν και συνεχόμενα! Η παρουσία του στα δύο πρώτα ήταν καταλυτική, ενώ στο δεύτερο -και τελευταίο- σχεδόν μηδαμινή, ωστόσο, αυτά τα εννέα λεπτά που αγωνίστηκε στη φάση των «32» κόντρα στη Μόλντε, τη σεζόν 2015/16, ήταν αρκετά για να του εξασφαλίσουν το τρίτο μετάλλιο!
 Patrice Evra, Diogo Figueiras - Diogo Figueiras Photos - Zimbio
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0