Football Talk

Λιονέλ Σκαλόνι: Ο «αναμορφωτής» που ξαναέφερε την νοοτροπία νικητή

Λιονέλ Σκαλόνι: Ο «αναμορφωτής» που ξαναέφερε την νοοτροπία νικητή
Η «αλμπισελέστε» μετά από χρόνια εμπιστεύεται έναν προπονητή δίνοντας του χρόνο, με τον Λιονέλ Σκαλόνι να το ανταποδίδει με τίτλο, ρεκόρ, συνεχή βελτίωση στην αγωνιστική εικόνα και βλέψεις για κάτι ‘’μεγάλο’’ στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την σχέση των προπονητών με την Εθνική Αργεντινής θα μας προκαλέσει εντύπωση ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Από το 2004 έως τώρα η «αλμπισελέστε» έχει αλλάξει εννέα προπονητές. Αριθμός τεράστιος για μια εθνική ομάδα. Αυτό, δεδομένα δείχνει ότι η ομάδα από την Λατινική Αμερική έχει αποτύχει στο συγκεκριμένο τομέα ή απλά δεν δίνει χρόνο στους προπονητές να παρουσιάσουν το έργο τους.

Παρ όλα αυτά από το 2018 έως σήμερα η δύο φορές νικήτρια του Μουντιάλ έχει δώσει τα «κλειδιά» στον Λιονέλ Σκαλόνι και αυτός συνεχώς τους δικαιώνει για την επιλογή αυτή βελτιώνοντας την αγωνιστική συμπεριφορά και προσπαθεί έπειτα από πολλά χρόνια να μεταφέρει την νοοτροπία νικητή στους ποδοσφαιριστές της Αργεντινής. Ας δούμε τι έχει αλλάξει και τα επιτεύγματα του έχει πετύχει ο 43χρονος προπονητής με καταγωγή από το Σάντα Φε.

Οι αλλαγές και η τακτική του Σκαλόνι

Ο Λιονέλ Σκαλόνι από τις πρώτες του μέρες προσπάθησε να κάνει πιο συμπαγής και πιο ανθεκτική την Εθνική Αργεντινής στην ανασταλτική λειτουργιά. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το 4-4-2 και το 4-3-3. Έχει την δυνατότητα να δουλεύει με δύο μπακ σε κάθε θέση  αφού στα αριστερά έχει τον Ταλιαφίκο και τον Ακούνια και στα δεξιά τον Μολίνα και τον Μοντιέλ με την οδηγία να είναι να προωθούνται συνεχώς. Στις θέσεις των στόπερ ο Οταμέντι είναι αναντικατάστατος δείχνοντας τεράστια βελτίωση, όπως και οι Κριστιάν Ρομέρο και Τζουσέπε Πεσέλα.

Στην μεσαία γραμμή οι Ντε Πολ, Λεαντρό Παρέδες και Τζιοβάνι Λο Σέλσο συμπληρώνουν ο ένας τα στοιχεία του άλλου αφού βγάζουν αστείρευτη ενέργεια στον κέντρο και αρκετά τρεξίματα. Ο Παρεδές αρέσκεται στα ανασταλτικά του καθήκοντα μπροστά από τα δύο στόπερ, με τους Ντε Πολ και Λο Σέλσο να παίρνουν μέτρα και να γίνονται δημιουργικοί. 

Στην επίθεση ο Λιονέλ Μέσι έχει την ελευθερία να κινείται στα δεξιά, ωστόσο συνεχώς μεταφέρεται εσωτερικά για να γίνει απειλητικός και να πάρει πρωτοβουλίες ως αρχηγός και απόλυτος σταρ της Εθνικής Αργεντινής. Σε φάση άμυνας το σύστημα μετατρέπεται σε 4-4-2 με τον Μέσι να γίνεται παρτενέρ του Λαουτάρο Μαρτίνεζ με εντολή για πίεση ψηλά και βοήθειες από τους χαφ.

<a href=

Ο τίτλος μετά από 29 χρόνια και το ρεκόρ

Το μεγαλύτερο παράσημο στην έως τώρα πορεία του Λιονέλ Σκαλόνι είναι χωρίς αμφιβολία το Κόπα Αμέρικα που κατέκτησε η Αργεντινή το καλοκαίρι του 2021. Οδήγησε την ομάδα μέχρι το τέλος αήττητη και έδωσε την χαρά του τροπαίου έπειτα από 28 χρόνια . Η «αλμπισελέστε» απ' το 1993 και έπειτα είχε φτάσει σε τέσσερις τελικούς Κόπα Αμέρικα το 2004, το 2007, το 2015 και το 2016 χάνοντας και τους τέσσερις, ενώ το 2014 στο Μαρακανά είχε χάσει απ' τη Γερμανία το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αξίζει να τονιστεί ότι η Αργεντινή σήκωσε το τρόπαιο στο Μαρακανά απέναντι στην μισητή αντίπαλο της  Βραζιλία.

Επίσης, μετά το νικηφόρο 3-0 απέναντι στην Βενεζουέλα  για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου διεύρυνε το τρομερό αήττητο σερί της που διαρκεί από τον Ιούλιο του 2019, έχοντας από τότε 30 ματς χωρίς ήττα μετρώντας 21 νίκες και 9 ισοπαλίες και είναι εκείνη που απολαμβάνει την κορυφαία επίδοση που διατηρείται  στο θέμα των αγώνων δίχως ήττα σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

 

Το Μουντιάλ του Κατάρ και οι βλέψεις για κατάκτηση

Σε λιγότερο από οχτώ μήνες ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ο Λιονέλ Μέσι ανακοίνωσε πως δεν ξέρει τι θα κάνει μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά φαντάζει σίγουρο πως θα σταματήσει απ’ την Αργεντινή. Ο Άνχελ Ντι Μαρία τόνισε πως το ματς με τη Βενεζουέλα ήταν πιθανότατα το τελευταίο που έδωσε στην πατρίδα του φορώντας τη φανέλα της «αλμπισελέστε». Είναι λοιπόν  μια τεράστια ευκαιρία για τον Λιονέλ Σκαλόνι και τους παίκτες του να φτάσουν έως το τέλος και να κατακτήσουν το τρόπαιο που τόσο πολύ αναζητά ο λαός της Αργεντινής
item_13_7685_2.jpg
Χρήστος Λόης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0