Football Talk

Εκεί που η μαγεία του κινηματογράφου συναντάει το ποδόσφαιρο: Οι 10 ταινίες που επικεντρώνονται στον βασιλιά των σπορ (video)

Εκεί που η μαγεία του κινηματογράφου συναντάει το ποδόσφαιρο:  Οι 10 ταινίες που επικεντρώνονται στον βασιλιά των σπορ (video)

Το… Champions League του κινηματογράφου είναι αδιαμφισβήτητα η βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ. Κάθε χρόνο, οι καλύτερες ταινίες, βραβεύονται καθώς αντιπροσωπεύουν επάξια την έβδομη τέχνη με το δικό τους τρόπο. Ωστόσο, στον κινηματογράφο, έχουν υπάρξει στιγμές, στις οποίες απαθανατίζονται εικόνες και ιστορίες, εμπνευσμένες από τον αθλητισμό συνεπώς και από το ποδόσφαιρο. Το BNSports, με αφορμή την 94η απονομή των Όσκαρ, θυμάται τις καλύτερες ταινίες που περιστρέφονται γύρω από τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο κινηματογράφος και το ποδόσφαιρο, αποτελούν δύο είδη τέχνης, με εκατομμύρια ακολούθους ανά τη υφήλιο. Πρόκειται για τα σημαντικότερα «δευτερεύοντα» ενδιαφέροντα πολλών ανθρώπων, τα οποία όταν ενώνονται, επιφέρουν κατά μεγάλο ποσοστό, ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Αστέρες του αθλήματος, αλλά και φανταστικοί χαρακτήρες, έχουν δει τις ιστορίες τους να εκτυλίσσονται στη μεγάλη οθόνη, εντυπωσιάζοντας τις μάζες και εκτός γηπέδων.

Το BNSports, αντλώντας έμπνευση από την 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ, θυμάται, υπενθυμίζει και προτείνει, τις καλύτερες ταινίες που έχουν κινηματογραφηθεί, για να παρουσιάσουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου, μέσω της μεγάλης οθόνης.

 

  • The miracle of Bern (2003)

Ταινία Γερμανικής παραγωγής, η οποία γυρίστηκε το 2003, από τον Γερμανό σκηνοθέτη, Σένκε Βόρτμαν. Πραγματεύεται την ιστορία, ενός αιχμαλώτου του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, που επιστρέφοντας στο σπίτι του το 1954, αντικρίζει τις αλλαγές στις ισορροπίες της οικογένειας του. Εκεί παρατηρεί πως ο γιος του Ματίας, να είναι αφοσιωμένος στην εθνική Γερμανίας και την προσπάθεια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας της χρονιάς εκείνης.
Στη διάρκεια της ταινίας, αναπαρίσταται με εντυπωσιακό τρόπο,
η πορεία των «Πάντσερ» μέχρι τον τελικό της Βέρνης, απέναντι στην Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας, όπου και επικράτησαν με 3-2.

 

  • The Game of Their Lives (2005)

Η ιστορία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μπορεί να μην είναι μακροσκελής και εξέχουσα, αναφορικά με τους τίτλους και την πορεία της ανά τα χρόνια, είναι ωστόσο άκρως εντυπωσιακή, σε ότι έχει να κάνει με τη σύσταση της. Tη συγκεκριμένη ιστορία, μετέφερε στον κινηματογράφο το 2005, ο σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Άνσπο, συγκεντρώνοντας μια ομάδα ανερχόμενων, εκείνη την περίοδο, ηθοποιών. Η ταινία, περιγράφει τη δημιουργία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, η οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 στη Βραζιλία, όπου και επικράτησε με 1-0 της αντίστοιχης της Αγγλίας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ταινίας, είναι ο τρόπος με τον οποίο συλλέχθηκαν οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήταν επικεντρωμένοι στα ήθη και τα έθιμα της χώρας τους, αλλά και τις οικογενειακές παραδόσεις.

 

  • Goal part 1 – The dream begins [2005]

Μια από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες ταινίες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Μπορεί να πρόκειται για τριλογία ωστόσο η ιστορία του Μεξικανού, Σαντιάγκο Μουνιέθ, κέρδισε την εκτίμηση των θεατών στις δύο πρώτες «απόπειρες», με την τρίτη να κρίνεται από αρκετούς, ως αποτυχημένη. Στην πρώτη ταινία, η οποία γυρίστηκε το 2005, ο νεαρός μετανάστης από το Μεξικό, κυνηγάει το όνειρο του, να γίνει ποδοσφαιριστής, με τον πατέρα του να μην ενθουσιάζεται με το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο, ένας οικογενειακός φίλος, προσπαθεί να αναδείξει το ταλέντο του «Σάντι», προτείνοντας του να δοκιμαστεί στην Νιουκάστλ. Εκεί, ενώ στην αρχή απογοητεύει, προασπίζει τη θέληση και το ταλέντο του, ώσπου τελικά επιβραβεύεται και ενσωματώνεται στην πρώτη ομάδα. Μια ιστορία η οποία παραπέμπει αρκετά σε εκείνη της ζωής του Βραζιλιάνου «μάγου» της μπάλας, Ροναλντίνιο.

 

  • Goal part 2- Living the Dream [2007]

Δύο χρόνια μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας, το «Γκολ» επέστρεψε στους κινηματογράφους, για να παρουσιάσει την εξέλιξη του, Σαντιάγκο Μουνιέθ. Ο Μεξικανός, έχοντας εντυπωσιάσει τους φίλους της Νιουκάστλ, μαθαίνει από τον μάνατζερ του, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης επιθυμεί να τον εντάξει στο δυναμικό της. Μεταβαίνοντας στη Μαδρίτη, ο ταλαντούχος νέος μαθαίνει ότι η μητέρα του βρίσκεται στη ζωή γεγονός που ενώ αρχικά τον συνταράσει, στη συνέχεια τον βοηθάει να πάρει ώθηση. Στην συγκεκριμένη ταινία, συμμετάσχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές των «μερένχες» εκείνης της περιόδου, όπως ο Ίκερ Κασίγιας, ο Ραούλ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Επιπλέον, υπάρχει και «ελληνικό» ενδιαφέρον μιας και γίνεται αναφορά στην αναμέτρηση των ομίλων του Champions League, μεταξύ Ρεάλ και Ολυμπιακού.

 

  • A shot at Glory [2000]

Πρόκειται για μια ταινία, ενδεικτική της ποδοσφαιρικής κουλτούρας της Σκωτίας. Σε σκηνοθεσία του Μάικλ Κορέντε και με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μάικλ Κίτον, αλλά και τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Άλι ΜακΚόιστ. Η υπόθεση της ταινίας, πραγματεύεται την πορεία του φανταστικού Σκωτσέζικου συλλόγου, Κιλνόκι, όπου προπονητής είναι ο Ρόμπερτ Ντιβάλ και «αστέρας» ο Άλι ΜακΚόιστ. Μια σειρά γεγονότων, οδηγεί αφενός τον προπονητή στα πρόθυρα της παραίτησης αλλά και τον βασικό επιθετικό της ομάδας ένα βήμα από την Άρσεναλ. Ωστόσο, η επιθυμία ενός επιχειρηματία να αγοράσει την ομάδα με σκοπό να της αλλάξει έδρα, την οδηγεί στον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας απέναντι στην Ρέιντζερς.

 

  • Escape to Victory [1981]

Μια χαρακτηριστική ταινία η οποία συνδέεται άρρηκτα με το ποδόσφαιρο και παρουσιάζει τη ζωή αιχμαλώτων πολέμου, σε ένα στρατόπεδο των Ναζί. Πρωταγωνιστούν σημαντικά ονόματα του κινηματογράφου όπως ο Μάικλ Κέιν, ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Μαξ Φον Σίντοφ, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, σαν τον Πελέ, τον Μπόμπι Μουρ και τον Οσβάλντο Αρντίλες. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνει να διοργανώσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των αιχμαλώτων και των στρατιωτών, με την κατάληξη να είναι ανέλπιστη.

 

  • Mean Machine [2001]

Πρόκειται για μια από τις κινηματογραφικές προσπάθειες του Βίνι Τζοόυνς, στην οποία συμπρωταγωνιστεί και ο Τζέισον Στέιθαμ. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, υποδύεται έναν διεφθαρμένο ποδοσφαιριστή ο οποίος στη δύση της καριέρας του, περνάει την πύλη της φυλακής εξαιτίας του ατίθασου χαρακτήρα του. Εκεί, καταφέρνει να διοργανώσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων, αναλαμβάνοντας χρέη προπονητή. Μπορεί η ταινία να μην έχει το γνωστό, στο φιλοθεάμον κοινό, στοιχείο της έκπληξης, ωστόσο η υπόθεση και οι χαρακτήρες της ταινίας, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

 

  • The Damned United [2009]

Μια συγκλονιστική ταινία με την υπογραφή του Άγγλου σκηνοθέτη, Τομ Χούπερ, η οποία επικεντρώνεται στον ανυπέρβλητο Μπράιαν Κλαφ. Πιο συγκεκριμένα, αναπαρίσταται η σύντομη θητεία του ευέξαπτου και ιδιόρρυθμου προπονητή στη Λιντς Γιουνάιτεντ αλλά και η προκατάληψη των ποδοσφαιριστών και των οπαδών, προς το πρόσωπο του, εξαιτίας των «περίεργων» προπονητικών του καινοτομιών για το 1974.

 

  • Montevideo, God Bless you [2010]

Μια σέρβικη παραγωγή, η οποία κινηματογραφήθηκε το 2010, από τον Ντράγκαν Μπελόγκρλιτς. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, οι θεατές παρακολουθούν τη σύσταση και την πορεία της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας για το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας το 1930, με περιεχόμενο αρκετά χιουμοριστικό και κατά περιπτώσεις συγκινητικό, καθώς η αγάπη και η κόντρα τους για μια γυναίκα, μετατρέπεται σε θέληση για μια διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ουρουγουάης.

 

  • Maradona [2008]

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Ο δημιουργός του, Εμίρ Κουστουρίτσα, αποπειράθηκε το 2008, να παρουσιάσει την «περσόνα» του Ντιέγκο Μαραντόνα, εκτός γηπέδου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στον άνθρωπο και όχι στον ποδοσφαιριστή. Περιέχονται σκηνές που αντικατοπτρίζουν ολοκληρωτικά τη ζωή του Ντιεγκίτο, αναφορικά με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, την εκκλησία του και τις γυναίκες που πάντοτε κατείχαν σημαντικό ρόλο στην πολυτάραχη ζωή του.

Γιώργος Ζαχαρίου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0