Football Talk

Με το βλέμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο – Οι 6 επικές «μονομαχίες» στην ιστορία των ευρωπαϊκών μπαράζ (video)

Με το βλέμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο – Οι 6 επικές «μονομαχίες» στην ιστορία των ευρωπαϊκών μπαράζ (video)
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να στείλει τις τελευταίες τρεις συμμετοχές της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, με έντεκα χώρες (μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας) να διεκδικούν τα «εισιτήρια». Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, έχουμε δει στο παρελθόν μερικές «ομηρικές μάχες» στα μπαράζ!

Όπως οι ορειβάτες που στοχεύουν την κορυφή του Έβερεστ, την «χρυσή» επιβράβευση των κόπων τους, έτσι και οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου του πλανήτη κοιτάζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είτε ψάχνεις την πρώτη σου συμμετοχή, όπως η Βόρεια Μακεδονία, είτε την 19η, όπως η Ιταλία, η προσμονή είναι η ίδια. Με την θέση στον θεσμό να είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμη για οποιονδήποτε, τα μπαράζ που την χαρίζουν «έκρυβαν» ανέκαθεν μερικές ιστορικές αναμετρήσεις!

Ολλανδία - Βέλγιο (1986)

Το ντέρμπι των Κάτω Χωρών δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, το 1985 όμως έκρινε μια συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς. Μια Ολλανδία γεμάτη ταλέντα, όπως οι ΓκούλιτΡάικαρτ και Φαν Μπάστεν, θα αντιμετώπιζε το Βέλγιο που είχε κατακτήσει την δεύτερη θέση του EURO 1980, θέλοντας να δείξει πως οι «χρυσές» μέρες του Total Football δεν είχαν τελειώσει. Τελικά, όμως, ο αποκλεισμός από την προηγούμενη διοργάνωση, του 1982, δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Η εθνική ομάδα του Βελγίου θα έπαιρνε την νίκη με 1-0 στην έδρα του, πηγαίνοντας στην γειτονική του χώρα με ένα ισχνό προβάδισμα. Με τους «Οράνιε» να βάζουν δύο γκολ στο 60’ και στο 72’, φαινόταν πως αυτό δεν θα αρκούσε. Ο Ζορζ Γκρουν όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Ενώ οι οπαδοί στις εξέδρες είχαν ήδη ξεκινήσει να τραγουδούν, θεωρώντας την πρόκριση σίγουρη, ο Βέλγος αμυντικός έκανε το 2-1 για την χώρα του, βάζοντας κατά κάποιον τρόπο το… νικητήριο γκολ.

Με τον κανόνα των εκτός έδρας γκολ να ισχύει ακόμα, το Βέλγιο θα προκρινόταν στο Μουντιάλ του Μεξικό, με την Ολλανδία να «γεύεται» μια δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία.

Ουγγαρία - Γιουγκοσλαβία (1998)

 

Στην τελευταία της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο με αυτό το όνομα, η Γιουγκοσλαβία θα έμενε στην ιστορία. Η πορεία της δεν θα στεφόταν με επιτυχία, μιας και θα γνώριζε τον αποκλεισμό από την Ολλανδία στον γύρο των «16» με 2-1, στα μπαράζ όμως θα έκανε κάτι που μοιάζει… αδύνατο.

Ταξιδεύοντας στην Ουγγαρία για τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, σίγουρα οι Γιουγκοσλάβοι ποδοσφαιριστές δεν περίμεναν να βάλουν 7 γκολ! Το 7-1 δεν άφηνε περιθώρια ανατροπής, με τον δεύτερο αγώνα να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, με την Γιουγκοσλαβία όμως να μην έχει σκοπό να χαλαρώσει. Συνέτριψε την Ουγγαρία για δεύτερη φορά με 5-0 και πήρε την πρόκριση για το Μουντιάλ της Γαλλίας με συνολικό σκορ 12-1!

Οι δύο αυτές αναμετρήσεις θα έμεναν στα βιβλία των ευρωπαϊκών μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως η μεγαλύτερη διαφορά νίκης στην ιστορία του θεσμού. Στο ρεκόρ αυτό θα έβαζε την υπογραφή του ο Μιγιάτοβιτς, ο οποίος σκόραρε… μόνο εφτά φορές!

Ιρλανδία - Γαλλία (2010)

 

Αφού η Γαλλία έχασε την πρώτη θέση του ομίλου της στα προκριματικά από την Σερβία, θα έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ιρλανδίας στα μπαράζ. Αν και οι «τρικολόρ» δεν εντυπωσίαζαν με τις εμφανίσεις τους, η νίκη με 1-0 εκτός έδρας στον πρώτο αγώνα έβαζε γερές βάσεις για την συνέχεια.

Η Ιρλανδία όμως δεν ήταν έτοιμη να τα παρατήσει. Ο Ρόμπι Κιν την έβαλε μπροστά στο 33’ με το αποτέλεσμα να μένει μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας, οδηγώντας τον αγώνα στην παράταση. Η Γαλλία ήταν αντιμέτωπη με μια τεράστια, για τα δεδομένα της, αποτυχία. Θα την έσωζε όμως ο Γκαλάς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε μια πάσα του Ανρί στο 103’ για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και την χώρα του στο Μουντιάλ του 2010.

Η Γαλλία γλύτωσε οριακά, όχι όμως… δίκαια. Ο Ανρί, πριν βγάλει την ασίστ, είχε βρει ξεκάθαρα την μπάλα με το χέρι. Η Ιρλανδία, βλέποντας την υπερπροσπάθειά της να «πετιέται στα σκουπίδια» με αυτόν τον τρόπο, ζήτησε αμέσως απονομή δικαιοσύνης. Η αίτηση της για επανάληψη του αγώνα, όμως, δεν έγινε δεκτή από την FIFA, με την αναμέτρηση των δύο χωρών να περνάει έτσι στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους. To… κάρμα βέβαια χτύπησε την Γαλλία, μιας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα τεράτιζε τελευταία σε όμιλο με Ουρουγουάη, Μεξικό και Νότια Αφρική, σημειώνοντας μια ισοπαλία και δύο ήττες.

image_3.jpeg

Ελλάδα - Ουκρανία (2010)

 

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα αυτή η δεύτερη συμμετοχή της χώρας μας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αφού η Εθνική έμεινε πίσω από την Ελβετίαστον προκριματικό όμιλο, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την Ουκρανία με στόχο το ταξίδι στην Νότια Αφρική.

Ο πρώτος αγώνας στην Ελλάδα έληξε χωρίς σκορ, με τις δύο χώρες να λύνουν τις διαφορές τους στον δεύτερο. Η αδυναμία των διεθνών να σκοράρουν, όμως, δημιουργούσε ανησυχία για το ταξίδι στην Ουκρανία. Στο Ολιμπίσκι η χώρας μας θα διατηρούσε ξανά ανέπαφη την εστία της. Η διαφορά, όμως, έγινε στην επίθεση.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 31’. Με την Ουκρανία να θέλει πλέον δύο γκολ για να πάρει την πρόκριση, η Εθνική διατήρησε το υπέρ της 1-0 μέχρι τέλους, παίρνοντας και την νίκη αλλά και μια τεράστια πρόκριση!

Έτσι, η Ελλάδα θα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όπου θα σημείωνε και την πρώτη της νίκη στον θεσμό, απέναντι στην Νιγηρία με 2-1.

Γαλλία - Ουκρανία (2014) 

 

Η Γαλλία θα συμμετείχε ξανά σε επικό αγώνα μπαράζ, αυτή τη φορά όμως για... καλό λόγο. Οι «τρικολόρ» ακόμα δεν είχαν συνέλθει από τις τελευταίες αποτυχίες και ακόμα μια βρισκόταν προ των πυλών. Αφού στον όμιλο της έμεινε δεύτερη πίσω από την Ισπανία θα έπρεπε να ξεπεράσει το διόλου αμελητέο εμπόδιο της Ουκρανίας. Παρέμενε βέβαια το φαβορί.

Αυτό, όμως, μέχρι οι δύο ομάδες να αναμετρηθούν. Στην Ουκρανία οι γηπεδούχοι θα ήταν καλύτεροι και θα έπαιρναν τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης, επικρατώντας με 2-0. Ο αποκλεισμός πλέον «κοίταγε» την Γαλλία στα μάτια.

Στο Σταντ ντε Φρανς η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν, του τεχνικού που θα την οδηγούσε στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 2018, θα πραγματοποιούσε ολική ανατροπή. Πρωταγωνιστής ένας απρόσμενος ήρωας, ο Μαμαντού Σακό, ο οποίος... αγνοώντας ότι αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός, σκόραρε δύο φορές! Ανάμεσα στα γκολ του θα έβαζε την «υπογραφή» του και ο Καρίμ Μπενζεμά. Συνολικό σκορ 3-0, με την Γαλλία να ταξιδεύει στην Βραζιλία.

Sakho-goal.jpeg

Ιταλία – Σουηδία (2018)

 

Το 2018 ήταν η σειρά της Ιταλίας να απογοητεύσει. Η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια κόσμου θα αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει σε αγώνες μπαράζ την Σουηδία για μια θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι Σκανδιναβοί σίγουρα δεν θα ήταν ευχαριστημένοι με την κλήρωση, καθώς καλούνταν να κάνουν την έκπληξη.

Δεν πτοήθηκαν όμως. Το 1-0 στην έδρα τους έδινε ένα δυνατό προβάδισμα, το οποίο όμως, θεωρητικά, θα μπορούσαν να «σπάσουν» οι πανίσχυροι -αλλά και αγωνιστικά προβληματικοί- Ιταλοί. Θεωρητικά πάντα.

Στο Σαν Σίρο ο αγώνας τελείωσε χωρίς σκορ, με την Σουηδία να κρατάει με νύχια και με δόντια το «εισιτήριό» της. Το γκολ του Γιόχανσον, του τότε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, στον πρώτο αγώνα θα αποδεικνυόταν «χρυσό». Η Ιταλία θα αποκλειόταν από την συνέχεια και θα έμενε έτσι εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από το 1958, όταν διοργανώτρια ήταν... η Σουηδία!

_98738721_sweden-celeb2-epa.jpeg


Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0