Football Talk

ΑΕΚ: Δεν πρέπει να γίνεται καν κουβέντα αν πρέπει να μείνει ο Τσούμπερ, αλλού είναι η ουσία… (video)

ΑΕΚ: Δεν πρέπει να γίνεται καν κουβέντα αν πρέπει να μείνει ο Τσούμπερ, αλλού είναι η ουσία… (video)

Αργά ή γρήγορα θα ξεκινούσε συζήτηση για τον Στίβεν Τσούμπερ – Πόση αξία όμως έχει όλο αυτό και τι καλείται να κάνει η ΑΕΚ;

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Τολμώ να πω ότι άργησε να έρθει το θέμα «Τσούμπερ» στο προσκήνιο. Ίσως αν η ομάδα πήγαινε καλά και ο Ελβετός απέδιδε στο γήπεδο όπως αποδίδει τους τελευταίους μήνες το θέμα με το αν πρέπει η ΑΕΚ να κάνει χρήση της οψιόν του και να τον αγοράσει από την Άιντραχτ το καλοκαίρι, να είχε έρθει πιο νωρίς στην επικαιρότητα.

Όμως, όλη αυτή η γενική αγωνιστική πίκρα και το γεγονός ότι όλοι στην ΑΕΚ αποδίδουν κάτω του μετρίου θα ήταν άδικο να έρθει προς συζήτηση μόνο ο Τσούμπερ. Ήρθε όμως… Αναμενόμενο. Μία κουβέντα, ξεκάθαρη από την αρχή, ως ταπεινή μου άποψη: Η ΑΕΚ πρέπει να αγοράσει τον Τσούμπερ. Να δώσει το 1,6 εκατ. ευρώ στους Γερμανούς και ο παίκτης να είναι και τυπικά δικός της. Το γιατί θα το εξηγήσω παρακάτω…

Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια με τις θλιβερές πορείες της και τις συνεχείς αλλαγές προπονητών έχει γίνει «νεκροταφείο» ποδοσφαιριστών. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Έχουν περάσει τόσοι και τόσοι παίκτες και κανείς δεν έπιασε το τοπ της απόδοσής του. Και πώς να το κάνουν όταν γενικά η ομάδα δεν είναι… ομάδα. Δεδομένα κάποιοι παίκτες φαίνονται με… γυμνό μάτι ότι δεν κάνουν για την ΑΕΚ. Υπάρχουν, όμως κι άλλοι που επίσης με… γυμνό μάτι φαίνεται ότι κάνουν, αλλά δε μπορούν να αποδώσουν όσα μπορούν, λόγω της αγωνιστικής κατάστασης. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Τσούμπερ.

Ήρθε ο Ελβετός φτιαγμένος από το Euro στην αρχή της σεζόν και έκανε τη διαφορά μέχρι τα μέσα της σεζόν. Στη συνέχεια όλη η ΑΕΚ κατέρρευσε και το ίδιο έκανε κι αυτός. Απλώς επειδή περιμένουμε από έναν (ή δύο ή τρεις φέτος) παίκτες να κάνουν τη διαφορά, όταν δεν την κάνουν πέφτει πάνω τους όλη η απογοήτευση. Λάθος τακτική. Δεν βγάζει κάπου και αδικούμε έτσι πολλούς.

Ο Τσούμπερ είναι ξεκάθαρο πως είναι παίκτης του συνόλου. Σε μία καλοκουρδισμένη ομάδα θα σου κάνει πολλή δουλειά. Αν ήταν για παράδειγμα στον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ θα έπαιζε και βασικός φυσικά και θα έκανε τη διαφορά. Δεν είναι παίκτης που θα πάρει τη μπάλα, θα περάσει όλη την άμυνα, θα σουτάρει στο «γάμα» και θα σου κάνει 30 γκολ. Ο Τσούμπερ είναι παίκτης συνόλου. Ρίξ’ τον σε μία ομάδα με αυτοματισμούς να σου παίξει. Στην ΑΕΚ είναι η λέξη «αυτοματισμός» είναι, δυστυχώς, άγνωστη.


Με απλά λόγια: Η συμφωνία που έκανε η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι και έφερε τον Τσούμπερ στην Ελλάδα ήταν φανταστική και πρέπει να τεθεί σε ισχύ με την αγορά του. Αξίζει το… ρίσκο δηλαδή να δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ στην Άιντραχτ και να κάνει η ΑΕΚ δικό της τον παίκτη, θέτοντας σε ισχύ το συμβόλαιο που ο Στίβεν έχει ήδη υπογράψει.

Τώρα αν του χρόνου η ΑΕΚ φέρνοντας έναν καλό προπονητή καταφέρει να φτιάξει δυνατό σύνολο και ο Τσούμπερ δεν αποδώσει, ε τι να κάνουμε, θα βρει ομάδα πουληθεί! Ή πρώτη ή η τελευταία μεταγραφή θα είναι που δεν θα βγει. Ας φτιάξει όμως πρώτα ομάδα η ΑΕΚ και μετά τα συζητάμε τα άλλα… Ο Τσούμπερ είναι παίκτης επιπέδου που αν δεν τον πάρει η ΑΕΚ και η Άιντραχτ του βάλει πωλητήριο εύκολα μπορεί να πάει στον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ ή κάπου αλλού και γίνει κομβικός.

Η ουσία για τους παίκτες

Η ουσία πάντως είναι άλλη: οι παίκτες που είναι ή θα έρθουν στην ΑΕΚ πρέπει να γουστάρουν να παίζουν γι’ αυτήν. Να εξελίσσονται και η ομάδα να καταφέρνει να παίρνει απ’ αυτούς το 101%. Αυτή τη δουλειά την κάνει ο προπονητής και οι συνεργάτες του. Παρεμπιπτόντως, ένα άλλο θέμα που πρέπει να θίξουμε δεν είμαι μόνο ποιος προπονητής έρχεται, αλλά και πόσους ή ποιους συνεργάτες φέρνει μαζί του στην ομάδα. Άλλο τεράστιο κεφάλαιο αυτό.

Στην ΑΕΚ, λοιπόν, που ευτυχώς δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να φτιαχτούν. Και όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα φτιάξουν οι άνθρωποι που είναι στην καθημερινότητα της ομάδας. Για τον κάθε Τσούμπερ, ή τον… Λιβάγια, τον Μπακασέτα, τον Μπογέ, τον Πόνσε, τον Στάνκοβιτς, τον Αραούχο, τον Άμραμπατ ακόμα και τον… Γέβτιτς, τον Κριχόβιακ ή τον Βέρντε η ΑΕΚ πρέπει να τους δίνει χαρά, για να της δώσουν κι αυτοί χαρά. Όχι ανάθεμα στην πρώτη ή τη δεύτερη στραβή. Όχι αποθέωση στο πρώτο ή δεύτερο γκολ (σε αυτό βέβαια ευθύνη μεγάλη έχουμε κι εμείς…). Όλοι αυτοί είναι καλοί παίκτες και πρέπει να επιλέγουν την ΑΕΚ χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί είναι όλα τέλεια σε αυτήν! Και όταν αποχωρεί κάποιος απ’ αυτούς να μην πέφτει η ομάδα σε… κατάθλιψη. Ο Τσούμπερ λοιπόν, πρέπει και να μείνει και να αξιοποιηθεί σωστά! Όπως και πολλοί άλλοι. Μέχρι τότε βέβαια ο Τσούμπερ και ο κάθε Τσούμπερ που είναι τώρα στην ΑΕΚ πρέπει με τη σειρά του(ς) να προσφέρει(ουν) παραπάνω απ’ όσα δίνουν τον τελευταίο καιρό. Όχι μόνο γιατί μπορούν, αλλά γιατί ο σύλλογος τους έχει ανάγκη… Να αρχίσουν να παίζουν περισσότερο απλά και περισσότερο για την ομάδα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0