Football Talk

Super League Play out: Ο θάνατος σου, η ζωή μου

Super League Play out: Ο θάνατος σου, η ζωή μου

Η κανονική διάρκεια της φετινής Super League 1 έχει ολοκληρωθεί και οι έξι ομάδες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς έχουν ήδη ξεκινήσει το μίνι-πρωτάθλημα των playoff. Αυτό το Σάββατο (19/3), ρίχνονται στη μάχη της παραμονής και οι υπόλοιπες οκτώ τις λίγκας, με την ιστορία να δείχνει ….. ανατροπή.

Η διοργανώτρια αρχή της Super League, θέλοντας να κάνει το προϊόν πιο θελκτικό και να επιμηκύνει το αγωνιστικό καλεντάρι λόγω της μείωσης των ομάδων από 16 σε 14, πρόσθεσε πριν από τρία χρόνια τη διαδικασία των playout ως «επιδόρπιο» στο κυρίως μενού.

Κατά αυτόν τον τρόπο, διατήρησε το όποιο ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων για λίγους αγώνες ακόμα και έδωσε τη δυνατότητα στις ομάδες να αντιμετωπίσουν αντιπάλους που βρίσκονται στο «ίδιο μήκος κύματος». Η ψαλίδα ήταν σαφώς μικρότερη και η πιθανότητα μιας σειράς επιτυχημένων αποτελεσμάτων, έδινε αυτοπεποίθηση σε όσους είδαν σοβαρά τη διαδικασία.

Μπορεί όμως μια αλληλουχία επτά αγώνων να ανατρέψει την εικόνα ενός ολόκληρου εξαμήνου? Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ μπορεί, κοιτάζοντας το πρόσφατο παρελθόν. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα μίνι-πρωτάθλημα που όλα δύναται να συμβούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα τελικά μιας διοργάνωσης (Mundial, Euro κλπ.). Οι τραυματισμοί ή οι περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων Covid-19 παίζουν το δικό τους ρόλο, σε μια σειρά αγώνων που όσο εξελίσσεται, τα περιθώρια στενεύουν.

pp.jpg

ΣΕΖΟΝ 2019-2020

Η χρονιά των μεγάλων αλλαγών και του νέου format της ελληνικής λίγκας. Ο αριθμός των ομάδων μειώθηκε κατά δυο (από 16 σε 14) και η πανδημία έκανε την ηχηρή εμφάνιση της και στη χώρα μας. Στον απόηχο της πρωτοφανούς κατάστασης, ο αθλητισμός όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθε σε δεύτερη μοίρα. Παρόλα αυτά, μετά από πιέσεις της UEFA για την ολοκλήρωση όλων των εθνικών πρωταθλημάτων, το δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε κανονικά, με κάποιους θριαμβευτές και άλλους απαρηγόρητους.

Μετά από 26 στροφές, τα «δείγματα γραφής» φανέρωναν ομάδες δυο ταχυτήτων, ως προς τους συμμετέχοντες στη διαδικασία των playout. Από τη μια μεριά ήταν οι πέντε ομάδες που είχαν τερματίσει από την 7η έως την 11η θέση της κανονικής διάρκειας (Ατρόμητος, Λάρισα, Αστέρας Τρίπολης, Λαμία και Βόλος) και τους χώριζαν όλοι και όλοι πέντε βαθμοί. Από την άλλη, οι πιο αδύναμοι κρίκοι (Ξάνθη, Παναιτωλικός και Πανιώνιος) που μάχονταν για τη μια θέση που τους εξασφάλιζε απευθείας την παραμονή και σε δεύτερη φάση τη θέση των μπαράζ.

Ο «Ιστορικός» ξεκίνησε τη σεζόν εκείνη με το βαρύ -6 που κουβαλούσε στην «πλάτη» του σε όλη τη διάρκεια και των δυο σκελών του πρωταθλήματος και εξελίχθηκε σε δυσθεώρητο εμπόδιο. Η έναρξη των playout τον βρήκε στους 11 βαθμούς, έξι λιγότερους από τον Παναιτωλικό και επτά από την Ξάνθη.

Μετά το πέρας και των επτά αγωνιστικών στα μέσα του Ιουλίου, οι Αγρινιώτες ήταν οι μεγάλοι νικητές σώζοντας την παρτίδα έστω και στο τέλος. Από την άλλη ο Πανιώνιος παρά τη συγκινητική του προσπάθεια, δεν πρόφτασε τους «ακρίτες» και υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική κατηγορία έπειτα από 23 διαδοχικά χρόνια. Η Ξάνθη, έπαιξε με τη «φωτιά» συγκεντρώνοντας τους λιγότερους βαθμούς σε αυτή τη διαδικασία και εν τέλει «κάηκε» στη δεύτερη ευκαιρία που της δόθηκε. Μετά από ένα και κάτι μήνα (!) αντιμετώπισε τον δευτεραθλητή της κουτσουρεμένης Super League 2, Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος παρουσιάστηκε σαφώς πιο έτοιμος και την κέρδισε και στις δυο αναμετρήσεις. Έτσι, η ομάδα των Πηγαδίων ακολούθησε τον Πανιώνιο στα «θολά νερά» της χαμηλότερης κατηγορίας.

Αν το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν στην 26η αγωνιστική της κανονικής περιόδου, ο Παναιτωλικός θα έπαιζε μπαράζ ή θα έπεφτε κατευθείαν (ανάλογα με την προκήρυξη) και η ομάδα της Ξάνθης θα παρέμενε στα μεγάλα σαλόνια.

ΣΕΖΟΝ 2020-2021

Η περασμένη χρονιά ξεκίνησε δειλά-δειλά υπό τη σκιά του Covid-19. Οι διοργανώτριες αρχές, πιο προετοιμασμένες όμως αυτή τη φορά είχαν αποφασίσει στην τήρηση ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου και τα πράγματα έδειχναν πιο δομημένα, πιο στρωτά.

Τα πεπραγμένα στο πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα δεν άλλαξαν δραματικά με τον Αστέρα Τρίπολης να παίρνει τη θέση του ΟΦΗ, σε μια απογοητευτική χρονιά για τους Κρητικούς. Έτσι, με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, ο δρόμος προς τα playout φανέρωσε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις. Αφενός μεν υπήρχαν οι Βόλος, ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης και Ατρόμητος που είχαν χτίσει μεγάλη διαφορά για να ανησυχήσουν και αντιμετώπισαν τις επτά έξτρα αγωνιστικές ως τυπική διαδικασία και ευχαρίστηση του ίδιου του παιχνιδιού. Αφετέρου δε, υπήρχαν και οι τέσσερις τελευταίες της κατάταξης (Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ και Λάρισα) οι οποίες όφειλαν να παίξουν με το «μαχαίρι στα δόντια» για να σωθούν.

Η εμφατική νίκη της ομάδας του «Κάμπου» την πρεμιέρα στην Ριζούπολη «έβαλε φωτιά» στην υπόθεση παραμονή. Η αλήθεια είναι ότι οι Θεσσαλοί το πάλεψαν αρκετά και αν δεν έκανε το ίδιο και ο Παναιτωλικός, τότε πιθανότατα δεν θα ήταν αυτοί που θα αποχαιρετούσαν. Οι Αγρινιώτες έκαναν και εκείνοι την προσπάθεια τους, η οποία ναι μεν τους εξασφάλισε μια θέση στα μπαράζ, αλλά τους έστελνε και σε μια διαδικασία αμφίρροπη και δύσκολη. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η σοβαρότητα που έδειξε ο ΟΦΗ στον τερματισμό, εκεί που κάθε πόντος μετράει περισσότερο. Οι Ηρακλειώτες συγκέντρωσαν παραπάνω από τους μισούς διαθέσιμους βαθμούς (12 από τους 21 συνολικά) και εν τέλει, αν και ίδρωσαν, βγήκαν αλώβητοι.
ll.jpg

Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε δυο παιχνίδια «Αίμα και Άμμος». Διεκδικητές της πολύτιμης 13ης θέσης απέναντι στα «καναρίνια» ήταν η Ξάνθη, στην άμεση απόπειρα της για επιστροφή στη Super League. Και όλα έδειχναν ότι θα τα κατάφερνε αν δεν εμφανιζόταν ο «Ζορό», Νίκος Βέργος, να πετύχει ένα γκολ «ολόκληρη κατηγορία» και να κρατήσει τον Παναιτωλικό στην ελίτ.

Πέρυσι, αν το «βιβλίο» σφραγιζόταν στις 26 στροφές του πρώτου σκέλους του πρωταθλήματος, τότε ο ΟΦΗ θα βρισκόταν στην αγχωτική θέση της ομάδας από το Αγρίνιο. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με το «ΑΝ» και παραμένει άγραφη, «μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυριά».
k_1.jpg

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0