Football Talk

Μαρσέιγ: Η «Ελληνίδα» του γαλλικού νότου στον δρόμο του ΠΑΟΚ για το… όνειρο! (video)

Μαρσέιγ: Η «Ελληνίδα» του γαλλικού νότου στον δρόμο του ΠΑΟΚ για το… όνειρο! (video)

Ιστορία, τίτλοι και ένα μικρό ελληνικό παρελθόν που κάνει τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Μασσαλία και την Ελλάδα, να διαγράφονται μπροστά στην ομάδα της Μαρσέιγ. Το BN Sports σας παρουσιάζει την αντίπαλο του ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Europa Conference League.

600 π.Χ. Οι Έλληνες άποικοι της Φώκαιας της Μικράς Ασίας, ιδρύουν τη πόλη της Μασσαλίας. Το κατάλληλο ψευδώνυμο για την τοπική ομάδα, το 1899, όταν και ιδρύθηκε. «Les Phocéens». Ο Ρενέ Ντυφώρ ντε Μονμιράιγ δεν αποφάσισε απλώς να τιμήσει τους Έλληνες για όσα πρόσφεραν στη πόλη τους, αλλά έβαλε μπροστά από το όνομα της Μαρσέιγ, το Ολιμπίκ, αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της χώρας μας.

Παραπάνω από ένας αιώνας έχει περάσει από τότε. Το δημιούργημα του 21χρονου, τότε, προέδρου, δοξάζεται σε κάθε πλευρά της Ευρώπης και έχει χτίσει τον δικό του μύθο στη Γαλλία. Αυτό, που καλείται να βγάλει εκτός Europa Conference League, ο ΠΑΟΚ. Η κληρωτίδα των προημιτελικών, έφερε τον Δικέφαλο απέναντι στον γαλλικό σύλλογο με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.

Το ελληνικό παρελθόν μίας «ελληνικής» ομάδας, η σύνδεση με την ΑΕΚ και οι δυσκολίες που κρύβει το συγκεκριμένο ματς.

Δημιούργημα του… «τρελού» Σαμπαόλι!

Η τελευταία δεκαετία είναι ιδιαίτερα… περίεργη για την Μαρσέιγ. Από τον τελικό του Europa Leagueτο 2017/18, στις χαμηλές πτήσεις των τελευταίων χρόνων και από εκεί, στη νέα απογείωση για ευρωπαϊκό τίτλο. Τον πρώτο μετά το 1992/93 και το Champions League. Ωστόσο, η τελευταία άνοδος, έχει την υπογραφή ενός ιδιαίτερου προπονητή. Του Χόρχε Σαμπαόλι. Ο λόγος που ο γαλλικός σύλλογος ρέφαρε από τον περσινό αποκλεισμό και είναι τώρα στις οκτώ κορυφαίες του Europa Conference League.

Ο Αργεντινός προπονητής ανέλαβε τον Μάρτιο του 2021, συμμάζεψε όσα μπορούσε την περσινή χρονιά και φέτος, δείχνει το πραγματικό του δημιούργημα. Λίγες (και καλές) μεταγραφές, ενίσχυση του κορμού και σωστές πωλήσεις. Έχει περάσει από Εθνική ΑργεντινήςΧιλής αλλά και Σεβίλλη. Το βιογραφικό του δείχνει ξεκάθαρα, γιατί έχει αλλάξει τόσο το προφίλ της Μαρσέιγ.

28 νίκες, 15 ισοπαλίες και δέκα ήττες ο «φτωχός» απολογισμός του, που έχει φέρει τη Μαρσέιγ στη δεύτερη θέση της Γαλλίας, πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν. Αν και ξεκίνησε με τριάδα στην άμυνα, γρήγορα το σύστημα μεταλλάχθηκε σε 4-2-3-1, το οποίο έχει ανάλογα αποτελέσματα. Η ομάδα τα πάει εξαιρετικά και το γεγονός πως το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι του 2023, δείχνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

4272.jpg.webp

Όπου και να κοιτάξεις, παιχταράδες…

Ρίξε μία ματιά σε όλο της το ρόστερ. Γρήγορη, χωρίς ανάλυση. Σε κάθε θέση, η Μαρσέιγ έχει φροντίσει, δειλά-δειλά, να έχει και έναν παικταρά. Αυτό την καθρεφτίζει στον αγωνιστικό χώρο. Στο τέρμα, «μάζεψε» τον Πάου Λόπεθ από τη Ρόμα, όταν ο Μουρίνιο αποφάσισε να τον αντικαταστάση με τον συμπατριώτη του Ρουί Πατρίτσιο. Ναι, ο Λόπεθ είναι ο τερματοφύλακας που έβγαλε μάτια με τη Μπέτις και τους Ρωμαίους. Στα μπακ, Κολάσινατς και Λιρόλα, από Άρσεναλ και Φιορεντίνα αντίστοιχα, πάντα έτοιμοι να κάνουν τη ζημιά από τα πλάγια ως φουλ μπακ ενώ στα στόπερ, ξεχωρίζει ο Σαλιμπά που είναι δανεικός από τους «κανονιέρηδες».

Μεσαία γραμμή, να την πιείς στο ποτήρι. Το next big thing των αμυντικών χαφ, Μπουμπακάρ Καμαράδεσπόζει εκεί, με τον Γκεντουζί παρτενέρ αλλά το «μπαμ» του καλοκαιριού, τον Γκέρσον, ο οποίος κόστισε 20 εκατ. ευρώ. Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στον Άμιν Χάριτ. Το μεγάλο ταλέντο της Σάλκε που μετά τον υποβιβασμό της ομάδας, αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις και μέχρι στιγμής, του βγαίνει.

Και τέλος, η επιθετική τριάδα. Εκεί, είναι ο πραγματικός «θάνατος» για κάθε ομάδα. Όχι δεν σκοράρει πολύ η Μαρσέιγ, αλλά ξέρει πότε να «σκοτώσει» έναν αντίπαλο. Και αυτό οφείλεται στους Παγιέτ, Μπακαμπού και Ουντέρ αλλά και στον Μίλικ. Αμφότεροι ξέρουν ακριβώς πότε πρέπει να χτυπήσουν, με τον πρώτο, να είναι και το μεγάλο αστέρι της ομάδας έχοντας εννιά γκολ και ισάριθμες ασίστ στο πρωτάθλημα.

Δυσκολεύτηκε στο Europa, σαρώνει στο Conference…

Η Μαρσέιγ ξεκίνησε τη σεζόν ως μέλος των ομίλων του Europa League. Εκεί, η κληρωτίδα την έφερε σε έναν από τους αμφίρροπους της φετινής χρονιάς. Λάτσιο, Γαλατασαράι και Λοκομοτίβ Μόσχας οι αντίπαλοι. Λογικό να δούμε παιχνίδι να κρίνονται στις λεπτομέρειες. Μόλις μία νίκης, μόλις μία ήττα αλλά και τέσσερις ισοπαλίες. Ο απολογισμός ήταν αρκετός για να κερδίσει την 3ηθέση, η οποία δεν θεωρούταν επιτυχία, όχι όμως και απόλυτη αποτυχία.

Τουλάχιστον δεν επαναλήφθηκε ο εφιάλτης της περσινής χρονιάς, όταν έμεινε τελείως εκτός Ευρώπης λόγω… Ολυμπιακού. Στα νοκ-άουτ του Europa Conference League αντιμετώπισε την Καραμπάγκ, την οποία και έβγαλε εύκολα από τη μέση με 3-1 και 3-0 στα δύο ματς. Ωστόσο, η Βασιλεία δεν θα ήταν τόσο εύκολη αντίπαλος. Ο Αρκάντιουζ Μίλικ έδωσε σαφές προβάδισμα με δύο γκολ, όμως ο Εσποσίτο άφησε ανοιχτή την πρόκριση για τη ρεβάνς της Ελβετίας. Η Βασιλεία προηγήθηκε, απείλησε, άγχωσε τους Γάλλους αλλά οι Ουντέρ και Ροζιέ, χάρισαν ακόμα μία νίκη στον γαλλικό σύλλογο αλλά και την πρόκριση στους «8».

Η ιδιαίτερη σχέση με την ΑΕΚ και η περίεργη κατάσταση με τις ελληνικές ομάδες!

Όσο δύσκολη και αν φαίνεται η Μαρσέιγ, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κοιτάξει και λίγο την παράδοση, η οποία είναι κάπως… περίεργη. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός σύλλογος έχει αντιμετωπίσει οκτώ φορές ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, με τον απολογισμό να είναι… υπέρ της. Συνολικά έχει πέντε νίκες, μία ισοπαλία και μόλις δύο ήττες. Τα έξι ματς είναι κόντρα στον Ολυμπιακό και τα δύο με την ΑΕΚ. Πριν αναφερθούμε στις σχέσεις των δύο ομάδων, ας δούμε πιο αναλυτικά τι έχει γίνει με τους «ερυθρόλευκους».

Πρώτος γύρος του UEFA Cup το 1994/95. Η Μαρσέιγ επικρατεί 2-1 στον Πειραιά και πετάει εκτός τον Ολυμπιακό με ευρύ 3-0 στη Μασσαλία. Κακή η πρώτη γνωριμία των συλλόγων, όχι όμως και η δεύτερη. Όμιλοι του Champions League το 2011/12. Στην πρεμιέρα οι Γάλλοι φεύγουν εκ νέου με το διπλό από το Φάληρο με 1-0 αλλά βλέπουν την ομάδα του Βαλβέρδε να παίρνει τη ρεβάνς στη Μασσαλία με το ίδιο σκορ, χάρη στο γκολ του Φετφατζίδη.

Τελευταία συνάντηση, στους ομίλους του Champions League πέρσι. Με τις Πόρτο και Μάντσεστερ Σίτι να έχουν ξεφύγει, οι δύο τους πάλευαν για την τρίτη θέση. Το γκολ του Χασάν στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο πρώτο ματς, ήταν χρυσό, αφού η ήττα στο δεύτερο παιχνίδι με 2-1 στη Μασσαλία, έδινε προβάδισμα στον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία, όπως και έγινε.

Πάμε τώρα στην ΑΕΚ. Οι οπαδοί της Ένωσης είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους της Μαρσέιγ και δεν το… κρύβουν. Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει πανό των δύο συλλόγων στις εξέδρες του άλλου. Η κοινή τους ιστορία ξεκινά από την μοναδική φορά που βρέθηκαν αντιμέτωποι. Φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA. Η ΑΕΚ γνωρίζει τον αποκλεισμό, όμως… κερδίζει στους οπαδούς.

Στο πρώτο παιχνίδι, στο Βελοντρόμ, η Ένωση δίνει ρεσιτάλ στις εξέδρες παρά την ήττα με 2-0. Οι οπαδοί της Μαρσέιγ εντυπωσιάζονται και έπειτα από επικοινωνία στο παιχνίδι της Αθήνας (1-1), αδελφοποιούνται μεταξύ τους. Έτσι αρχίζει και η κοινή τους ιστορία, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Τώρα, όσο για τον ΠΑΟΚ, έχει αγωνιστεί συνολικά σε εννιά παιχνίδι απέναντι σε γαλλικές ομάδες. Ρεν, Σοσό, Παρί Σεν Ζερμέν, Γκινγκάμπ και Λιόν είναι οι σύλλογοι που έχει αντιμετωπίσει με τον απολογισμό να είναι τρεις νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες. Η Μαρσέιγ θα προστεθεί ανάμεσα στις επιτυχίες;

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0