Football Talk

ΑΕΚ: Τα στοιχεία που περιμένει να της δώσει αμέσως ο Κριχόβιακ (video)

ΑΕΚ: Τα στοιχεία που περιμένει να της δώσει αμέσως ο Κριχόβιακ (video)

Οι θέσεις που μπορεί να βοηθήσει ο Πολωνός χαφ, οι ανάγκες της ΑΕΚ και τα 9 σημαντικά ματς που έρχονται.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης έχει τη χαρά να λέει ότι διαθέτει στις τάξεις έναν σπουδαίο κεντρικό χαφ. Έναν παίκτη ικανό να της κάνει τη διαφορά. Έναν παίκτη που βάσει βιογραφικού είναι το καλύτερο αμυντικό χαφ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ έχει ήδη μπει στις προπονήσεις της ΑΕΚ και ετοιμάζεται καθημερινά για το ντεμπούτο του την Κυριακή στο ελληνικό πρωτάθλημα, φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα, στο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Εδώ και πολλά χρόνια η ΑΕΚ έδειχνε πως είχε ανάγκη έναν κεντρικό μέσο με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του Κριχόβιακ. Καμία μεταγραφή φυσικά δεν μπορεί να κριθεί αν δε τη δούμε στο γήπεδο. Όμως κακά τα ψέματα, έχοντας στο ρόστερ σου παίκτες σαν τον διεθνή Πολωνό μειώνεις το ρίσκο να μη σου βγει μία προσθήκη.

Σε πρώτη φάση περιμένουμε να δούμε τον Κριχόβιακ και στα εννέα κρίσιμα ματς που απομένουν στα πλέι οφ. Για μετά το καλοκαίρι θα δούμε τι θα γίνει κι αν θα συνεχίσει στην ΑΕΚ με τον καιρό… Όμως όλοι στην Ένωση περιμένουν από τον Πολωνό να δώσει στο παιχνίδι της ομάδας στοιχεία που έχει ανάγκη να προσθέσει.

Κύριο χαρακτηριστικό του Κριχόβιακ είναι η ακρίβεια στις πάσες του. Στη Ρωσία με την Κράσνονταρ στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είχε 79% επιτυχία στις μεταβιβάσεις του. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα αδούλευτη μεσοεπιθετικά, αν και διαθέσει εξαιρετικούς παίκτες. Βάζοντας τον Κριχόβιακ στην εξίσωση περιμένουμε να δούμε μία πιο σωστή δημιουργία, κάτι το απρόβλεπτο για τον απρόβλεπτο, πιο σωστές μεταβιβάσεις, λιγότερα πουλήματα της μπάλας, ευκαιρίες που να ολοκληρώνονται, καλά μακρινά σουτ, όπου έχει στο ρεπερτόριό του ο Πολωνός και καλά στημένα.

Οι θέσεις του

Από εκεί και πέρα ο Κριχόβιακ είναι παίκτης με τεράστια εμπειρία και παίζοντας τόσο στο «6» όσο και στο «8» η ΑΕΚ μπορεί να νιώθει ασφάλεια στη σωστή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Στην καριέρα του ο 32χρονος χαφ έχει παίξει σε 419 επίσημα παιχνίδια, έχοντας 45 γκολ και 29 ασίστ. Η βασική του θέση είναι του αμυντικού χαφ, όμως παίζει άνετα και στο «8», ενώ έχει περάσει τόσο από το κέντρο της άμυνας, όσο και ως 10άρι.

Στο 4-2-3-1 που παίζει συνήθως η ΑΕΚ, λοιπόν, θα δούμε τον Κριχόβιακ στη δυάδα του κέντρου, ενδεχομένως σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Με βάσει τα όσα φαίνονται στις ασκήσεις τακτικής στην προπόνηση δίπλα του έχει τον συμπατριώτη του Σιμάνσκι. Γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν αποκλείεται να τους δούμε μαζί ως δυάδα στον άξονα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Γενικά, επειδή ο Κριχόβιακ είναι παίκτης με ρεπερτόριο στο παιχνίδι του, μην περιμένουμε να παίζει μόνο αμυντικό παιχνίδι ή μόνο δημιουργικό. Μπορεί να συνδυάσει και τα δύο με την ίδια άνεση και ευχέρεια.

Η εναλλακτική του 4-3-3

Με την προσθήκη βέβαια του Κριχόβιακ ο Οφρυδόπουλος έχει πλέον την… πολυτέλεια να δοκιμάσει και το 4-3-3, χρησιμοποιώντας τον Πολωνό ως κεντρικό εσωτερικό χαφ. Στην Εθνική Πολωνίας, τόσο στο Euro του καλοκαιριού, όσο και στα προκριματικά για το Μουντιάλ που ακολούθησαν ο Κριχόβιακ στο 3-5-2 έπαιζε στην τριάδα του κέντρου ως αριστερός εσωτερικός χαφ. Άρα στο 4-3-3 μπορεί να παίξει υπέροχα ως εσωτερικός κεντρικός χαφ, έχοντας ως «κόφτη» η ΑΕΚ είτε τον Σιμόες, είτε τον Λε Ταλέκ.

Γενικά με τον Κριχόβιακ στη δύναμή της η ΑΕΚ μπορεί να νιώθει περισσότερο ασφαλής στον άξονά της κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι, εκεί όπου ο Πολωνός είναι εγγύηση με τη μπάλα στα πόδια. Με απλά λόγια: Η ΑΕΚ περιμένει από τον Κριχόβιακ να μεταφέρει πιο σωστά το παιχνίδι το παιχνίδι μπροστά, να περνάει κάθετες, να αξιοποιεί καλύτερα τους εξτρέμ και τους φορ, να δοκιμάζει σουτ, να εκτελεί καλύτερα στημένα, να προσφέρει σιγουριά και γρήγορη μετάβαση τόσο από την άμυνα στην επίθεση, όσο και από την επίθεση στην άμυνα. Γενικά μία χαφάρα σαν τον Κριχόβιακ μόνο καλύτερη μπορεί να κάνει όλη την ΑΕΚ και μάλιστα με το «καλημέρα». Η συνέχεια στο γήπεδο…

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0