Football Talk

O Βλαχοδήμος και οι υπόλοιποι Έλληνες τερματοφύλακες των «8» του Champions League

O Βλαχοδήμος και οι υπόλοιποι Έλληνες τερματοφύλακες των «8» του Champions League

Ιστορική βραδιά για τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο που πήρε την πρόκριση με την Μπενφίκα απέναντι στον Άγιαξ για τα προημιτελικά του Champions League, μπαίνοντας έτσι σε ένα κλειστό κλαμπ Ελλήνων τερματοφυλάκων!

Μπορεί ο ήρωας της Μπενφίκα στην τεράστια πρόκριση επί του Άγιαξ να ήταν ο Ντάρβιν Νούνιες, που με δικό του γκολ στο 77’ «χάρισε» την νίκη στην ομάδα του. Πίσω από τα… φώτα της δημοσιότητας, όμως, μια ήρεμη δύναμη ενέπνευσε αυτή την νίκη, η οποία ακούει στο όνομα Οδυσσέας Βλαχοδήμος.

Πότε θα μιλήσουμε για τον Βλαχοδήμο όπως του αξίζει;

Ο Έλληνας τερματοφύλακας δεν «τραβάει» όλα τα βλέμματα πάνω του, εμπνέει όμως σιγουριά στους αμυντικούς του και έχει καθιερωθεί, έστω και σχετικά «ήσυχα», ως ένας από τους καλύτερους στη θέση του στην Ευρώπη. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό.

Δεν είναι λίγο να είσαι αναντικατάστατος σε μια ομάδα του μεγέθους της Μπενφίκα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν είναι λίγο να διατηρείς ανέπαφη την εστία σου στην έδρα του Άγιαξ. Του Άγιαξ που τελείωσε την φάση των ομίλων μόνο με νίκες, έχοντας 20 γκολ υπέρ!

Και κάπως έτσι ο Βλαχοδήμος βρίσκεται στα προημιτελικά του Champions League, δείχνοντας την τεράστια ποδοσφαιρική του αξία. Αποδεικνύει πόσο υποτιμημένος είναι, ένας ίσως από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες της ιστορίας. Καθώς δεν είναι ο μόνος που έχει φτάσει τόσο μακριά στην διοργάνωση των «αστεριών». Είναι όμως ένας από τους πολύ λίγους…

Στα χρόνια της δόξας των ελληνικών ομάδων

Μπορεί οι ελληνικοί σύλλογοι να μην αποτελούσαν ποτέ ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις, η χώρα μας όμως έχει σημειώσει μερικές αξιόλογες πορείες στο Champions League. Στα χρόνια της δόξας μας, όταν κοιτάγαμε στα «μάτια» ευρωπαϊκά μεγαθήρια, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τους «8» της διοργάνωσης. Με πρωταγωνιστές, εκτός άλλων, Έλληνες τερματοφύλακες.

Η λίστα δεν είναι τεράστια. Για την ακρίβεια, δύο ονόματα από την χώρα μας έχουν καταφέρει να κάτσουν κάτω από τα δοκάρια ελληνικής ομάδας σε προημιτελική φάση Champions League. Ο πρώτος ήταν ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

Την διπλή αναμέτρηση με την Γιουβέντους το 1999 ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού θα την θυμάται καλά για δύο λόγους. Για την καταπληκτική εμφάνιση του στην Ιταλία, όπου «κατέβασε ρολά» και διατήρησε τους «ερυθρόλευκους» ζωντανούς στο παιχνίδι της πρόκρισης, περιορίζοντας το σκορ της ήττας σε 2-1. Και για το λάθος του στην Ελλάδα, όταν, μπερδεμένος από την πορεία της μπάλας λόγω του αέρα, έχασε μια σχετικά εύκολη φάση, με τον Κόντε να σκοράρει σε κενή εστία και να κάνει το 1-1 στο 86ο λεπτό. Χάθηκε, έτσι, άδοξα μια σπουδαία πρόκριση για τον Ολυμπιακό και «σβήστηκε» ολόκληρη η υπερπροσπάθεια του Έλληνα στο πρώτο παιχνίδι.

Ο δεύτερος ήταν, φυσικά, ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ένας από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες στην ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το κλαμπ. Το 2002 ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να φτάσει μια «ανάσα» από τα ημιτελικά του Champions League. Με «φύλακα άγγελο» της εστίας τον Νικοπολίδη, οι «πράσινοι» πήραν μια τεράστια νίκη στην Ελλάδα με 1-0 απέναντι στην Μπαρτσελόνα και θα ταξίδευαν στην Ισπανία με βλέψεις για ένα «χρυσό εισιτήριο». Μια πρόκριση που δεν θα ερχόταν ποτέ.

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε, προηγήθηκε, δέχτηκε τρία γκολ αλλά δεν το έβαλε κάτω. Όταν ο Βλάοβιτς στο 97’ σούταρε με προϋποθέσεις λίγο έξω από την περιοχή, ο χρόνος «πάγωσε» και για τις δύο ομάδες. Δυστυχώς, η μπάλα πέρασε άουτ λίγα εκατοστά δίπλα από το δοκάρι, με το «τριφύλλι» να χάνει μια ιστορική πρόκριση στις λεπτομέρειες και να αποκλείεται από την συνέχεια.

Το θαύμα του ΑΠΟΕΛ

Ο πρώτος και ο μόνος, μέχρι τον Βλαχοδήμο, Έλληνας πορτιέρο που έφτασε στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με ομάδα εκτός Ελλάδας ήταν ο Διονύσης Χιώτης και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Σε μια ιστορική σεζόν για το κυπριακό ποδόσφαιρο, Χιώτης και ΑΠΟΕΛ έφτασαν στους «8» του Champions League το 2012, αποκλείοντας την Λυών.

Στην επιτυχία αυτή, μπήκε με μεγάλα γράμματα η υπογραφή του Έλληνα τερματοφύλακα. Μετά το 1-0 της Γαλλίας, ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε το συνολικό σκορ στην Κύπρο και πήγε το παιχνίδι στα πέναλτι. Εκεί, ο Χιώτης απέκρουσε δύο, «χαρίζοντας» την πρόκριση στην ομάδα του.

Στην επόμενη φάση, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικό σκορ 8-2. Μικρή σημασία είχε όμως, μια και είχε γράψει ήδη μια «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του.

NS014758.jpg

Και τώρα ο Βλαχοδήμος. Ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα θα γίνει μόλις ο τέταρτος Έλληνας στην θέση του που θα αγωνιστεί σε προημιτελικά Champions League. Σε μια σπουδαία στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά κυρίως για τον ίδιο, θα αποδείξει ξανά πως το παιδί της Στουτγκάρδης και του Παναθηναϊκού «μεγάλωσε» και διεκδικεί μια θέση στην ελίτ.

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0