Football Talk

Ατλέτικο Μαδρίτης: Αγαπημένος προορισμός το... Νησί για τους «ροχιμπλάνκος»

Ατλέτικο Μαδρίτης: Αγαπημένος προορισμός το... Νησί για τους «ροχιμπλάνκος»

Η Ατλέτικο Μαδρίτης απέδρασε από το «Ολντ Τράφορντ» και πήρε ακόμη μία πρόκριση επί αγγλικού εδάφους. Ήταν η υπ’αριθμόν 5η των Ισπανών στην Αγγλία τα τελευταία 12 χρόνια και η 7η συνολικά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το BN Sports θυμάται τις επικές προκρίσεις, από το γκολ του Ρενάν Λόντι φέτος μέχρι τη «γλυκιά» ήττα από την Άστον Βίλα, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1998.

2022 – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Με ανίκητο Όμπλακ στους «8» της διοργάνωσης...

Το γκολ του Ελάνγκα στο «Wanda Metropolitano» είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς (1-1) για την ρεβάνς στο «θέατρο των ονείρων». Οι παίκτες του Ραλφ Ράγκνικ ήταν καλύτεροι στο πρώτο μέρος ωστόσο έπεσαν πάνω στον απίστευτο Γιαν Όμπλακ, ο οποίος με μία μεστή εμφάνιση κράτησε το μηδέν για την ομάδα του και η «χρυσή» κεφαλιά του Ρενάν Λόντι στο παρθενικό του γκολ στο Champions League λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, έδωσε στους «Μαδριλένους» μία πανάξια πρόκριση στα προημιτελικά.

2020 – Λίβερπουλ
Η επική ανατροπή!

Τη σεζόν 2019-20 η Ατλέτικο Μαδρίτης αντιμετώπισε τους «reds» του Γιούργκεν Κλοπ για την φάση των «16» του Champions League. Το πρώτο παιχνίδι ήταν νικηφόρο για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε (1-0) ωστόσο όλοι περίμεναν μία δύσκολη ρεβάνς στο «Άνφιλντ». Πράγματι, η Λίβερπουλ ξεκίνησε πολύ δυνατά και με γκολ του Βαϊναλντουμ στο 43' ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα.

Η Ατλέτικο στη συνέχεια άντεξε στην πίεση των γηπεδούχων και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Φιρμίνο μόλις στο 4ο λεπτό του έξτρα 30λεπτου έκανε το 2-0 για την ομάδα του και όλοι πίστευαν ότι η σεμνή τελετή είχε τελειώσει. Όλοι εκτός από τους «ροχιμπλάνκος». Με μία αντεπίθεση διαρκείας και μπροστάρη τον Μάρκος Γιορέντε (είχε περάσει αλλαγή) ο οποίος θα σκοράρει δις στο 97' και στο 105+1' θα φέρει τούμπα την αναμέτρηση, για να έρθει ο Μοράτα στις καθυστερήσεις της παράτασης να σφραγίσει μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ατλέτικο Μαδρίτης.

2017 – Λέστερ
Κόντρα στην «πρωτάρα»...

Αν και «πρωτάρες» στη διοργάνωση, οι «αλεπούδες» του Κρεγκ Σέξπιρ βρέθηκαν στα προημιτελικά του Champions League της περιόδου 2016/17 και έβαλαν δύσκολα στους παίκτες του Σιμεόνε. Το 1-0 του πρώτου αγώνα στην Μαδρίτη κράτησε ζωντανές τις ελπίδες των τότε πρωταθλητών Αγγλίας για την υπέρβαση.

Στη ρεβάνς του «King Power Stadium», οι γηπεδούχοι έκαναν μία συγκινητική εμφάνιση, εντούτοις το εμπόδιο της Ατλέτικο αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Το γκολ του Σαούλ στο 26’ έκανε τα πράγματα για τους φιλοξενούμενους πιο εύκολα αν και η Λέστερ στη συνέχεια πίεσε ασφυκτικά την ισπανική ομάδα, χρειαζόταν όμως 3 τέρματα κόντρα στην τότε καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Εν τέλει βρήκε μόνο ένα, με τον Βάρντι στο 61’ και το τελικό 1-1 έστειλε τους Ισπανούς στα ημιτελικά της διοργάνωσης για 6η φορά στην ιστορία τους.

2014 – Τσέλσι
Η πρόκριση στον τελικό έπειτα από 40 χρόνια!

Στο δρόμο για τον τελικό του «Ντα Λουζ» το 2014, η Ατλέτικο Μαδρίτης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Τσέλσι, η οποία φιλοδοξούσε να βρεθεί σε 3ο σερί ευρωπαϊκό τελικό (είχε κατακτήσει το Europa League το 2013 και το Champions League το 2012). Ο πρώτος αγώνας είχε λήξει 0-0 και όλα θα κρίνονταν στο «Στάμφορντ Μπρίτζ».

Ο αγαπημένος των φίλων της ομάδας της Μαδρίτης, Φερνάντο Τόρες, άνοιξε το σκορ για τους «μπλε» στο 36’ χωρίς φυσικά να το πανηγυρίσει. Η ισοφάριση για τους παίκτες του Σιμεόνε ήρθε πριν το ημίχρονο με τον Αντριάν Λόπεθ να σκοράρει στο 44’. Το δεύτερο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στους Ισπανούς καθώς πήραν τον έλεγχο του αγώνα και με γκολ των Ντιέγκο Κόστα (πέναλτι) στο 60’ και Αρντά Τουράν στο 72’ ολοκλήρωσαν μία μεγάλη ανατροπή στέλνοντας τον Ζοσέ Μουρίνιο στον 4ο σερί αποκλεισμό στα ημιτελικά (οι 3 προηγούμενοι με την Ρεάλ Μαδρίτης).

2010 – Λίβερπουλ
Με ηγέτη Φορλάν στον τελικό του Αμβούργου!

Ατλέτικο Μαδρίτης και Λίβερπουλ μας έχουν δώσει επικές μάχες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μία τέτοια ήταν στην ημιτελική φάση του Europa League την σεζόν 2009/10. Μία πολύ διαφορετική Λίβερπουλ τότε σε σχέση με την φοβερή τωρινή ομάδα του Κλοπ, τέθηκε αντιμέτωπη με την Ατλέτικο των Ντιέγκο Φορλάν και Σέρχιο Αγκουέρο.

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, οι «ροχιμπλάνκος» είχαν πάρει τη νίκη με 1-0 ωστόσο στο «Άνφιλντ» η Λίβερπουλ παρουσιάστηκε πιο «διαβασμένη». Το γκολ του Αλμπέρτο Ακουιλάνι στο 44’ έφερε την υπόθεση πρόκριση σε πλήρη ισορροπία και οδήγησε τον αγώνα στην παράταση. Εκεί, ο Γιόσι Μπεναγιούν στο 95’ θα βάλει μπροστά την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ μέσα σε αποθέωση ωστόσο ο Ντιέγκο Φορλάν δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 105’, έπειτα από αριστουργηματική ασίστ του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, ο πρώην επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε το τελικό 2-1 και με το εκτός έδρας γκολ η Ατλέτικο πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Αμβούργου.

1997/98 – Λέστερ/Άστον Βίλα
Οι πρώτες προκρίσεις στο «Νησί»...

Για το Κύπελλο UEFA της σεζόν 1997/98 η Ατλέτικο Μαδρίτης του Κρίστιαν Βιέρι αντιμετώπισε συνολικά δύο αγγλικές ομάδες και πήρε ισάριθμες προκρίσεις οι οποίες ήταν και οι πρώτες της ομάδας στο «Νησί». Πρώτο θύμα της ομάδας του Ράντομιρ Άντιτς ήταν η Λέστερ την οποία κέρδισε τόσο στην Μαδρίτη με 2-1 όσο και στη ρεβάνς στην Αγγλία με 2-0 με γκολ των Χοσέ Μαρί και Ζουνίνιο Παουλίστα.

Στη συνέχεια της διοργάνωσης άλλη μία αγγλική ομάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με τους Ισπανούς, αυτή τη φορά για τα προημιτελικά. Η Άστον Βίλα του Ντουάιτ Γιορκ φιλοδοξούσε να περάσει στα ημιτελικά του θεσμού, μάταια όμως, αν και το πάλεψε μέχρι τέλους. Ο επαναληπτικός του 1-0 της Μαδρίτης ήταν συναρπαστικός, με την Ατλέτικο να προηγείται με τον Καμινέρο στο 28’ και τους «χωριάτες» να ανατρέπουν το σκορ μέσα σε ένα λεπτό με γκολ των Τέιλορ και Κόλιμορ στο 72’ και 73΄ αντίστοιχα. Το «Villa Park» είχε πάρει φωτιά, οι γηπεδούχοι πίεσαν ωστόσο το 2-1 παρέμεινε και χάρη στο εκτός έδρας γκολ οι «ροχιμπλάνκος» πήραν την μεγάλη πρόκριση για τα ημιτελικά.



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0