Football Talk

H μέρα που η Έβερτον έφυγε από το Άνφιλντ και εγένετο η Λίβερπουλ!

H μέρα που η Έβερτον έφυγε από το Άνφιλντ και εγένετο η Λίβερπουλ!

Το «φρούριο» της Λίβερπουλ, το χιλιοτραγουδισμένο Άνφιλντ, κάποτε ανήκε στην συμπολίτισσα Έβερτον. Όταν αυτή, στις 15 Μαρτίου του 1892, αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο, άφησε χώρο για να δημιουργηθεί η πρώτη!

2022. Λίβερπουλ και Έβερτον συνθέτουν μια από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες τοπικές αντιπαλότητες στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Καθιερωμένες πλέον στην πρώτη κατηγορία της αγγλικής «πυραμίδας», μάχονται για να καθορίσουν την… κυρίαρχο της πόλης. Αν και τα «σπίτια» τους, Άνφιλντ και Γκούντισον Παρκ, απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο, οι δύο σύλλογοι έχουν «ξεχωρίσει» τις πλευρές τους, με το Στάνλεϊ Παρκ ανάμεσα στα γήπεδα να αποτελεί το «σύνορο». Κάποτε όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά…

Όταν το Άνφιλντ ήταν… μπλε!

1884. Η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα του Λίβερπουλ, η Έβερτον, αναγκάστηκε να φύγει από το γήπεδο της στην Priory Road. Τα μεγάλα και θορυβώδη πλήθη που συγκεντρώνονταν για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια δεν ήταν πλέον καλοδεχούμενα. Ο σύλλογος, λοιπόν, ήρθε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα, με το κίνδυνο ακόμα και της διάλυσής του να εγκυμονεί. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, ο σωτήρας του συλλόγου θα ήταν μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, η οποία τα επόμενα χρόνια θα συνέδεε το όνομά του με την αντίπαλη Λίβερπουλ, ο Τζον Χόουλντινγκ. Επιχειρηματίας, ζυθοποιός και αργότερα Δήμαρχος του Λίβερπουλ, ο Χόουλντινγκ έτρεφε αγάπη για τον αθλητισμό και ενεπλάκη ενεργά στον χώρο. Αρχικά, ως πρόεδρος της Έβερτον.

Η οικονομική συνδρομή του Άγγλου ήταν καταλυτική για τον σύλλογο και κανείς δεν ξέρει αν τα «Ζαχαρωτά» θα αποτελούσαν ιδρυτικό μέλος της Football League, του πρώτου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το 1888, χωρίς την βοήθεια του. Σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις, όμως, η πιο σπουδαία ήταν η μετακίνηση της «άστεγης» Έβερτον στο νέο της γήπεδο, το ιστορικό πλέον Άνφιλντ.

Ο Χόουλντιγκ συμφώνησε με τον μεσίτη φίλο του, Τζον Όρελ, στον οποίο ανήκε το στάδιο, για την εν λόγω «μετακόμιση», με αντάλλαγμα ένα σεβαστό για την εποχή ενοίκιο. Έτσι, το σημερινό γήπεδο που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Λίβερπουλ, βάφτηκε με τα χρώματα της Έβερτον!

JohnHoulding.webp

Τα λεφτά φέρνουν προβλήματα…

1888. Μαζί με 11 ακόμα ομάδες, η Έβερτον δημιούργησε την Football League. Η πρώτη σεζόν δεν πήγε όπως θα ήθελε, την δεύτερη έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα και την τρίτη τελικά το κατέκτησε. Μια μεγάλη επιτυχία, όμως, θα έφερνε αντίστοιχου μεγέθους προβληματισμούς.

Ο Χόουλντινγκ, ως επιχειρηματίας, ήθελε να δει την επένδυση του να φέρνει κέρδος, μιας και στο μεταξύ είχε αγοράσει το Άνφιλντ από τον Όρελ για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ακόμα και για τα δικά του δεδομένα. Το όραμα του όμως αφορούσε μια μεγάλη Έβερτον, ένα πρότζεκτ που σε βάθος χρόνου θα ήταν επικερδές.

Βλέποντας την ομάδα να στέφεται πρωταθλήτρια, κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να βάλει το πλάνο του σε εφαρμογή. Το φίλαθλο κοινό της ομάδας είχε γιγαντωθεί, το ίδιο όμως είχε κάνει και το ενοίκιο, κάτι που φυσικά δεν άρεσε στους ανθρώπους της Έβερτον. Από τις 100 λίρες που έδιναν στην αρχή, το ποσό είχε φτάσει τις 250 και ο Χόουλντινγκ ήθελε ακόμα περισσότερα, με το εύλογο επιχείρημα πως ήθελε να δει την επένδυσή του να αποδίδει.

Οι επιχειρηματικές του ιδέες δίχασαν τους ενδιαφερόμενους. Ο Χόουλντινγκ, γνωρίζοντας πως με την παρούσα κατάστασή της η Έβερτον δεν είχε την δυνατότητα για μεγάλα οικονομικά «ανοίγματα», πρότεινε την μετατροπή του συλλόγου σε εταιρία. Με την μέθοδο αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει κεφάλαιο, το οποίο θα αξιοποιούταν για την απόκτηση του γηπέδου από τον ίδιο. Με έξυπνη διαχείριση και σωστές κινήσεις, τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονταν σύντομα.

Το πλάνο όμως δεν άρεσε στα μέλη των «Ζαχαρωτών», με την πλειονότητα αυτών να πιστεύει πως ο Χόουλντινγκ θέλει να βγάλει χρήματα εις βάρος του συλλόγου. Όπως ανακοινώθηκε: «Η Έβερτον δεν έχει ρίζες σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης. Ο σύλλογος έχει φτιάξει όνομα και έχει πολλούς ενθουσιώδεις οπαδούς, οι οποία θα υποστήριζαν το παιχνίδι όπου και αν παιζόταν». Οι σκέψεις για «μετακόμιση» της Έβερτον είχαν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται.

Liverpool-FC-1918.webp

Η Έβερτον φεύγει, η Λίβερπουλ δημιουργείται

1892. Είτε ο Χόουλντινγκ είχε πράγματι το νου του μόνο στα λεφτά, είτε το όραμα του ήταν όντως μεγαλόπνοο, η διοίκηση της Έβερτον δεν άλλαξε γνώμη. Τα ποσά που ζητούσε ο Πρόεδρος της ομάδας φάνταζαν τεράστια στα μάτια της. Τον Μάρτιο του 1892 αυτό που καιρό έμοιαζε πιθανό, έγινε πραγματικότητα. Ο Τζορτζ Μέιχον, αντίθετος στις απόψεις του Χόουλντινγκ είχε προτείνει δύο μήνες νωρίτερα την μετακίνηση της ομάδας στην βόρεια πλευρά του Στάνλεϊ Παρκ. Με τις αντιδράσεις κατά του Προέδρου να μεγαλώνουν, η ιδέα του Μέιχον υλοποιήθηκε σχετικά εύκολα. Η Έβερτον θα έμπαινε στο σημερινό «σπίτι» της, το Γκούντισον Παρκ.

Ο Χόουλντινγκ είχε μείνει με ένα γήπεδο στα χέρια! Το επιχειρηματικό του πνεύμα όμως δεν τον άφηνε ήσυχο και δεν άργησε να βρει απάντηση στις εξελίξεις.

15 Μάρτιου 1892. Ο Τζον Χόουλντινγκ αποχωρεί από την προεδρία της Έβερτον και δημιουργεί μια νέα ομάδα. Το όνομα αυτής; Έβερτον Αθλέτικ!

Φυσικά, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς δεν επιτρεπόταν δύο ομάδες να έχουν το ίδιο όνομα, με τον Άγγλο επιχειρηματία να αναγκάζεται να αναθεωρήσει. Με την βοήθεια του πρώτου γραμματέα της Έβερτον, ο οποίος τον ακολούθησε στην νέα του ομάδα, Γουίλιαμ Μπάρκλεϊ, ο νεοσύστατος σύλλογος θα έπαιρνε το όνομα της πόλης, ένα όνομα που θα διατηρούσε μέχρι σήμερα: η Λίβερπουλ είχε δημιουργηθεί!

Αν και αρχικά αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία, θα αναγνωριζόταν επίσημα στις 3 Ιουνίου του 1892, ημέρα που γιορτάζονται τα γενέθλια του συλλόγου. Την πρώτη χρονιά της ύπαρξής της θα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα του Λανκασάιρ, ενώ στην πρώτη κατηγορία θα έφτανε το 1894. Γρήγορα απέκτησε σημαντικό πλήθος οπαδών, δημιουργώντας μια τοπική κόντρα που κρατάει μέχρι σήμερα.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1901 θα κατακτούσε και το πρώτο της πρωτάθλημα, με τον Τζον Χόουλντινγκ να παρακολουθεί ευχαριστημένος την επιτυχία του δημιουργήματός του. Είχε φτάσει όμως ήδη τα 70 χρόνια ζωής. Σε ένα ταξίδι στην Γαλλία, όπου ήλπιζε να βελτιώσει την υγεία του, θα άφηνε την τελευταία του πνοή.

Παρά την αμφιλεγόμενη πορεία του στον χώρο του ποδοσφαίρου του Λίβερπουλ, παίκτες και των δύο ομάδων κουβάλησαν το φέρετρό του στην κηδεία του, ως ένδειξη σεβασμού. Στην μνήμη του η Λίβερπουλ εγκατέστησε το 2018 την προτομή του έξω από το Άνφιλντ.

Η απόφαση της Έβερτον να αποχωρήσει από το Άνφιλντ στις 15 Μαρτίου του 1892 θα αλλάξει την ποδοσφαιρική ιστορία ολόκληρης της πόλης. Ο Τζον Χόουλντνγκ, ο σωτήρας των «Ζαχαρωτών» και ο δημιουργός των «Κόκκινων», ενώνει και χωρίζει ταυτόχρονα τις δύο ομάδας, αποτελώντας αφορμή για μια από τις σημαντικότερες αθλητικές αντιπαλότητες, μια κόντρα που κρατάει μέχρι σήμερα.

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0