Football Talk

Φέλιξ Μάγκατ: Η επιστροφή του «δικτάτορα», πέντε χρόνια μετά...

Φέλιξ Μάγκατ: Η επιστροφή του «δικτάτορα», πέντε χρόνια μετά...
Ως λύση έκτακτης ανάγκης μοιάζει η πρόσληψη του Φέλιξ Μάγκατ, με την Χέρτα Βερολίνου να παλεύει την αποφυγή ενός ακόμη οδυνηρού υποβιβασμού. Με αφορμή την επιστροφή του στους πάγκους και δη στην αγαπημένη του Bundesliga, το BN Sports ανακαλεί περίεργες αλλά και επιτυχημένες ιστορίες της πορείας του στους πάγκους των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Γερμανός, αλλά και Πουερτορικανός κατά το ήμισυ και αυτό μαρτυρά πολλά για την σύγχυση γύρω από την προσωπικότητα του. Επί 30 συναπτά έτη προπονητής σε μερικά από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, μέχρι που το 2016 αποφάσισε να αποσυρθεί. Ή μάλλον να κάνει μία σύντομη παύση. 

Διανύοντας πλέον το 68ο έτος της ζωής του αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επάνοδο στα γήπεδα της Bundesliga, με σκοπό να διατηρήσει την Χέρτα στην μεγάλη κατηγορία. Πρόκειται για την 10ο γερμανικό σύλλογο της καριέρας του, εκεί όπου καλείται να φέρει εις πέρας μία από τις πιο δύσκολες αποστολές.

Στο παρελθόν έχει σκιαγραφηθεί ως διφορούμενο πρόσωπο, αποτελώντας τακτικά στόχο για σχόλια χλεύης. Κανείς όμως δεν μπόρεσε και ούτε μπορεί να του στερήσει την παρακαταθήκη που άφησε στο ποδόσφαιρο της πατρίδας του.

Τετραετία διακρίσεων

Τα αγαθά κόποις κτώνται και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ο Μάγκατ, διότι χρειάστηκαν 19 χρόνια για να φτάσει στις πρώτες του διακρίσεις. Οι περισσότερες εκ των οποίων ήρθαν κατά την διάρκεια της θητείας του στο Μόναχο.

Πέντε τίτλοι σε τρία χρόνια παρουσίας στον πάγκο της σπουδαίας Μπάγερν, διαθέτοντας παίκτες όπως ο Όλιβερ Καν, ο Μίκαελ Μπάλακ και ο Ρόι Μακάι. Συνολικός απολογισμός δύο πρωταθλημάτων και τριών κυπέλλων, για να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2007, έπειτα από μία αποτυχημένη σεζόν.

Ακολούθησε το θαύμα της Βόλφσμπουργκ, εκεί όπου ανέδειξε το ασύλληπτο δίδυμο Τζέκο-Γκραφίτε. Η οξυδέρκεια του σε συνδυασμό με τα 54(!) τέρματα των προαναφερθέντων επιθετικών, οδήγησαν τους «πράσινους» στην ιστορική κατάκτηση της Bundesliga.

Στο περιθώριο

Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις προπονητών οι οποίοι φημίζονται για την αυστηρότητα με την οποία προσεγγίζουν την δουλειά τους, με τον Μάγκατ ωστόσο να αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι περιγραφές πρώην αθλητών του.

"Ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης"

Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός με τον οποίον ο Μπασιρού Σαλού χαρακτήρισε τον άλλοτε προπονητή του, όταν κλήθηκε να μιλήσει για την μεταξύ τους συνεργασία. Τα προσωνύμια έπαιρναν και έδιναν, με αυτό του Σαντάμ Χουσεΐν να είναι ένα από τα επικρατέστερα.

Ο μύθος του γιγαντώθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του στην Φούλαμ. Εκεί όπου αποφάσισε να δώσει ιατρικές συμβουλές στον τραυματία Νορβηγό Χάνγκελαντ, προτείνοντας του να τοποθετήσει φρέσκο τυρί(!) στον μηρό.

Γεγονός που στην αρχή διέρρευσε ως φήμη, αλλά στην πορεία επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές αμφότερες.

Oκτώ χρόνια από την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία, η Χέρτα καλείται να διαβεί βουνό. Ή τουλάχιστον να αλλάξει άρδην την αγωνιστική της εικόνα, καθώς η τρίτη θέση από το τέλος εγκυμονεί κινδύνους για το finish.

Η επικείμενη παρουσία του Μάγκατ στον πάγκο συνοδεύεται με εμπειρία τριών δεκαετιών. Είτε θα κατορθώσει να εφαρμόσει την αστείρευτη ποδοσφαιρική του γνώση είτε θα λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα στα αποδυτήρια της ομάδας του. Η συνέχεια στις οθόνες σας...

Αντώνης Νιανιάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0