Football Talk

Σιμάνσκι: Οι εντολές του Γιαννίκη, το νέο γήπεδο και η απογοήτευση

Σιμάνσκι: Οι εντολές του Γιαννίκη, το νέο γήπεδο και η απογοήτευση

Εθνική ομάδα, ΑΕΚ και Αργύρης Γιαννίκης. Για όλα αυτά και ακόμα παραπάνω μίλησε ο Νταμιάν Σιμάνσκι σε μια μακροσκελή συνέντευξη που έδωσε σε πολωνικό μέσο.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Νταμιάν Σιμάνσκι στο πολωνικό μέσο weszlo.com. Ο μέσος της ΑΕΚ αναφέρθηκε στην περίοδο του Αργύρη Γιαννίκη στην ομάδα, τα αποτελέσματα της «Ένωσης» αλλά και στο νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Για το γεγονός ότι δεν φαίνεται στις επιλογές του νέου προπονητή της Εθνικής Πολωνίας;

«Δεν υπήρξε καμία επαφή με τον προπονητή Μίχνιεβιτς. Πρέπει όμως να συνεχίσω να τη δουλειά μου. Προσπαθώ όσο μπορώ. Παίζω τακτικά σε έναν καλό σύλλογο, που μπορεί να μην είναι γνωστός στην ίδια κλίμακα με τους 5 κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, όμως έχει τη δική του επωνυμία. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει έλλειψη επαφής με το νέο τιμ. Όταν ήρθε ο Πάουλο Σόουζα, ήμουν στη λίστα των παικτών που παρακολουθούσαν. Ήμουν σε επαφή μεταξύ άλλων και με τον γυμναστή προσωπικού. Ήξερα ότι με παρακολουθούσαν, ή την ώρα. Ίσως έπαιρνα την ευκαιρία. Λοιπόν, την πήρα τον Σεπτέμβριο που υπήρχαν απουσίες. Κάθε προπονητής έχει δικαίωμα στις δικές του επιλογές, τις ιδέες του και αυτό το σέβομαι».

Στη συλλογική σου καριέρα έχει αποκτήσει σταθερότητα σε υψηλό επίπεδο;

«Νομίζω ότι έτσι φαίνεται. Αυτή τη σεζόν παίζω σχεδόν πάντα στη βασική ενδεκάδα. Στα δυο τελευταία έπαιξα λιγότερο. Δεν αγωνίστηκα με τον Παναθηναϊκό, καθώς ήμουν θετικός στον κορωνοϊό. Την Τρίτη έκανα ήδη προπόνηση και την Τετάρτη, μετά από μία προπόνηση ξεκίνησα με τον ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό το λόγο και έπαιξα λιγότερο από μία ώρα. Πριν τον Αστέρα οι προπονητές φοβόντουσαν ότι θα δω 7η κίτρινη κάρτα και θα κινδυνεύσω να μην αγωνιστώ στα πρώτα ματς των πλέι οφ. Έτσι ήμουν στον πάγκο. Δυστυχώς μετά την είσοδό μου πήρα κάρτα. Έτσι δεν θα ξεκινήσω στα πλέι οφ. Είμαι λίγο άτυχος».

Για το λόγο που πήρε κόκκινη κάρτα μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης;

«Πήδηξα στη μπάλα με έναν αντίπαλό μου. Έβαλα το χέρι μου στον ώμο του, δεν είχα επαφή με το κεφάλι του. Κέρδισα αυτή τη μονομαχία και ο διαιτητής έδωσε φάουλ και σε εμένα κίτρινη κάρτα! Εκνευρίστηκα πολύ. Μετά το παιχνίδι πήγα κοντά του και τον ρώτησα που είδε το φάουλ και τα λοιπά… Αγανάκτησε και μου έδωσε μία δεύτερη κίτρινη. Πρώτη φορά στην καριέρα μου είδα κόκκινη κάρτα. Θα ξεκουραστώ ένα παιχνίδι και θα επιστρέψω στο επόμενο».

Για την ΑΕΚ που θα ξεκινήσει στην 3η θέση των πλέι οφ και πως βλέπει αυτό το μίνι πρωτάθλημα;

«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι από τη σεζόν. Οι δυνατότητες της ομάδας δεν αντικατοπτρίζουν την πορεία μας στο πρωτάθλημα. Νομίζω ότι αξίζουμε περισσότερα, αλλά υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Ξεκινάμε καλά, όλα είναι υπέροχα και μετά κάτι καταρρέει. Αυτή είναι η διαφορά μας από τον Ολυμπιακό: κερδίζει κόντρα σε ανταγωνιστές που είναι χαμηλά στη βαθμολογία ακόμα κι αν δεν παίζει καλύτερα. Εμείς θα σκοντάψουμε κάπου, μετά και δεύτερη φορά και θα έρθει το ντέρμπι που δεν είναι πιθανό να χάσει ο Ολυμπιακός. Κι έτσι ξεφεύγει στον πίνακα.

Δεν υπάρχει σταθερότητα στην ομάδα. Μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη περίοδο, να παίξουμε καλά 3-4 παιχνίδια και να κερδίσουμε. Και μετά να πέφτουμε σε μία τρύπα και να μην μπορούμε ούτε να ισοφαρίσουμε, έναν πιο αδύναμο αντίπαλο! Υποτίθεται ότι ελέγχουμε το παιχνίδι και χάνουμε με ένα γκολ από στημένη φάση. Έτσι χάσαμε πολλούς βαθμούς. Μας μένει ο αγώνας για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Δεν έχει νόημα να έχουμε αυταπάτες ότι πάμε για το πρωτάθλημα».

Για τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει η ΑΕΚ κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ;

«Αυτό είναι ένα μέρος για το οποίο μιλάμε. Κερδίσαμε Παναθηναϊκό και Άρη εντός έδρας, αλλά εκτός χάσαμε. Πίστευα ότι θα είχαμε μία καλή σεζόν. Αυτές ήταν οι υποθέσεις που κάναμε, όμως δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη διαφορετικό και έχουμε μία παρόμοια σεζόν με την προηγούμενη».

Για το τέλος του Γιαννίκη κι αν ήταν αναμενόμενη η απομάκρυνσή του;

«Μετά το 3-0 με τον Παναθηναϊκό ο Γιαννίκης έχασε τη δουλειά του. Πρόκειται για έναν Έλληνα προπονητή που πέρασε όλη του τη ζωή στη Γερμανία. Είναι ένας νεαρός προπονητής που είχε μία ευκαιρία μαζί μας. Η απόλυσή του με εξέπληξε. Δεν ήξερα ότι θα συνέβαινε. Πήγα στην προπόνηση και έμαθα τα πάντα. Ήταν μία απόφαση του συλλόγου και δεν μπαίνω σε αυτήν».

Σε ατομικό επίπεδο σε τι φάση βρίσκεται σε σχέση με την περσινή σεζόν;

«Πολλά έχουν αλλάξει με το στυλ στο παιχνίδι μου. Πιο συχνά είμαι «εξάρι». Ειδικά ο Γιαννίκης προτιμούσε πιο αμυντική συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο. Έχω πέσει στα στατιστικά μου δημιουργικά. Σε αυτή τη θέση πολλά εξαρτώνται από το σύστημα με το οποίο λειτουργεί η ομάδα. Μπορεί να είσαι αμυντικός χαφ και να κάνεις επιθέσεις όταν έχεις την ευκαιρία. Ο Γιαννίκης, όμως, απαιτούσε να κρατήσω τη δεύτερη γραμμή και πάνω απ’ όλα να έχω τον έλεγχο. Έτυχε μάλιστα, να μου απαγορεύσει να βγαίνω μπροστά και να τρέξω στην αντίπαλη περιοχή. Γενικά ήθελε να χρησιμοποιεί το πρέσινγκ και στην αρχή γινόταν. Φαινόταν και καλό. Μετά όμως έγιναν πολλές αναγκαστικές αλλαγές στην 11άδα και το στυλ παιχνιδιού μας έπαψε να λειτουργεί σωστά. Εξ ου και η απόφαση της διοίκησης να αναζητήσει κάποιο νέο προπονητή».

Για τον αποκλεισμό από τη Βελέζ;

«Ολόκληρη η ομάδα βρέθηκε σε μία ανασυγκρότηση και δεν είχαμε ακόμη ολοκληρώσει το κανονικό πρόγραμμα της προετοιμασίας. Λίγοι απ’ αυτούς τους έντεκα που έπαιξαν τότε, εξακολουθούν να παίζουν βασικοί στα ματς της ΑΕΚ. Κάποιοι μετά έφυγαν. Αυτό βέβαια δεν μας δικαιολογεί. Δεν είχαμε δικαίωμα να αποκλειστούμε».

Το καλοκαίρι πάντως παίξατε με τη Βελέζ τον Ιούλιο και το πρωτάθλημα ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου…

«Γι’ αυτό τόνισα τόσο πολύ ότι ο Πάουλο Σόουζα με είχε στο ραντάρ του πριν από τις κλήσεις του τον Σεπτέμβριο. Εκείνη την εποχή δεν είχα παίξει παιχνίδι για πάνω από ένα μήνα. Το ελληνικό πρωτάθλημα θα έπρεπε να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, αλλά υπήρξε κάποια διαμάχη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα».

Για το πότε θα μπει η ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο;

«Το γήπεδο πρακτικά είναι έτοιμο. Θα παίξουμε τον αγώνα της πρεμιέρας στα εγκαίνια της νέας σεζόν. Επιπλέον μας έφτιαξαν ένα προπονητικό κέντρο στο οποίο θα αγωνίζεται η ΑΕΚ U23 που αγωνίζεται στο δεύτερο πρωτάθλημα. Συν ένα σύγχρονο ξενοδοχείο. Το όλο πράγμα φαίνεται πολύ ωραίο».

Για τον Νταρκο Γέβτιτς;

«Έχουμε καλή επαφή. Ο Ντάρκο μιλάει πολωνικά. Είναι ωραίο να τον έχω παρέα. Μας βοηθάει στο γήπεδο. Είναι παίκτης κλάσης».

Για τον Γεβχέν Σάκχοφ και τη συμπαράσταση που είχε λόγω των όσων γίνονται στην Ουκρανία;

«Σίγουρα είμαστε όλοι μαζί του. Η γυναίκα του μόλις είχε γεννήσει στο Κίεβο. Ευτυχώς όλα πήγα καλά. Όλοι προσπαθούμε να τον στηρίξουμε. Ως Πολωνός είμαι περήφανος για το τι κάνει η Πολωνία ως χώρα και για το πώς βοηθά του Ουκρανούς».

Αν σκέφτεται τι θα γινόταν αν ήταν ακόμη παίκτης της Αχμάτ Γκρόζνι;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να απελευθερωθώ απ’ αυτό το κλαμπ. Ένιωθα άσχημα εκεί πριν. Και τώρα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Αλλά ποιος θα μπορούσε να ξέρει ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο; Πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν καλά θα υπάρξει ειρήνη στον κόσμο. Κανείς δεν χρειάζεται πόλεμο».

Αν άλλαξε η ζωή του μετά το γκολ κόντρα στην Αγγλία;

«Ήταν υπέροχες στιγμές. Δεν θα τις ξεχάσω ποτέ, γιατί κατάφερα να τις ζήσω χάρη στην σκληρή δουλειά και τη συνέπειά μου. Ήμουν πάντα έτοιμος και όταν ήρθε η ευκαιρία δεν την έχασα. Χαίρομαι που έζησα τη θητεία του Πάουλο Σόουζα. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι πολύ. Έδειξε εμπιστοσύνη σε μένα. Είχε παίξει σε έναν άλλον μεγάλο ελληνικό σύλλογο, τον Παναθηναϊκό, οπότε γνώριζε ότι το επίπεδο των Ελλήνων είναι υψηλό κι αν κάποιος παίζει συχνά, πρέπει να είναι και στην Εθνική. Ήδη στην καριέρα μου είχα κάποιους προπονητές και για να είμαι ειλικρινής δεν δούλεψα στο τακτικό κομμάτι καλύτερα απ’ αυτόν. Η Σόουζα ξέρει πράγματα. Όσο για την αποχώρησή του, δεν θέλω να τη σχολιάσω, είναι δική του υπόθεση. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι μετά το ματς με την Αγγλία δεν έπαιξα κανένα παιχνίδι από την αρχή. Πιστεύω το άξιζα. Έμεινα εκτός λόγω τραυματισμού τον Οκτώβριο και ξέρω ότι θα μου είχε δοθεί τότε η ευκαιρία. Τον Νοέμβριο μπήκα με την Ανδόρα για 10 λεπτά. Όσο για το γκολ με την Αγγλία: υπήρξε μία στιγμή ευφορίας, αλλά δεν επαναπαύθηκα στις δάφνες μου. Αμέσως μετά πέτυχα ένα γκολ σε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Έχω ισάξιο, καλό επίπεδο στον σύλλογό μου. Πιστεύω ότι οδεύω προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν σκοπεύω να αλλάξω».

Αν νιώθει ότι στην ΑΕΚ φτάνει σιγά – σιγά το ταβάνι του;

«Τον Ιούνιο συμπληρώνω 2,5 χρόνια εδώ. Νομίζω ότι το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν πολύ καλό. Στη συνέχεια, λόγω της αναταραχής που είχα με την υγεία μου, ξεκίνησε μία χειρότερη περίοδος, αλλά μετά απ’ αυτό επέστρεψα σε καλό δρόμο κι αυτή η σεζόν είναι η συνέχεια της πρώτης. Στο μεταξύ μπήκα και στην Εθνική ομάδα. Μετά το άνοιγμα του νέου γηπέδου, η ΑΕΚ θα μπορεί να προχωρήσει και να δείξει περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα. Μου είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτησή σου, θα δούμε. Δυο χρόνια συμβόλαιο έμειναν, δεν αποκλείω τίποτα. Ιώς μείνω περισσότερο και ίσως με πάρει κάποιος σύλλογος με τον οποίο θα πάω ψηλότερα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0