Football Talk

ΑΕΚ: Τι προσπαθεί να πετύχει και να αλλάξει ο Οφρυδόπουλος

ΑΕΚ: Τι προσπαθεί να πετύχει και να αλλάξει ο Οφρυδόπουλος

Οι πρώτες… πινελιές του Σωκράτη Οφρυδόπουλου και τι θέλει να προσθέσει στο παιχνίδι της ΑΕΚ, ενόψει πλέι οφ.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Μία εβδομάδα προπονητής της ΑΕΚ συμπλήρωσε ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος. O χρόνος είναι ελάχιστος φυσικά για τον άνθρωπο, προκειμένου να σουλουπώσει την αδούλευτη αγωνιστικά ΑΕΚ. Ο χρόνος όμως ταυτόχρονα πιέζει αφόρητα και το Σαββατοκύριακο ξεκινούν τα πλέι οφ, όπου ναι μεν η Ένωση μπαίνει ούσα 3η, όμως η αγωνιστική της εικόνα και συμπεριφορά είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλάει με σιγουριά ότι αυτός ο ένας βαθμός διαφοράς που έχει είναι ικανός να της δώσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πρέπει να βελτιωθεί αγωνιστικά η ΑΕΚ μέσα στα πλέι οφ και να πάρει ντέρμπι. Πώς θα βελτιωθεί; Δύσκολο να απαντηθεί εκ των προτέρων. Το θέμα είναι ότι ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος ήδη προσπαθεί να σουλουπώσει την ομάδα. Σε πρώτη φάση ανοίγει το ροτέισον. Είδαμε στα δύο πρώτα του παιχνίδια να δίνει χρόνο συμμετοχής στον Τάνκοβιτς και τον Γέβτιτς, όπου ειδικά τις τελευταίες 40 ημέρες δεν τους βλέπαμε. Θα δούμε κι άλλους παίκτες να παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Όπως για παράδειγμα ο Φράνσον, ο οποίος ήρθε ανέτοιμος, αλλά έχει καταφέρει να επανέλθει σωματικά σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε τι επίπεδο είναι αγωνιστικά θα το δούμε στα ματς, όταν με το καλό ντεμπουντάρει. Γενικά ο προπονητής θα δώσει χρόνο σε πολλούς παίκτες, θα προσπαθήσει να τους ενεργοποιήσει όλους και θα ψάξει, μέσα απ’ αυτό, όχι μόνο τη φρεσκάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη διάθεση όλων, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν περισσότερα καλά πράγματα και όχι προβλέψιμα στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Ο σχηματισμός

Από εκεί και πέρα ο Οφρυδόπουλος θέλει να βάλει κάποια νέα πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Η χρησιμοποίηση του Χατζισαφί ως αμυντικός χαφ  σε διάταξη 4-2-3-1 ήταν μία κίνηση που θα μπορούσε να είχε κάνει νωρίτερα χρονικά η ΑΕΚ, από τη στιγμή που η ομάδα έχει πρόβλημα στον άξονα και δεν το διόρθωσε παίρνοντας έτοιμο παίκτη τον Γενάρη. Το να παίξει εκεί ο Χατζισαφί, έστω και για λίγα λεπτά, ήταν μία ιδέα λογική που δεν είδαμε παρά μόνο σε ένα ματς στο Βόλο και στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό.

Επιπλέον, ίσως δούμε και το 4-3-3 κάποια στιγμή μέσα στα πλέι οφ. Ένα πιο «δεμένο» κέντρο, με τον Λε Ταλέκ στη θέση του και μπροστά του δυο κεντρικά χαφ. Το βασικό ζητούμενο όμως που θέλει να φέρει όσο γίνεται πιο σύντομα ο Οφρυδόπουλος στο παιχνίδι της ΑΕΚ είναι ακριβώς αυτό: «Δεμένες» τις γραμμές. Καλύτερη συνοχή. Όταν «πατάει» καλά στο γήπεδο να βρίσκει αυτοματισμούς μπροστά και άρα ευκαιρίες και γκολ.

Αντίθετα, στα «νεκρά» της διαστήματα που έχει και θα έχει η ομάδα στα παιχνίδια η συνοχή των γραμμών να την κρατούν ασφαλή αμυντικά. Δεν μιλάμε φυσικά για τα ατομικά λάθη των ποδοσφαιριστών που βλέπουμε συνεχώς να γίνονται σε κάθε αγώνα. Αυτό είναι θέμα καθαρά του κάθε παίκτη. Μιλάμε για τη γενική εικόνα που πρέπει να παρουσιάσει ως ομάδα η ΑΕΚ στα πλέι οφ. Επιπλέον, ένα στοιχείο που έχει ήδη βάλει ο προπονητής είναι τα πλάγια μπακ να ανεβαίνουν περισσότερο, ενώ από τα εξτρέμ ζητάει να βοηθούν αμυντικά σε συνθήκες άμυνας και να συγκλίνουν στον άξονα, πατώντας και περιοχή, σε συνθήκες επίθεσης.

Και επειδή όπως είναι λογικό πολλοί θα πείτε πως όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, πώς να γίνουν τώρα; Η απάντηση είναι «πολύ σωστά». Όμως, αφενός η ομάδα δεν δούλεψε στο επιθετικό κομμάτι και στο αμυντικό δεν βελτιώθηκε. Αφετέρου το πρωτάθλημα έχει 10 παιχνίδια ακόμα και ο Οφρυδόπουλος θα κάνει ό,τι μπορεί ο άνθρωπος προκειμένου έστω και σε ένα βαθμό να διορθώσει κάπως τα πολλά κακώς κείμενα της ΑΕΚ.

Στόχος: Η έξοδος στην Ευρώπη… Αν δεν τα καταφέρει όλα αυτά; Σαφώς η ευθύνη δεν θα τον βαραίνει. Έχει όμως ο προπονητής δυο – τρεις ιδέες που προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι της ΑΕΚ κι αν πιάσουν θα είναι προς όφελος της ομάδας για να μην έρθει η ολική καταστροφή.

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0