Football Talk

ΠΟΚ: Η συμμαχία Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ που πήγε κόντρα στην ΕΠΟ

ΠΟΚ: Η συμμαχία Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ που πήγε κόντρα στην ΕΠΟ

Το Μάρτιο του 1963 διαλύεται επισήμως το ΠΟΚ, ο συνασπισμός που ένωνε τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά, για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια δεν διανύει και την καλύτερή του περίοδο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες της χώρας σε εξω-αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο. Μοιάζει σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε μια συνθήκη στην οποία τα «αφεντικά» του ποδοσφαίρου στη χώρα μας πορεύονται μαζί υπερασπιζόμενοι κοινά συμφέροντα. Κι όμως, πριν από πολλά χρόνια, σε μια άλλη εποχή κάτι τέτοιο συνέβη.

Η ρήξη του Ολυμπιακού με την ΕΠΟ και η ίδρυση του ΠΟΚ

Τη σεζόν 1927-1928 η νεοσύστατη τότε ΕΠΟ ετοιμάζεται να διοργανώσει το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της. Λίγο καιρό πριν την έναρξη των αγώνων όμως η ομοσπονδία ύστερα από διένεξη με τον Ολυμπιακό του επιβάλλει πολύμηνη τιμωρία, ενώ απαγορεύει στους υπόλοιπους συλλόγους να αγωνιστούν εναντίον του ακόμα και σε φιλικά, απειλώντας τους με διαγραφή.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αγνόησαν τον κίνδυνο και τάχθηκαν με το μέρος των ερυθρόλευκων διοργανώνοντας φιλικές αναμετρήσεις μεταξύ τους.

Η οριστική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου 1927, όταν η ΑΕΚ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε προγραμματισμένο αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα. Αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως θα διεξαχθεί φιλικό «μεταξύ δύο μικτών ομάδων αποτελουμένων εκ των ποδοσφαιριστών των συνεργαζομένων συλλόγων ΠΟΚ».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου 1927 και προχώρησε στη διοργάνωση του πρωταθλήματος χωρίς αυτούς, με τον Άρη να αναδεικνύεται πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν.

Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοφανούς πρωτοβουλίας ήταν ο Θανάσης Μέρμηγκας από τον Ολυμπιακό, ο Απόστολος Νικολαΐδης από τον Παναθηναϊκό και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας από την ΑΕΚ.

Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για το πώς προέκυψε η ονομασία ΠΟΚ. Η μία είναι ότι πρόκειται για τα αρχικά των ιδρυτών (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ένωση Κωνσταντινουπόλεως), ενώ κατά μια άλλη θεωρία ΠΟΚ σημαίνει Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου. Η συγκεκριμένη ονομασία μάλιστα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να περιγράψει τις ομάδες αυτές μαζί, κυρίως περιπαικτικά από φιλάθλους των συλλόγων της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας.

Δράση

Το 1928 η ΕΠΟ υποχωρεί και επαναφέρει στις τάξεις της, τους τρεις «αντάρτες». Η συμμαχία ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται, με το ΠΟΚ να έχει έντονη δράση τα επόμενα χρόνια με τις διοργανώσεις των κυπέλλων Πάσχα και Χριστουγέννων με τη συμμετοχή και άλλων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συστάθηκε επίσης η μικτή ΠΟΚ που το 1931 ταξίδεψε στην Τουρκία και αντιμετώπισε τη μικτή Γαλατασαράι/Φενέρμπαχτσε σε δύο αναμετρήσεις που έληξαν ισόπαλες με σκορ 1-1, ενώ λίγους μήνες μετά οι ελληνικές ομάδες ανταπέδωσαν τη φιλοξενία, πάλι με δύο αγώνες, με αποτελέσματα 4-1 και 2-2.

Η διάλυση

Στις 7 Μαρτίου 1963 η διοίκηση του Παναθηναϊκού, με επιστολή της στην αντίστοιχη των ερυθρόλευκων και ισχυριζόμενη ότι «η ψυχική επαφή με τον Ολυμπιακό εξέλειψε», αποχώρησε από το ΠΟΚ, ενημερώνοντας ωστόσο την ΑΕΚ για την πρόθεσή της να διατηρήσουν τις φιλικές τους σχέσεις. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος εκνευρίστηκε με αυτήν την εξέλιξη και δέχτηκε με χαρά τη διάλυση της συμμαχίας. Ολοκληρώθηκε έτσι έπειτα από 37 χρόνια αυτή η συνεργασία και γράφτηκε η τελευταία σελίδα στην ιστορία του ΠΟΚ.
Χωρίς_τίτλο1.jpg

Στέργιος Σπυρόπουλος

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0