Football Talk

Nιλ Λένον: Πολυνίκης, τσαμπουκάς και «ερωτευμένος» με το τριφύλλι ο νέος προπονητής της Ομόνοιας

Nιλ Λένον: Πολυνίκης, τσαμπουκάς και «ερωτευμένος» με το τριφύλλι ο νέος προπονητής της Ομόνοιας
Κάτοικος Λευκωσίας είναι από σήμερα ο Νιλ Λένον, ο οποίος ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από την τοπική Ομόνοια. Το BN Sports σκιαγραφεί την αγωνιστική και προπονητική καριέρα μίας εκ των πιο αξιοσημείωτων προσωπικοτήτων του σύγχρονου βρετανικού ποδοσφαίρου.
Σχετικά Άρθρα

Μία πολυτελή παρουσία για το πρωτάθλημα της Κύπρου, με μακρά παρουσία στους πάγκους του Νησιού, καλείται να αναδιαρθρώσει την πληγωμένη Ομόνοια η οποία βρίσκεται μόλις στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ζωντανός θρύλος της Σέλτικ και επί σειράς ετών διεθνής με την Βόρεια Ιρλανδία, αποφάσισε να μετακομίσει στην μεγαλόνησο για να αναλάβει την τέταρτη ομάδα της καριέρας του. Διαθέτοντας πλέον 11ετη εμπειρία στους πάγκους και έχοντας κατακτήσει σωρεία τίτλων στην Σκωτία.

Μέτριος στην Αγγλία... αναντικατάστατος στην Σκωτία

Προϊόν των ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι, πραγματοποίησε ντεμπούτο με τους «πολίτες» σε ηλικία μόλις 18 ετών. Σε μία αναμέτρηση πρωταθλήματος με αντίπαλη την Μπέρμιγχαμ, παιχνίδι το οποίο έμελλε να αποτελέσει και το τελευταίο του στον αγγλικό Βορρά. 

Πολύ σύντομα αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Κρου , χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να αγωνιστεί, καθώς ένας τραυματισμός στην πλάτη, του κόστισε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, σημειώνοντας μονάχα δύο συμμετοχές. 

Και όμως στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς η Λέστερ εμπιστεύτηκε τις ικανότητες του και του έδωσε την ευκαιρία για συμμετοχή στην Premier League. Με τις αλεπούδες αγωνίστηκε για μία ολόκληρη 10ετια σημειώνοντας 173 συμμετοχές και κατακτώντας δύο League Cup

Ώσπου τον Δεκέμβρη του 2000 εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο, υπογράφοντας συμβόλαιο με την αγαπημένη του Σέλτικ. Στην Γλασκόβη αγωνίστηκε για μία επταετία, φορώντας το περιβραχιόνιο και κατακτώντας 11 τίτλους. 

Επτά χρόνια νωρίτερα αποφάσισε να σταματήσει τις συμμετοχές του με το εθνόσημο, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Μία δήλωση που είχε κάνει περί ενωμένης Ιρλανδίας προκάλεσε την οργή εθνικιστικών οργανώσεων, με ευθείες απειλές για την σωματική του ακεραιότητα.

Πολυνίκης αλλά και ασταθής στους πάγκους

Σαν ποδοσφαιριστής, αλλά και μετέπειτα με την ιδιότητα του προπονητή, δεν αποχωρίστηκε ποτέ την Μεγάλη Βρετανία. Η καριέρα στους πάγκους ξεκίνησε από τους νέους της Σέλτικ, για να αναλάβει το 2010 την πρώτη ομάδα σαν υπηρεσιακός.

Την αμέσως επόμενη σεζόν υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας και κάθισε για τέσσερα διαδοχικά χρόνια στον πάγκο του Σέλτικ Πάρκ. Ώσπου η ομάδα έδειξε ότι χρειάζεται ανανέωση, με την διοίκηση να τον αποδεσμεύει και την Μπόλτον να παρουσιάζεται ως το νέο κεφάλαιο της καριέρας του.

"Γάμος" ο οποίος δεν απέδωσε, καθώς αποδείχθηκε ότι ο αγγλικός σύλλογος βυθιζότανε στα χρέη. Οι παίκτες ήταν απλήρωτοι, δίχως καμία διάθεση να συνεισφέρουν στην ομάδα, γεγονός που μεταφράστηκε σε μόνιμη κατάληψη της τελευταίας θέσης της Championship.

Ο Λένον απολύτως λογικά παραιτήθηκε, με την σκωτσέζικη Χιμπέρνιαν να του δίνει ευκαιρία ανάκαμψης. Ο ίδιος ανταπέδωσε και με το παραπάνω, ανεβάζοντας την στην πρώτη κατηγορία και μετέπειτα οδηγώντας την στην ευρωπαϊκή της έξοδο.

Τελευταία του περιπέτεια το 2019, όταν η λατρεμένη του Σέλτικ του έδειξε τον δρόμο της επιστροφής. Δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθεί και έτσι κάθισε και πάλι στον πάγκο της ομάδας. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021, όταν και οι δύο ήττες σε μία σεζόν από την αήττητη Ρέιντζερς, του στέρησαν την θέση του στους «καθολικούς».

Σε περίπτωση που αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε τους προηγούμενους συλλόγους, φαίνεται να ταιριάζει γάντι με τα θέλω της Ομόνοιας. Γνωρίζει την έννοια της αναδόμησης, έχοντας αλλάξει συθέμελα τους «κέλτες» στην πρώτη του θητεία.

Δεν δίστασε ποτέ να παραχωρήσει κορυφαίους παίκτες όπως ο Άρτουρ Μπόρουτς, με σκοπό να συγκεντρώσει πόρους για νέες επενδύσεις. Οι ομάδες του αποτελούν συνήθως μείγμα νεαρών ποδοσφαιριστών χαμηλών κατηγοριών αλλά και έμπειρων, ποιοτικών που κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά.

5+1 ιστορίες Λένον

1. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό μίδα, έχοντας κατακτήσει 21 τίτλους σε 14 σεζόν  στην Σέλτικ.

2. Στην τελευταία του παρουσία με το εθνόσημο αντιμετώπισε την Κύπρο. (21-08-2002)

3. Aν μη τι άλλο οξύθυμος, έχοντας αποβληθεί τρεις φορές από τον πάγκο., Αποκορύφωμα ο καυγάς του με τον συνάδελφο του και θρύλο των Ρέιντζερς, Άλι Μακ Κόιστ

4. Αποτέλεσε τον άνθρωπο που έφερε τον Nτάνιελ Μαϊστόροβιτς στην Σκωτία, ενώ αναμένεται να προπονήσει τους πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, Σέποβιτς και Λοβέρα.

5. Αφορμή για την αποχώρηση του από την Χιμπέρνιανς αποτέλεσαν οι χειροδικίες με προσωπικό του συλλόγου.

6. Έχει κατορθώσει να επικρατήσει επί της Μπαρτσελόνα στους ομίλους του Champions league και την επόμενη σεζόν να διασυρθεί από του Ισπανούς με σκορ 6-1. (11-12-2013)

Θα είναι σίγουρα δύσκολο μετά από έναν χρόνο απραξίας να προσαρμοστεί, ωστόσο το καλό βιογραφικό και η εμπειρία του μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των Κύπριων. Σημαντική θα είναι η παραμονή του και το καλοκαίρι στην Λευκωσία, ώστε να στήσει την δική του ομάδα. Και ποιος ξέρει... ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού του να ονειρεύεται και πάλι μία επιστροφή στην Σέλτικ.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0