Football Talk

Λατινική Αμερική: 4+1 δολοφονικές συμπλοκές που στιγμάτισαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου (video)

Λατινική Αμερική: 4+1 δολοφονικές συμπλοκές που στιγμάτισαν τον κόσμο του ποδοσφαίρου (video)
Πληροφορίες από το Μεξικό κάνουν λόγο για 17 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες στην αναμέτρηση μεταξύ  των Άτλας και Κερετάρο, με το οπτικοακουστικό υλικό που βγήκε στην δημοσιότητα να σοκάρει. Mε αφορμή την τραγωδία της  Γκουανταλαχάρα το BNSportsθυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις στυγνής οπαδικής βίας στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής.

Σε πολλές εκ των περιπτώσεων γίνεται κουβέντα με εγκωμιαστικά σχόλια και διθύραμβους για το πάθος και την “τρέλα” που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Συστατικά που συνήθως προσδίδουν όμορφες αθλητικές ιστορίες, αλλά και συμβάντα σαν αυτό του Μεξικού, εκεί όπου δάκρυσαν και τα τσιμέντα του Χαλίσκο

Στάδιο το οποίο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με το ρεπορτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτυπώνει στο μέγιστο την ζωώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Οι αιματηρές μάχες έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της ωμής βίας, σε μία ήπειρο η οποία μονίμως ταλανίζεται από ανομία που καταλήγει σε ασσύμετρη εγκληματικότητα…

1. Άτλας-Κερετάρο 2022 (Στάδιο Χαλίσκο)

Καθ' όλη την διάρκεια της αναμέτρησης υπήρξαν προκλήσεις μεταξύ των αντίπαλων οπαδών, μέχρι που συνέβη το αδιανόητο. Ένας υπάλληλος, φύλακας του γηπέδου άνοιξε την πόρτα που χώριζε τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κτηνωδία. 

Μέχρι που σύσσωμη η φίλαθλη κοινή γνώμη, έγινε μάρτυρας δολοφονιών εντός και εκτός της εξέδρας του γηπέδου. Λίμνες αίματος από ανθρώπους ημιθανείς, οι οποίοι ξεψυχούσαν στα χέρια δολοφόνων. Μόνο και μόνο επειδή φορούσαν φανέλα της αντίπαλης ομάδας. 

Ο παροξυσμός που κυριάρχησε μεταφράστηκε με εικόνες νεαρών ανθρώπων να πατούν τα κεφάλια τραυματιών. Αποκορύφωμα η σκηνή που δείχνει μία μητέρα να βγάζει την μπλούζα του μικρού της αγοριού, με σκοπό να μην γίνει στόχος των ασσύληπτων περιστατικών.

2. Ρασίνγκ-Ιντεπεντιέντε 2002 (Εστάντιο Χουάν Ντομίνγκο)

Οι Αργεντινοί αποτελούν διαχρονικά ίσως τους πιο επικίνδυνους οπαδούς του πλανήτη. Και μπορεί το διαφημισμένο ντέρμπι του Μπουένος Άιρες να είναι το πιο προβεβλημένο, ωστόσο η κόντρα μεταξύ των Ρασίνγκ και Ιντεπεντιέντε αφήνει μακρά, αιματηρή παρακαταθήκη.

Αποκορύφωμα της σχέσης μίσους μεταξύ των δύο ομάδων η αναμέτρηση στην έδρα της Ρασίνγκ το 2002. Εκεί όπου οι θερμόαιμοι φίλοι της αποφάσισαν να περάσουν ένα μήνυμα στο αιώνιο εχθρό, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας σοβαρά δώδεκα ακόμη φιλοξενούμενους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα πέριξ του γηπέδου, το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα από αυτό της Ιντεπεντιέντε. Φαίνεται πως οι δύο συμπολίτες αρνούνται να συνυπάρξουν αρμονικά, έχοντας σκορπίσει διαχρονικά την οδύνη στην τόπο τους.
Violencia-en-los-estadios-Argentinos_3.jpg

3. Πενιαρόλ-Νασιονάλ 2016 ( Εστάντιο Καμπεόν Ντε Σίλιο)

Μία εκ των διασημότερων μονομαχιών της Λατινικής Αμερικής. Η κόντρα του Μοντεβιδέο, ανάμεσα σε Πενιαρόλ και Νασιονάλ. Πέντε χρόνια πίσω οι δυο τους αγωνίζονται στην έδρα των "καρμπονέρος", με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν και να κατακτούν εν τέλει το πρωτάθλημα.

Οι γηπεδούχοι δεν άντεξαν το θέαμα των πανηγυρισμών, με αποτέλεσμα να δολοφονήσουν έναν εκ των αντιπάλων οπαδών. Στα πέριξ του γηπέδου, εκεί όπου ξέσπασε μία αδιανόητη συμπλοκή γεμάτο πυροβολισμούς.

Mία από τις σφαίρες πέτυχε το κεφάλι 24χρονου φίλου της Νασιονάλ με αποτέλεσμα την δολοφονία του. Εκτός των δραστών, ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους θεωρήθηκε ο Ιγκνάσιο Ρούλιο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πενιαρόλ, ο οποίος σκορπούσε το μίσος μέσω ψευδών πληροφοριών.
AFP_II321-035_articolo.jpg

4. Μπόκα Τζούνιορς-Ρασίνγκ 1983 (Μπομπονέρα)

Ιστορική αναδρομή, πίσω σε μία ακόμη "μαύρη" μέρα του αργεντίνικου ποδόσφαιρου. Στο θρυλικό Λα Μπομπονέρα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε μία δολοφονία που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την περίπτωση του Χαράλαμπου Μπλιώνα. 

Όπως στο στάδιο Αλκαζάρ, έτσι και στο Μπουένος Άιρες, μια φωτοβολίδα ευθείας βολής καρφώθηκε στον λαιμό ενός άτυχου οπαδού της φιλοξενούμενης Ρασίνγκ. Ο Ρομπέρτο Μπαζίλε έχασε την ζωή του, αποτελώντας ακόμη ένα θύμα της αιματηρής δεκαετίας του '80.

Περίοδος κατά την οποία σημειώθηκε έξαρση των "μπάρας-μπράβας" (ονομασία των Αργεντινών οπαδών), οι οποίοι μέχρι και σήμερα μετρούν σε παγκόσμιο επίπεδο τις περισσότερες δολοφονίες οπαδικών κινήτρων. 

5. Γκουαράνι-Πόντε Πρέτα 2002 (Mόισες Λουκαρέλα)

Ίσως το μεγαλύτερο ντέρμπι των χαμηλών κατηγοριών του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο επικίνδυνα. Ο "χορός" ξεκίνησε έξω από το στάδιο, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης, με τις συγκρούσεις να οδηγούν στον θάνατο ενός οπαδού των φιλοξενούμενων.

Από σφαίρα θερμόαιμου φίλου της Γκουαράνι, η οποία τον οδήγησε σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Οι συρράξεις συνεχίστηκαν καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα, με περίπου 30 φιλάθλους να πέφτουν από την οροφή του γηπέδου.
rib1475_OvaLUu1.webp

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0