Football Talk

Bundesliga: Οι Γάλλοι σκόρερ είναι η νέα «ξένη δύναμη»

Bundesliga: Οι Γάλλοι σκόρερ είναι η νέα «ξένη δύναμη»

Οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Bundesliga εξελίσσονται σε «ελεύθερους σκοπευτές» αναφορικά με την ικανότητα τους στο σκοράρισμα. Συνολικά έχουν βρει δίχτυα 78 φορές φέτος και φυσικά το γερμανικό πρωτάθλημα είναι το πρώτο, εκτός της Ligue 1, με τέτοια ποσοστά.

Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι δυο γειτονικές χώρες από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες της «γηραιάς ηπείρου». Εκτός των άλλων διαθέτουν και δυο από τα σπουδαιότερα σε απήχηση ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα τα οποία αποτελούν και πόλο έλξης για ποδοσφαιριστές διαφορετικής εθνικότητας που θέλουν να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Την τρέχουσα σεζόν έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των Γάλλων αθλητών που έχουν βρει την ποδοσφαιρική τους «Ιθάκη» στη Bundesliga αφού πλέον αγωνίζονται εκεί 38, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα, είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που απαρτίζουν το πολυπληθέστερο σύνολο μη γηγενών αθλητών στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας η συμμετοχή των Γάλλων στη Bundesliga δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο μαζική. Αντίθετα, οι Έλληνες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί κατάφεραν να φιγουράρουν στις υψηλές θέσεις των αλλοδαπών σκόρερ του πρωταθλήματος, με αιχμή του δόρατος τον Φάνη Γκέκα. Ακολουθούσαν οι Γιάννης Αμανατίδης και Νίκος Λυμπερόπουλος εκ Φρανκφούρτης και ο Άγγελος Χαριστέας της Νυρεμβέργης.

γκέκας_επαλέ.jpg

Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές της τρέχουσας σεζόν σκοράρουν κατά ριπάς, έχοντας «ματώσει» 78 φορές τα αντίπαλα δίχτυα μόνο στο πλαίσιο της λίγκας. Είναι με διαφορά από τη δεύτερη η πιο παραγωγική σεζόν τους στη Bundesliga, ακόμα και αν απομένουν άλλες 9 αγωνιστικές για το τέλος της. Εκτός των άλλων είναι και η πιο παραγωγική επιθετική συγκομιδή εκ των υπολοίπων κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, εκτός της Ligue 1 φυσικά.

Η La Liga είναι το επόμενο πρωτάθλημα που έχουν επιτευχθεί τα περισσότερα γαλλικά γκολ με 41 στον αριθμό και κύριο εκφραστή τον Καρίμ Μπενζεμά και τα είκοσι «τεμάχια» του. Στην Premier League ο αριθμός είναι ελαφρώς μικρότερος με 39 τέρματα και πρώτο βιολί τον Νιλ Μαπέι της Μπράιτον με οκτώ. Η Serie A κλείνει το «χορό» σαφώς χαμηλότερα με 23 γκολ και σημαιοφόρο τον Ολιβιέ Ζιρού της Μίλαν με επτά.

Η εξήγηση στην εκτόξευση των Γάλλων σε γερμανικό έδαφος είναι απλή και ακούει σε 3 ονόματα. Άντονι Μοντέστ, Κρίστοφερ Εν’Κουνκού και Μούσα Ντιαμπί.

 

 

ΑΝΤΟΝΙ ΜΟΝΤΕΣΤ

Ο περσινός δανεισμός του στην πατρίδα του και τη Σεντ-Ετιέν του έκανε σίγουρα καλό αν αναλογιστεί κανείς τα 15 φετινά του τέρματα σε μόλις 23 εμφανίσεις. Τα χρόνια περνάνε για τον Μοντέστ όμως εκείνος, σαν το παλιό καλό κρασί, απαντά με γκολ. Είναι στην τέταρτη θέση των κορυφαίων σκόρερ της Bundesliga και ο κύριος λόγος που η Κολωνία διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την ερχόμενη σεζόν.

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΕΝ’ΚΟΥΝΚΟΥ

Ο χαρισματικός επιθετικός μέσος με καταγωγή από το Κονγκό πραγματοποιεί μια καταπληκτική σεζόν με τη φανέλα της Λειψίας. Προερχόμενος από τα τμήματα υποδομής της Παρί Σεν Ζερμέν διανύει την τρίτη του χρονιά στον κόσμο του γερμανικού ποδοσφαίρου και σίγουρα την πιο παραγωγική. Σε 25 αναμετρήσεις, δεν έχει χάσει ούτε μια και πως να χάσει με τέτοιους αριθμούς, μετράει 14 τέρματα και 9 ασίστ, όντας στην πέμπτη θέση των σκόρερ και δηλώνει έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρας του.

ΜΟΥΣΑ ΝΤΙΑΜΠΙ

Ο 22χρονος αριστερός επιθετικός με καταγωγή από το Μάλι αποτελεί και εκείνος προϊόν των τμημάτων υποδομής του κορυφαίου συλλόγου της γαλλικής πρωτεύουσας. Διαγράφει αντίστοιχη πορεία με εκείνη του Εν’Κουνκού, όντας στα γερμανικά σαλόνια από το καλοκαίρι του 2019. Φέτος όμως είναι η χρονιά του και έχει ανεβάσει κατακόρυφα τη χρηματιστηριακή μετοχή του. Σε 23 αναμετρήσεις έχει πετύχει 12 γκολ και έχει μοιράσει 7 ασίστ, όντας ο πρωταγωνιστής της Μπάγερν Λεβερκούζεν στην αξιοπρόσεκτη φετινή σεζόν της μαζί με τον Τσέχο «φονιά» Πάτρικ Σικ.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0