Football Talk

Μπάγερν – Λεβερκούζεν: 6+1 ποδοσφαιριστές που… τίμησαν και τις δύο στην καριέρα τους

Μπάγερν – Λεβερκούζεν: 6+1 ποδοσφαιριστές που… τίμησαν και τις δύο στην καριέρα τους

Δεν αποτελεί το πιο διαδεδομένο και αναμενόμενο ντέρμπι στην Ευρώπη, Μπάγερν και Λεβερκούζεν όμως «χάριζαν» ανέκαθεν σκληρές αναμετρήσεις και «μάχες» στην Bundesliga. Εν όψει του μεταξύ τους αγώνα ας δούμε μερικούς ποδοσφαιριστές (και έναν προπονητή) που τις έχουν ζήσει… και από τις δύο πλευρές.

Πριν υπάρξουν οι διάσημες πλέον ανταλλαγές μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ, τον ρόλο των «Κιτρινόμαυρων» είχε η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ουκ ολίγοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο, με μερικούς από αυτούς να έχουν αφήσει το στίγμα τους. Τελικά, ίσως περισσότερα (ή μάλλον περισσότεροι) ενώνουν τις δύο ομάδες απ’ όσα τις χωρίζουν…

Μίχαελ Μπάλακ

Ένας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς μέσους έχει  θητεία τόσο σε Μπάγερν όσο και σε Λεβερκούζεν. Αφού «αποφοίτησε» από τις ακαδημίες της Τσέμνιτσερ και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Καϊζερσλάουτερν του Ότο Ρεχάγκελ, ο Μπάλακ «μετακόμισε» στην Λεβερκούζεν το 1999. Οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές και ήταν καταλυτικός στην πορεία της ομάδας προς τον τελικό του Champions League το 2002. Την επόμενη χρονιά ήρθε η ώρα να μετακινηθεί και αυτός στην Μπάγερν Μονάχου. Με τους Βαυαρούς θα συμπλήρωνε 157 εμφανίσεις και τελικά θα «ξενιτευόταν» το 2006 για την Τσέλσι. Μετά από μια τετραετία στην Αγγλία θα επέστρεφε στις «Ασπιρίνες» όπου θα «κρέμαγε τα παπούτσια του» του 2012.

hi-res-124885030_crop_north_1.jpg

Τόνι Κρος

Ο «μαέστρος» της Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίστηκε μόνο ως δανεικός στην Λεβερκούζεν από την Μπάγερν για 18 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Πρόλαβε όμως να καθιερωθεί στην ομάδα και να δείξει στους Γερμανούς πως ένα νέο αστέρι είχε γεννηθεί. Στην Μπάγερν επέστρεψε με βλέψεις για βασική ενδεκάδα, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν. Θα έμενε στο Μόναχο μέχρι το 2014, κερδίζοντας ένα Champions League,  με μερικές σπουδαίες εμφανίσεις στον χώρο του κέντρου. Το ταλέντο του «τράβηξε το βλέμμα» της Ρεάλ Μαδρίτη, η οποία τελικά τον απέκτησε το 2014. Στην Μαδρίτη συνεχίζει να γνωρίζει επιτυχίες μέχρι και σήμερα, κερδίζοντας με την «Βασίλισσα» τρία Champions League.

Toni-Kroos-HD_1.jpg

Λούσιο

Ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς της Βραζιλίας (και όχι μόνο) είχε μια πλούσια καριέρα στην Γερμανία τόσο με την Λεβερκούζεν όσο και με την Μπάγερν. Οι «Ασπιρίνες» ήταν οι πρώτες που εκμεταλλεύτηκαν το ταλέντο του, όταν τον απέκτησαν από την Ιντερνασιονάλ τον Ιανουάριο του 2001. Με την Λεβερκούζεν έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League το 2002, όπου μάλιστα σκόραρε, με την ομάδα του να γνωρίζει τελικά την ήττα εξ αιτίας του γνωστό βολέ του Ζινεντίν Ζιντάν.

Το 2004 «μετακόμισε» στο Μόναχο για την Μπάγερν, όπου έζησε και τα πιο παραγωγικά του χρόνια. Σε μια γεμάτη πενταετία αγωνίστηκε 218 φορές, φορώντας συχνά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στο διάστημα αυτό, μάλιστα, κατέκτησε τρεις φορές το «νταμπλ». Ακολούθησε η Ίντερ με την οποία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2010, σε μια από τις καλύτερες σεζόν της ομάδας, στην οποία κέρδισε το τρεμπλ. Μετά από ένα άκαρπο πέρασμα από την Γιουβέντους, επέστρεψε στην χώρα του όπου έκλεισε τελικά την καριέρα του το 2020.

lucio-bayer-leverkusen-1588682788-37781.jpg

Ζε Ρομπέρτο

Ακόμα ένας Βραζιλιάνος που διέπρεψε στην Bundesliga, ακόμα ένας Βραζιλιάνος που αγωνίστηκε σε Μπάγερν και Λεβερκούζεν. Ο πρώτος προορισμός του Ζε Ρομπέρτο στην Ευρώπη ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία όμως δεν ταίριαξε και επέστρεψε προσωρινά στην πατρίδα του. Η δεύτερη προσπάθεια του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήρθε με την Λεβερκούζεν και στέφτηκε με επιτυχία. Τέσσερα χρόνια παρέμεινε στην BayArena, ήταν και αυτός μέλος της ομάδας που ηττήθηκε από την Ρεάλ στον τελικό του Champions League του 2002. Την επόμενη σεζόν έφτιαξε… βαλίτσες για Μόναχο.

Στην Μπάγερν θα έμενε για μια τετραετία πριν αποχωρήσει για την Νασιονάλ, ο κύκλος του όμως με τους Βαυαρούς δεν είχε κλείσει. Με τους Ουρουγουανούς δεν θα αγωνιζόταν ποτέ, θα έφευγε ως δανεικός στην Σάντος και μετά για ακόμα μια διετία στην Μπάγερν. Με τον σύλλογο θα κυριαρχούσε στο γερμανικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας συνολικά τέσσερα νταμπλ με 248 εμφανίσεις. Θα αποχωρούσε για το Αμβούργο το 2009 και δεν θα επέστρεφε ξανά. Ακολούθησαν Αλ-Γκαράφα, Γκρέμιο και Παλμέιρας, πριν «κρεμάσει τα παπούτσια του» το 2017.

CJNr0GeUkAA2jKz.jpg

Αρτούρο Βιδάλ

Ο Χιλιανός δυναμικός μέσος είχε εξαιρετική παρουσία και με τις δύο ομάδες. Οι «Ασπιρίνες» ανακάλυψαν το «διαμάντι» της Κόλο-Κόλο και το έκαναν δικό τους το 2007. Σε μια τετραετία θα έδειχνε σε όλη την Ευρώπη το ταλέντο του, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος το 2011, μοιράζοντας και τις δεύτερες περισσότερες ασίστ. Οι εμφανίσεις του θα ανάγκαζαν την Γιουβέντους να δαπανήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στην Ιταλία θα έφτιαχνε ένα ασταμάτητο κέντρο με Πίρλο, Μαρκίσιο και αργότερα Πογκμπά. Τελικά το 2015 θα επέστρεφε στην Γερμανία για λογαριασμό την Μπάγερν, ολοκληρώνοντας και αυτός την… καθιερωμένη πλέον αλλαγή έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ. Θα έμενε για τρία χρόνια στο Μόναχο, όντας βασικό μέλος της ομάδας που κυριαρχούσε στην Bundesliga, κερδίζοντας την κάθε χρόνο στην παρουσία του εκεί. Το 2018 έφτιαξε βαλίτσες για Ισπανία και συγκεκριμένα Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα θα ήταν ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, όπου θα έμενε δύο χρόνια πριν αποχωρήσει για την Ίντερ. Στο Μιλάνο αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

vidal_1.jpg

Έμρε Τσαν

Πιθανώς λίγοι τον θυμούνται με την φανέλα της Λεβερκούζεν και ακόμα πιο λίγοι με της Μπάγερν. Ο Γερμανός μέσος όμως έχει περάσει και από τις δύο στο ξεκίνημα της καριέρας του. Το ντεμπούτο του το έκανε με τους Βαυαρούς, η πορεία του στο Μόναχο όμως δεν θα κρατούσε πολύ. Ήταν η σειρά των «Ασπιρίνων» να «κλέψουν» έναν ποδοσφαιριστή της Μπάγερν, αποκτώντας τον Τσαν το καλοκαίρι του 2013. Μια γεμάτη σεζόν του «χάρισε» μια μεταγραφή στο εξωτερικό για λογαριασμό της Λίβερπουλ, την επόμενη χρονιά. Στο Άνφιλντ οι εμφανίσεις του θα ήταν ασταθείς και τελικά θα αποχωρούσε το 2018 για λογαριασμό της Γιουβέντους. Το 2020 επέστρεψε στην Γερμανία με την φανέλα της Ντόρτμουντ, ολοκληρώνοντας το… τρίπτυχο «Μπάγερν-Λεβερκούζεν-Ντόρτμουντ». Εκεί αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

1068898-18861616-2560-1440_2.jpg

Γιουπ Χάινκες

Ο καταξιωμένος Γερμανός προπονητής έχει οδηγήσει σε επιτυχίες κυρίως την Μπάγερν, έχει όμως και μια διετία με την Λεβερκούζεν στο ενεργητικό του. Η καριέρα του ως προπονητής στο Μόναχο ξεκίνησε το μακρινό 1987. Η πρώτη του θητεία θα διαρκούσε μέχρι το 1991, με τον Χάινκες να κερδίζει στο διάστημα αυτό δύο φορές την Bundesliga. Θα ακολουθούσε ένα μεγάλο διάστημα με πολλές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπενφίκα και η Άιντραχτ, πριν επιστρέψει προσωρινά ως προπονητής της Μπάγερν το 2009. Το καλοκαίρι είχε έρθει η ώρα της Λεβερκούζεν. Στην BayArena θα έμενε για δύο σεζόν, οδηγώντας την ομάδα στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και στην έξοδο στο Champions League την περίοδο 2010-11. Η επιτυχία του θα έφερνε την Μπάγερν στην… πόρτα του. Για τρίτη φορά ο Χάινκες θα καθόταν στον πάγκο των Βαυαρών μεταξύ του 2011 και του 2013. Την πρώτη σεζόν η ομάδα θα τερμάτιζε δεύτερη, ενώ θα έχανε και από την Τσέλσι στον τελικό του Champions League. Στην δεύτερη όμως η επιτυχία θα ερχόταν. H ομάδα θα κατακτούσε το τρεμπλ, κερδίζοντας στον «εμφύλιο» τελικό την Ντόρτμουντ για να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Ο Χάινκες θα αποχωρούσε από την δουλειά για κάποιο διάστημα, θα επέστρεφε όμως ξανά για τους Βαυαρούς το 2017. Θα αναλάμβανε προσωρινά, μετά την απόλυση του Κάρλο Αντσελότι τον Οκτώβρη και θα οδηγούσε την ομάδα στο πρωτάθλημα. Στο τέλος της σεζόν θα ανακοίνωνε την απόσυρση του από την προπονητική.

98SmgS0T0LBeopwwmaNK.jpg

Κώστας Ξενακούδης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0