Football Talk

European Super League: Το project που ποτέ δεν πεθαίνει!

European Super League: Το project που ποτέ δεν πεθαίνει!

Με νέα της επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η European Super League παρουσίασε ένα καινούριο πλάνο για το ποδόσφαιρο της «Γηραιάς Ηπείρου», με πολλές αλλαγές και το πιο σημαντικό, χωρίς κλειστή λίγκα, βάζοντας και πάλι στο προσκήνιο την δημιουργία μιας καινούριας διοργάνωσης!

Οι σκέψεις για την δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που δεν θα είχε την εποπτεία της UEFA αλλά θα ήταν ιδιωτικό εγχείρημα υπήρχαν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν η  Ιταλική εταιρία Media Partners προσπάθησε να κάνει μία πρώτη έρευνα για το κατά πόσο μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αυτό το project. Η ιδέα ναι μεν δεν προχώρησε καθώς το Champions League επεκτάθηκε ωστόσο μπήκε απλά στο συρτάρι και το σίγουρο ήταν ότι κάποιος θα την έβγαζε ξανά στο μέλλον όπως και έγινε.

Η ανάγκη των μεγάλων συλλόγων για την εξεύρεση όλο και περισσότερων χρημάτων εξαιτίας της πανδημίας, μέσα από τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγίες έφερε και πάλι στο προσκήνιο την λύση της δημιουργίας μιας λίγκας όπου θα συμμετέχουν τα κορυφαία κλαμπ και θα μπορούν να διαπραγματευτούν μόνα τους τις τηλεοπτικές συμφωνίες χωρίς καμία ανάμειξη της UEFA. Τα παράπονα των ομάδων για τα έσοδα άρχισαν και γίνονταν ολοένα περισσότερα με την UEFA να διαγγείλει ότι θα υπάρξουν αλλαγές προς το συμφέρον τους.

Στις 18 Απριλίου 2021, μία μόλις ημέρα πριν την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA για την επέκταση και αναδιάρθρωση του Champions League,  ανακοινώνεται η ίδρυση της European Super League με σχετικό δελτίο τύπου το οποίο υπέγραφαν οι Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ. Πρόεδρος της νεοσύστατης διοργάνωσης τέθηκε ο Φλορεντίνο Πέρεθ ο οποίος σε συνέντευξη μετά την ανακοίνωση δήλωσε «Κάνουμε τη Super League για να σώσουμε το ποδόσφαιρο, το 2024 θα είμαστε νεκροί».

16187723620887-1200x675.jpg

Το format της διοργάνωσης

Ο αρχικός σχεδιασμός του project προέβλεπε πέρα από τις 12 ιδρυτικές ομάδες την συμμετοχή ακόμα τριών καθώς και πέντε προσκεκλημένων κάθε χρόνο, ανάλογα με το πώς τα έχουν πάει στα εγχώρια πρωταθλήματα. Ωστόσο αφενός η αρνητική στάση που κράτησαν οι ομοσπονδίες για την διοργάνωση και αφετέρου η απόρριψη της από αρκετές ομάδες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας οδήγησε σε αλλαγή του σχεδιασμού όπου θα προέβλεπε μία διοργάνωση σε μορφή πρωταθλήματος με τις δώδεκα αρχικές ομάδες.

Ο χρηματοδότης

Ως βασικός χρηματοδότης και υποστηρικτής της Super League ανακοινώθηκε ότι θα ήταν ο Αμερικανικός κολοσσός JPMorgan Chase ο οποίος δεσμεύτηκε να παρέχει συνολικά 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην διοργάνωση. Τα έσοδα που προέβλεπαν να είχαν οι ομάδες από την συμμετοχή τους θα ήταν σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των διοργανώσεων της UEFA, και όπως δήλωναν αναμενόταν να «υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων», ενώ παράλληλα θα λάμβαναν επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων υποδομής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Οι αντιδράσεις και το stop

Ακόμα και πριν την ανακοίνωση για την ίδρυση της ESL είχε γίνει ήδη γνωστή η πρόθεση των 12 κορυφαίων Ευρωπαϊκών κλαμπ για το εγχείρημά τους με τις αντιδράσεις να είναι μεγάλες. Το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου (FIFA, UEFA, Ομοσπονδίες, ομάδες, ) αντιτάχθηκε  εξ αρχής στο φιλόδοξο project. Με επίσημη ανακοίνωσή της, η UEFA απείλησε με αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βάδισαν και τα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Επώνυμοι και ανώνυμοι φίλαθλοι των ομάδων δεν δίστασαν μάλιστα να συγκρουστούν με τις διοικήσεις των συλλόγων με πρωτοφανή επεισόδια σε γήπεδα.

106871175-1618946497913-gettyimages-1313517157-ck3_2418_2021042080934735.jpeg

Το θέμα μάλιστα άγγιξε και την πολιτική καθώς αρχηγοί κρατών πήραν θέση και τάχθηκαν κατά της ESL. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με δήλωση του χαιρέτισε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στο εγχείρημα (σ.σ.: η Παρί είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον παρότι είχε προσκληθεί). Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με δηλώσεις του έκανε έκκληση ώστε να μην προχωρήσει η νέα διοργάνωση, καθώς βλάπτει το ποδόσφαιρο και την ιστορία του. Θέση πήραν και πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνουν την αντίθεσή τους.

Έπειτα από όλη αυτή την κατακραυγή για την σύσταση στης European Super League και υπό τον φόβο για σημαντικές κυρώσεις για τις 12 ομάδες, η όλη επανάστασή τους οδηγήθηκε σε φιάσκο καθώς μία μία άρχισαν να ανακοινώνουν ότι κάνουν πίσω σεβόμενοι την άποψη των οπαδών τους. Μόλις τρεις ημέρες από την ανακοίνωση της ίδρυσης της , η ESL μπήκε στον πάγο αλλά όπως φαίνεται όχι για πολύ ακόμα.

Αντώνης Κεφαλωνίτης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0