Football Talk

Ούτε ο Κόντε ήταν ικανός για να βγάλει την Τότεναμ από τη ναφθαλίνη των 14 συνεχόμενων ετών, τουλάχιστον όχι φέτος...

Ούτε ο Κόντε ήταν ικανός για να βγάλει την Τότεναμ από τη ναφθαλίνη των 14 συνεχόμενων ετών, τουλάχιστον όχι φέτος...

Η Τότεναμ αποκλείστηκε το βράδυ της Τρίτης (01/3) από την Μίντλεσμπρο για το Κύπελλο Αγγλίας και δεν κατάφερε να διεκδικήσει για μια ακόμα χρονιά κάποιον τίτλο. Η έννοια ΚΟΥΠΑ αγνοείται επί 14 συναπτά έτη παρόλο που από τον πάγκο της πέρασαν ικανοί προπονητές, με αξιοπρόσεκτο έργο. Εν τούτοις, κανένας δεν μπόρεσε να τη λυτρώσει.

Ο αριθμός επτά σηματοδοτεί τα θανάσιμα αμαρτήματα και τα θαύματα του κόσμου. Μεταξύ άλλων 7 είναι και οι προπονητές που δεν έχουν βρει αντίδοτο στην «αφλογιστία» των σπιρουνιών. Σίγουρα, ο καθένας έχει προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο και έχει αφήσει το στίγμα του στο σύλλογο. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Κάποιοι μάλιστα εξ’ αυτών έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου. Όμως το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ήταν το ίδιο. Ήλθον, είδον και απήλθον.

Η διασταύρωση φάνταζε ιδανική για την ομάδα του Βορείου Λονδίνου. Η «Μπόρο» είχε δείξει τα δόντια της αφήνοντας εκτός την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτό όμως δεν έπαψε να σημαίνει ότι αγωνίζεται σε μικρότερη κατηγορία και έχει σαφώς φθηνότερο ρόστερ. Οι «πετεινοί» ήταν το ξεκάθαρο φαβορί αλλά το FA Cup απέδειξε για πολλοστή φορά ότι οι προκρίσεις παίζονται στο γήπεδο. Η τροπαιοθήκη τους παραμένει η ίδια για 14η συνεχόμενη χρονιά (τελευταίος τίτλος το Λιγκ Καπ 2007-2008) και ο Κόντε προσθέτει το όνομα του στη λίστα εκείνων των «κούκων» που δεν έφεραν την άνοιξη, τουλάχιστον για φέτος.

ΧΑΡΙ ΡΕΝΤΝΑΠ (2008- 2012)

85ec69cc7d81b0aa5d1ac7933d1df369.jpg

Ο 75χρονος πλέον Βρετανός ανέλαβε τους «πετεινούς» Οκτώβρη του 2008, την πρώτη του ομάδα ως ποδοσφαιριστής. Η Τότεναμ προερχόταν από χρονιά που είχε κατακτήσει τίτλο και οι απαιτήσεις ήταν αυξημένες. Η εκκίνηση της σεζόν ήταν τραγική με τον Χουάντε Ράμος στον πάγκο και έτσι ο Ντάνιελ Λίβι αποφάσισε να δώσει 5 εκατομμύρια λίρες στην Πόρτσμουθ για να κερδίσει την υπογραφή του Ρέντναπ.

Ο νυν σύμβουλος του προπονητικού staff της Μπόρνμουθ, συμπλήρωσε στον πάγκο της ομάδας 1.327 μέρες και στο διάστημα αυτό είχε συντελεστή 1,73 βαθμών ανά παιχνίδι, το υψηλότερο νούμερο σε όλη του την καριέρα. Συνολικά πέτυχε 98 νίκες, 48 ισοπαλίες και 52 ήττες.

Επί των ημερών του, η ομάδα του Βορείου Λονδίνου έχασε στον τελικό του League Cup το 2009 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι και τερμάτισε δυο φορές στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Επίσης έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League της σεζόν 2010-11, όταν και αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε προσωπικό επίπεδο κέρδισε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς στην Premier League για τη χρονιά 2009-2010, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για προπονητή που δεν κατακτά τον τίτλο.

ΑΝΤΡΕ ΒΙΛΑΣ ΜΠΟΑΣ (2012-2013)

452736627.jpg

Ο Πορτογάλος προπονητής ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου τον Ιούλιο του 2012 με τον προκάτοχο του να έχει δείξει ένα σημαντικό έργο. Ο ίδιος προερχόταν από 40 παιχνίδια στην Τσέλσι και ανηφόρησε το Λονδίνο για να γίνει κάτοικος White Hart Lane. Ηγήθηκε του πάγκου της Τότεναμ για ενάμιση χρόνο (531 μέρες), διάστημα στο οποίο είχε ένα πολύ υψηλό δείκτη βαθμών ανά παιχνίδι (1,91) με 45 νίκες, 18 ισοπαλίες και 17 ήττες.

Με εκείνον στον πάγκο τα «σπιρούνια» κέρδισαν τον Σεπτέμβρη του 2012 με 3-2 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Θέατρο των ονείρων» έπειτα από 23 χρόνια και τερμάτισαν με 72 βαθμούς στην πέμπτη θέση της Premier League χάνοντας για λίγο το εισιτήριο για το Champions League.

Ο ίδιος όμως αν και «έκλεισε τα αφτιά» του στις σειρήνες πλουσιότερων ομάδων και παρέμεινε στο Λονδίνο, δεν μακροημέρευσε. Στα μέσα του Δεκέμβρη αποχαιρέτησε την Τότεναμ, αφήνοντας την 7η στο πρωτάθλημα και στην επόμενη φάση του UEFA Europa League.

ΤΙΜ ΣΕΡΓΟΥΝΤ (2013-2014)

122248.jpg

Η χρονιά έκλεισε με τον βοηθό προπονητή, Τιμ Σέργουντ, ο οποίος ήταν μέλος του προπονητικού staff ήδη από το 2008. Ο Βρετανός χρίστηκε head coach και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενάμιση έτους.

Ο συντελεστής βαθμών που είχε κατά τη θητεία του ως πρώτος προπονητής του συλλόγου ήταν 1,65 με 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες, με την ομάδα να καταλαμβάνει την 6η θέση της λίγκας.

ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΠΟΤΣΕΤΙΝΟ (2014-2019)

pochettino_1.jpg

Την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να «μεγαλώσει» το σύλλογο του Βορείου Λονδίνου. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έμεινε στον πάγκο των «πετεινών» 1.967 μέρες, όντας με διαφορά ο μακροβιότερος προπονητής του συλλόγου μετά τον Κιθ Μπέρκινσο και το μακρινό 1984. Ο νυν προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν συγκέντρωσε το υψηλότατο ποσοστό των 1,84 βαθμών ανά αγώνα παρά την μακρά διάρκεια της θητείας του. Συνολικά κέρδισε 160 αναμετρήσεις, ήρθε 60 φορές ισόπαλος ενώ έφυγε 73 φορές με άδεια χέρια από τον αγωνιστικό χώρο.

Η εναρκτήρια χρονιά του στην ομάδα δεν ξεκίνησε με την κατάκτηση κάποιου τίτλου παρόλο που έφτασε μέχρι τον τελικό του League Cup, όπου και έχασε με 2-0 από την Τσέλσι. Η σεζόν 2016-2017 εξελίχθηκε εντυπωσιακά για τον ίδιο με την Τότεναμ να φιγουράρει δεύτερη στην Premier με 86 βαθμούς (μόνο πίσω από την πρωταθλήτρια Τσέλσι) και να κρατά απροσπέλαστη την έδρα της στο πρωτάθλημα, πρώτη φορά μετά από 52 έτη (1964-65).

Το Μάιο του 2019 όμως τα «σπιρούνια» ήρθαν αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη ίσως στιγμή της ιστορίας τους. Έφτασαν μέχρι το μεγάλο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας τη Λίβερπουλ. Ο τελικός της Μαδρίτης όμως δεν έφερε το πολυπόθητο τρόπαιο και το ταξίδι εκείνο ολοκληρώθηκε με γλυκόπικρο τρόπο.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ποτσετίνο αποχαιρέτησε την ομάδα με την οποία γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της προπονητικής του καριέρας. Επί των ημερών του η Τότεναμ έφτασε πολύ κοντά στην πηγή παραπάνω από μια φορές αλλά και πάλι, δεν ήπιε νερό.

ΖΟΣΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ (2019-2021)

murinho.jpeg

Ο Special One ήταν ο εκλεκτός για να διαδεχθεί τον Αργεντίνο και να επαναφέρει την Τότεναμ σε τροχιά διεκδίκησης ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στις 20 Νοεμβρίου του 2019 και παρέμεινε επικεφαλής για ενάμιση χρόνο (516 ημέρες). Σε αυτό το χρονικό διάστημα συγκέντρωνε 1,77 πόντους ανά παιχνίδι, κερδίζοντας 45 αναμετρήσεις και χάνοντας 24, ενώ υπήρξαν και άλλα 17 παιχνίδια που έληξαν ισόπαλα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός αν και έφερε κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως η νίκη με 6-1 απέναντι στην πρώην ομάδα του, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός έδρας και διατηρούσε τους «Spurs» σε τροχιά πρωταθλήματος μέχρι το Δεκέμβρη του 2020, εν τέλει ήρθε η κατρακύλα. Λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος απολύθηκε και ολοκλήρωσε άτιτλος την θητεία του σε πάγκο κάποιας ομάδας, πρώτη φορά από το 2002.

ΝΟΥΝΟ ΕΣΠΙΡΙΤΟ ΣΑΝΤΟ (2021)

01fkb8n42jger8m85gjx.jpg

Η Τότεναμ επέμεινε πορτογαλικά και προσέλαβε τον πρώην προπονητή της Γουλβς για να την οδηγήσει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών. Το βιογραφικό του και κυρίως η δουλειά του στους λύκους έδειχνε ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να πετύχει η συνεργασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Νούνο έμεινε στον πάγκο των «πετεινών» 123 μόλις μέρες με τα αποτελέσματα να μην είναι και τα ιδανικότερα. 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 7 ήττες ήταν ο απολογισμός του και ο συντελεστής συγκέντρωσης βαθμών ανά αγώνα κινήθηκε σε ρηχά νερά (1,65), μικρότερος ακόμα και από αυτόν που είχε με τη Γουλβς (1,68) σε 199 όμως αγώνες και με σαφώς μικρότερο μπάτζετ.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΝΤΕ (2021 - )

antonio-conte_212453.jpg

Ο πετυχημένος Ιταλός επέστρεψε στο μαγικό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου για να σώσει την κατάσταση. Άλλωστε η προηγούμενη θητεία του στον πάγκο αγγλικής ομάδας ήταν θριαμβευτική κατακτώντας ένα Κύπελλο Αγγλίας και κυρίως τον τίτλο του πρωταθλητή με την Τσέλσι.

Ο τεχνικός από το Λέτσε έπιασε δουλειά αρχές Νοεμβρίου και έχτισε ένα σερί 10 αγώνων χωρίς να γνωρίσει ήττα σε εγχώριες διοργανώσεις. Η Τότεναμ άρχισε και πάλι να πιστεύει ότι βρήκε τον ιδανικό άνθρωπο για να επιστρέψει στους τίτλους μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, όμως το νέο έτος ξεκίνησε με ήττα-αποκλεισμό από την πρώην ομάδα του, Τσέλσι, στα ημιτελικά του Carabao Cup. Η ομάδα είχε μείνει ήδη εκτός Ευρώπης και από τότε ξεκίνησαν τα ασταθή αποτελέσματα. Ήττα εντός έδρας από τη Σαουθάμπτον, άλωση του Έτιχαντ και στα καπάκια ήττα από τη Μπέρνλι.

Η ήττα όμως που πιθανόν πονά περισσότερο είναι αυτή απέναντι στη «Μπόρο». Και αυτό γιατί απώλεσε μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει την απαραίτητη προσήλωση σε μια διοργάνωση με τη δική της βαρύτητα και να διεκδικήσει το μοναδικό τίτλο που της είχε απομείνει.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0