Football Talk

ΠΑΟΚ και βελγικές ομάδες: Το «διπλό» του 1991 που τον οδηγεί και η παρθενική επίσκεψη της Γάνδης στην Ελλάδα (video)

ΠΑΟΚ και βελγικές ομάδες: Το «διπλό» του 1991 που τον οδηγεί και η παρθενική επίσκεψη της Γάνδης στην Ελλάδα (video)

Η κληρωτίδα του Europa Conference League έφερε τη Γάνδη στον δρόμο του ΠΑΟΚ για τη φάση των «16» και το BN Sports σας θυμίζει τις τρεις προηγούμενες «μάχες» του Δικεφάλου απέναντι σε βελγικές ομάδες.

Ο Κούρτιτς έσπασε την «κατάρα» και ο ΠΑΟΚ κατάφερε από την άσπρη βούλα να προκριθεί στους «16» του Europa Conference League, βάζοντας πλώρη για όσο ψηλότερα γίνεται στη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η κληρωτίδα του έκανε το… χατίρι και τον έφερε αντιμέτωπο με τη Γάνδη, αποφεύγοντας μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρόμα ή η Ρεν. Μπορεί για τους «βούβαλους» να είναι η πρώτη φορά που θα παίξουν με ελληνική ομάδα αλλά όχι και για τον ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος, θα βρεθεί για τέταρτη φορά στην ιστορία του αντιμέτωπος με σύλλογο του Βελγίου και το παρελθόν, μόνο υπέρ του είναι. Το BN Sports έψαξε και βρήκε τις τρεις φορές που η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρήκε μπροστά της βελγικό εμπόδιο, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, έχει συνηθίσει να βλέπει τους συλλόγους της να κοντράρονται με αυτούς του Βελγίου.

ΠΑΟΚ – Λιέγη 0-2, 2-3 (Πρώτος γύρος, Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων)

Η πρώτη μάχη του ΠΑΟΚ απέναντι σε ομάδα Βελγίου, είναι πίσω στο μακρινό 1967/68. Στον πρώτο γύρο του Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (σημερινό Europa League), ο Δικέφαλος κληρώνεται με τη Λιέγη. Ομάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα του Βελγίου αλλά τότε, ήταν ανάμεσα στις πρώτες της μεγάλης κατηγορίας. Η διαφορά ποιότητας φάνηκε σε μεγάλο βαθμό. Οι Βέλγοι ήταν πολύ ανώτεροι και από τα πρώτα δέκα… λεπτά του πρώτου αγώνα, η Λιέγη κλείδωσε σχεδόν την πρόκριση.

Μέχρι τότε, είχε πετύχει ήδη δύο γκολ (!) χάρη στους Μαρντάγκα και Μπάνοβιτς. Το 2-0 έμεινε μέχρι το τέλος και η ρεβάνς στο Βέλγιο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ στάθηκε στο ύψος του. Ο Αντρίς έβαλε μπροστά στο σκορ τη Λιέγη και ο Αφεντουλίδης ισοφάρισε μέχρι να ξανασκοράρει ο έμπειρος άσος των Βέλγων. Ο Μαρντάγκα ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-1 και ο Γιώργος Μακρής μείωσε στο 79ο λεπτό, κάνοντας τα τελευταία λεπτά μία καλή ευκαιρία για ισοφάριση, χωρίς όμως, να αλλάξει κάτι.

paok-liege_172021.jpg

ΠΑΟΚ – Μαλίν 1-1, 1-0 (Πρώτος γύρος, UEFA Cup)

Έπρεπε να περάσουν πάνω από 20 χρόνια για να ξαναβρεθεί ο ΠΑΟΚ με βελγικό σύλλογο. Στο πλαίσιο του 1ου γύρου του UEFA Cup, ο Δικέφαλος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Μαλίν, με μοναδικό στόχο την πρόκριση και τη… ρεβάνς από τον βαρύ αποκλεισμό από τη Λιέγη. Στο πρώτο ματς της Θεσσαλονίκης, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα έπρεπε, καθώς μπορεί ο Σκαρτάδος να έβαλε μπροστά στο σκορ τον ΠΑΟΚ στο 40ο λεπτό αλλά ο Ίνγκεσον βρήκε την ισοφάριση στο 66ο λεπτό.

Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι αλλά το σκορ έμεινε στο 1-1 και στη ρεβάνς, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Το 0-0 έμεινε μέχρι το 85ο λεπτό, όταν ο Μπορμπόκης έγινε ο ήρωας της πρόκρισης. Ο Έλληνας άσος έπιασε ένα ωραίο δεξί πλασέ και έκανε το 1-0, χαρίζοντας το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ 1-1, 1-1 (Όμιλοι Europa League)

Στη δεύτερη σεζόν του Europa League, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μπει στη φάση των ομίλων και κληρώθηκε με τους Βιγιαρεάλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Κλαμπ Μπριζ. Με την τελευταία, ήταν η ευκαιρία του να συνεχίσει αυτό που άφησε με τη Μαλίν. Στην πρεμιέρα, ο Δικέφαλος ταξίδεψε στο Βέλγιο, όπου είδε τον Κουεμάχα να ανοίγει το σκορ στο 61ο λεπτό αλλά τον Στέλιο Μαλεζά να βρίσκει τον δρόμο της ισοφάρισης στο 78’ και ο ΠΑΟΚ να φεύγει με τον βαθμό από εκεί.

Ωστόσο, το έργο επαναλήφθηκε στη 5η αγωνιστική, τη Τούμπα αλλά σε διαφορετικούς ρόλους. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ από μακριά στο 25ο λεπτό και έβαλε σε θέση οδηγού τον Δικέφαλο. Μπορεί το γήπεδο να πήρε «φωτιά» αλλά οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να βγουν και δεύτερο τέρμα. Και έτσι, ο Στέφαν Σέποβιτς βρήκε τον τρόπο να «κλέψει» τον βαθμό στο 89ο λεπτό.

Παρθενική επίσκεψη της Γάνδης και οδηγός η παράδοση!

Μπορεί οι ελληνικές ομάδες να έχουν αναμετρηθεί συνολικά 54 φορές με τις βελγικές (!), όμως η Γάνδη θα βρεθεί για πρώτη φορά με σύλλογο της χώρας μας. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί αντιμέτωποι μόνο σε φιλικές αναμετρήσεις, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες ομάδες του Βελγίου, έχουν φτιάξει μία πολύ καλή παράδοση απέναντι σε εκείνες της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πιο αναλυτικά, από τα 54 παιχνίδια, οι 24 νίκες ανήκουν στους Βέλγους έναντι των 11 δικών μας ενώ τα 17 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Μάλιστα, έχουν υπάρξει και ήττες με βαριά σκορ όπως το 5-1 του Ολυμπιακού στην έδρα της Άντερλεχτ ή οι 4αρες των ΑΕΚ και Άρη. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πανηγυρίσει και ένα μεγάλο διπλό απέναντι στην Άντερλεχτ, το 2013/14 με 3-0 χάρη στο χατ-τρικ του Κώστα Μήτρογλου.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0