Football Talk

Premier League: Έξι ομάδες «παλεύουν» για την παραμονή, πήραν την τύχη στα χέρια τους Νιούκαστλ και Έβερτον!

Premier League: Έξι ομάδες «παλεύουν» για την παραμονή, πήραν την τύχη στα χέρια τους Νιούκαστλ και Έβερτον!

Είναι δικαιολογημένο μετά την ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από την Τότεναμ με 3-2, όλοι στην Αγγλία να μιλούν για την διεκδίκηση του τίτλου και για το γεγονός πως έχουμε και πάλι πρωτάθλημα. Τι συμβαίνει όμως με τις ομάδες που διεκδικούν την παραμονή τους στην Premier League; Πόσες είναι και τι έκαναν καλύτερα από τις άλλες η Νιούκαστλ με την Έβερτον για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα της σωτηρίας;

Σε ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της Premier League τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς για όλες τις ομάδες. Το βλέπουμε κάθε χρόνο, το διαπιστώσαμε και φέτος, όπου η Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε στο +12 από Λίβερπουλ και Τσέλσι, αλλά πλέον, στην 26η αγωνιστική, κινδυνεύει να δει την διαφορά να μειώνεται στο τρίποντο, αν οι «κόκκινοι» επικρατήσουν της Λιντς.

Το είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις. Η Άρσεναλ διεκδικεί την τετράδα, έχοντας ξεκινήσει με 0/3 και δίχως γκολ υπέρ της. Η Τότεναμ ξεκίνησε με 3/3, στην κορυφή της βαθμολογίας και τώρα είναι κάτω από την Άρσεναλ, ενώ ακόμη και η Γουλβς βρισκόταν στο ξεκίνημα στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα και τώρα ξεπερνά τους «spurs»…

Ανάλογα συμβαίνει και με μεμονωμένα πρόσωπα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μία τέτοιου είδους περίπτωση, με ένα γκολ σε επτά ματς, ενώ ο Αλεξάντερ Λακαζέτ ξεκίνησε την χρονιά ως δεύτερος επιθετικός των «κανονιέρηδων» και τώρα είναι στην κορυφή των ασίστ για αυτούς, όντας και ο αρχηγός τους.

Οι ομάδες που «παλεύουν» για την παραμονή και η Νιούκαστλ με την Έβερτον που… ξεχωρίζουν

Συνεπώς, τίποτα δεν μπορεί σε αυτό το πρωτάθλημα να είναι σίγουρο. Μιλώντας όμως για την πρώτη τετράδα και το Big 6, αδικούμε τους υπολοίπους. Τις ομάδες-έκπληξη όπως η Μπράιτον και η Γουλβς, αλλά και τις ομάδες που «παλεύουν» για να παραμείνουν στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πόσες είναι αυτές; Σίγουρα τέσσερις, αλλά κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει πως Έβερτον και Νιούκαστλ έχουν ήδη σωθεί. Απλώς μεγάλωσαν τις πιθανότητές τους, εκμεταλλευόμενες τον Ιανουάριο που πέρασε.

Η Έβερτον προσέλαβε τον Φρανκ Λάμπαρντ, πήρε τον Φαν ντε Μπέικ και τον Ντέλε Άλι και αυτομάτως βελτίωσε το αγωνιστικό της πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, η Νιούκαστλ αγόρασε τους Τρίπιερ, Γουντ, Νταν Μπερν και Μπρούνο Γκιμαράες!

Τι έκανε με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν το 2022 ξεκίνησε με τον «σοκαριστικό» αποκλεισμό στο FA Cup με την Κέιμπριτζ; Παραμένει αήττητη σε επίπεδο πρωταθλήματος το τελευταίο δίμηνο, έχει πανηγυρίσει δύο σημαντικές νίκες και τρεις διαδοχικές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ και απέναντι στην Γουέστ Χαμ πήρε την ισοπαλία, χάρη στο πρώτο φετινό γκολ του Τζο Γουίλοκ (μοναδική μεταγραφή καλοκαιριού, πριν από τους Σαουδάραβες).

Σε βαθμολογικό επίπεδο, καμία από τις δύο δεν συμπεριλαμβάνονται στην επικίνδυνη ζώνη. Οι «καρακάξες» του Έντι Χάου βρίσκονται στην 17η θέση με 22 βαθμούς και τα «ζαχαρωτά» στην 16η θέση, με ίδια ματς, ίδιους βαθμούς, αλλά δύο περισσότερα γκολ υπέρ τους.

Τα αισιόδοξα αποτελέσματα της Μπέρνλι και η απρόβλεπτη συνέχεια

Έναν βαθμό περισσότερο έχει η Λιντς, που όμως έχει μπλέξει ενώ από την 18η μέχρι και την 20η θέση βρίσκονται η Γουότφορντ του Ρόι Χότζον, η Μπέρνλι του σταθερού Σον Ντάις και η Νόριτς που δεν φαίνεται να δικαιώνεται με την επιλογή του Ντιν Σμιθ!

Ακόμη και για την ουραγό Νόριτς όμως, η διαφορά με την σωτηρία είναι η ίδια, καθώς έξι πόντοι της υπολείπονται για να θεωρεί ασφαλή τον εαυτό της. Η μοναδική ευνοημένη βάση προγράμματος, είναι η Μπέρνλι, μιας και της υπολείπονται δύο ματς.

Σταμάτησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-1) και την Άρσεναλ, έχασε από την Λίβερπουλ (0-1), αλλά το ανέλπιστο «διπλό» στο Άμεξ, αναδεικνύει πως ο Σον Ντάις έχει τον τρόπο να πείσει τους ποδοσφαιριστές του πως μπορούν και πάλι να επιτύχουν την σωτηρία.

Το πιστεύει και η μεταγραφή του Βέργκοστ που ήδη κάνει απόσβεση των χρημάτων του, είναι ακόμη μία ένδειξη πως στο Τερφ Μουρ υπάρχει… ζωή!

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Πως η Μπέρνλι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από Γουότφορντ και Νόριτς, πως τα «καναρίνια» είναι πιθανώς η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας, πως η Λιντς είναι αυτή την στιγμή καλά, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως Έβερτον και Νιούκαστλ αποφάσισαν τον Ιανουάριο να καθορίσουν μόνες τους τη μοίρα τους!

Μένει να δούμε την συνέχεια αρχής γενομένης από την 27η αγωνιστική της Premier League. Εκεί που η Νόριτς μεταβαίνει στο Σεντ Μέρις με την Σαουθάμπτον, η Νιούκαστλ στο Brentford Community Stadium, η Μπέρνλι στο Σέλχαρστ Παρκ και η Γουότφορντ στο Θέατρο των Ονείρων!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0