Football Talk

Το μεγάλο προσόν του Φερνάντο Σάντος είναι ακριβώς αυτό που θέλει και έχει ανάγκη η ΑΕΚ

Το μεγάλο προσόν του Φερνάντο Σάντος είναι ακριβώς αυτό που θέλει και έχει ανάγκη η ΑΕΚ

Το BN Sports αναλύει τα «θέλω» της ΑΕΚ σε αγωνιστικό και οργανωτικό επίπεδο και τι μπορεί να της προσφέρει ένας προπονητής όπως είναι του επιπέδου του Φερνάντο Σάντος.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ΑΕΚ με τον Φερνάντο Σάντος για επιστροφή του στην ομάδα. Με τον Πορτογάλο τεχνικό είχαν γίνει κάποιες επαφές το καλοκαίρι, υπάρχουν καλές σχέσεις, όμως για να έχουμε το μεγάλο γυρισμό πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα που δεν είναι της παρούσης. Ο Σάντος έχει τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Πορτογαλίας τον Μάρτιο και τη μεγάλη μάχη που θα δώσει για να προκριθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ. Και μέχρι τότε πολλά μπορούν να γίνει. Ή και τίποτα… Γενικά στην ΑΕΚ πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και θα γίνουν σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα το καλοκαίρι.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να αναλάβει προπονητής της ΑΕΚ ο Σάντος από τη νέα χρονιά είναι μεν αυτή τη στιγμή ένα απλό σενάριο, όμως στο μέλλον μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί η ΑΕΚ θέλει να φέρει έναν προπονητή επιπέδου «Φερνάντο Σάντος». Ή για να γίνουμε πιο ακριβείς θα ήταν ιδανικό γι’ εκείνη να έρθει ο ίδιος ο Φερνάντο Σάντος και να κάτσει σε αυτή την… ηλεκτρική καρέκλα, όπως έχει αποδειχθεί ο πάγκος της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια.

Μόνο κέρδη θα δώσει

Μία πιθανή επιστροφή του Σάντος στην ΑΕΚ θα φέρει μόνο κέρδη στην ομάδα. Η Ένωση πρέπει να αλλάξει ριζικά πολλά θέματα στο εσωτερικό της. Δεν είναι μόνο ένας προπονητής φτασμένος που θα της δώσει όλα όσα της λείπουν. Χρειάζεται στελέχωση και οργάνωση και σε άλλες βασικές θέσεις σε Σπάτα και γραφεία. Ένας… Σάντος δεν θα τα φτιάξει φυσικά όλα αυτά. Όμως μπορεί να δημιουργήσει «τείχη» στο προπονητικό κέντρο και τα αποδυτήρια που δεν θα μπαίνει ούτε… αέρας!

Ο Σάντος γνωρίζει άριστα τι εστί ΑΕΚ και ελληνικό πρωτάθλημα. Αγαπάει την ομάδα και τον κόσμο της, με τα αισθήματα να είναι αμοιβαία. Και μόνο στην είδηση, λοιπόν, ότι γυρίζει, η Ένωση θα αποκτήσει ξανά τη συσπείρωση και την αισιοδοξία που τόσο πολύ έχει χάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος γνωρίζει πως ο Σάντος δεν είναι ένας προπονητής «λαχείο». Έχει φτιάξει άλλες δυο φορές ομάδα στην ΑΕΚ κι αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό στοιχείο να υπάρξει ξανά πίστη στις τάξεις των φιλάθλων.

Τα Σπάτα…

Από εκεί και πέρα ο Σάντος είναι ο τύπος του προπονητή που θέλει η ΑΕΚ. Ένας προπονητής δηλαδή σημείο αναφοράς. Το απόλυτο αφεντικό που θα μπει στα Σπάτα. Αυτός, οι συνεργάτες του, οι παίκτες και κανείς άλλος. Ή μάλλον, όλοι όσοι θα επιλέξει ο ίδιος ο προπονητής να είναι κοντά του! Είναι δεδομένο πως ένας τεχνικός και άνθρωπος σαν τον Φερνάντο (ή του δικού του επίπεδου) θα βάλει στεγανά και θα φτιάξει τα αποδυτήρια της ΑΕΚ σε όλους τους τομείς. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει ανάγκη να το ξαναβρεί η ομάδα.

Το αγωνιστικό σκέλος

Ο Σάντος έχει περάσει από την ΑΕΚ άλλες δυο φορές. Ιδιαίτερη η σεζόν 2001-02 που μας συστήθηκε, όταν τον έφερε ο Μάκης Ψωμιάδης. Διαφορετική επιστροφή το καλοκαίρι του 2004, όταν γύρισε στην ΑΕΚ με πρόεδρο τον Ντέμη Νικολαΐδη. Και στις δυο αυτές διαφορετικές περιόδους ο Σάντος κατάφερε κάτι… σπάνιο για την ΑΕΚ: Να φτιάξει ΟΜΑΔΑ! Ό,τι παίκτες κι αν είχε στα χέρια του δημιούργησε δυνατά τιμ που έφτασαν να διεκδικούν το πρωτάθλημα ως το τέλος. Η ΑΕΚ έχει ανάγκη να βρει έναν άνθρωπο να την κάνει ξανά ομάδα. Και ο Σάντος ξέρει αυτό το… κόλπο. Το έχει αποδείξει και στην ΑΕΚ και στην καριέρα του, ότι ξέρει να παίξει το 100% από κάθε παίκτη του. Είναι το μεγάλο του προσόν να δημιουργεί «οικογένειες» και η ΑΕΚ έχει τεράστια σημασία και ανάγκη να ξανανιώσει ενωμένη.

Ξεκαθαρίζουμε και πάλι, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή τη χρονική στιγμή για επιστροφή του Φερνάντο Σάντος στην ΑΕΚ. Ακόμη κι αν τελικά δεν ευοδωθεί αυτή η συμφωνία,  η Ένωση δείχνει τεράστια ανάγκη να βρει έναν προπονητή ίδιου επιπέδου για να κάνει όλα τα παραπάνω. Ουσιαστικά δεν έχει σημασία ποιος προπονητής θα έρθει στην ΑΕΚ, αρκεί αυτός που θα έρθει (από τη στιγμή που ο Αργύρης Γιαννίκης δείχνει δεδομένο πως δεν θα συνεχίσει και τη νέα σεζόν) να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Σπάτα. Με την έλευση Φερνάντο Σάντος το ρίσκο μειώνεται…

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0