Football Talk

Ο λόγος που έχασε η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, ο Σάντος και η οργάνωση

Ο λόγος που έχασε η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, ο Σάντος και η οργάνωση

Το ματς στο Φάληρο και πώς χάθηκε ξανά, η έλευση ενός προπονητή έτοιμου για όλα, τα Σπάτα, τα γραφεία κι άλλα πολλά – Η ΑΕΚ έχει πολλή δουλειά μπροστά της, όμως όλα φτιάχνονται αρκεί να υπάρχει σχέδιο και διάθεση.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Πέρασε άλλο ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ίδιο αποτέλεσμα. Ήττα για την ΑΕΚ. Είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ο οργανισμός της ομάδας αυτό που συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια στα ντέρμπι. Αν μπορούσε να το διαχειριστεί θα το είχε διορθώσει. Δεν μπορεί να το διορθώσει, άρα δεν μπορεί και να το διαχειριστεί. Τόσο απλά και τόσο σύνθετα.

Η ΑΕΚ έχει σοβαρό πρόβλημα. Δε θυμάμαι στην ομάδα άλλη τόσο μεγάλη χρονική περίοδο να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Να μην έχει έστω μία εφήμερη χαρά, που είναι οι νίκες στα ντέρμπι, όταν δεν κατακτάς το πρωτάθλημα. Το μόνο… παρήγορο, είναι πως η ΑΕΚ έπαιξε στο Καραϊσκάκη τίμια.

Προσπάθησε όσο μπορούσε και κόντρα στις προβλέψεις στάθηκε αξιοπρεπώς στο γήπεδο. «Κλείδωσε» σε μεγάλο βαθμό τα ατού του Ολυμπιακού, του επέτρεψε ουσιαστικά να κάνει δυο φάσεις (το γκολ και το δοκάρι στο 10λεπτο) και από εκεί και πέρα να δημιουργήσει αυτή τις προϋποθέσεις για να φύγει με το διπλό. Δεν το έκανε όμως! Ξανά!

Ταυτόχρονα βέβαια το γεγονός ότι έπαιξε όσο μπορούσε  καλύτερα και εν τέλει ηττήθηκε στο τέλος, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Του αγωνιστικού προβλήματος. Η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη ήταν καλά διαβασμένη και θα κέρδιζε το ματς, αν ήταν δουλεμένη. Δεν είναι μία ομάδα που βγάζει στο γήπεδο πολλούς αυτοματισμούς και στηρίζεται κατά 90% στην ατομική ποιότητα των παικτών της. Δεν κατάφερε, λοιπόν, να φτιάξει καλές φάσεις, στις προϋποθέσεις που δημιουργούσε, δεν έκανε γκολ, δεν κέρδισε… Τόσο απλά κι αυτό!

Αυτό το δημιουργικό, ομαδικό, πρόβλημα

Εδώ και καιρό, αν και πολλοί στέκονται στην αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ, τονίζεται επίσης και το δημιουργικό πρόβλημα που έχει. Το γεγονός ότι η ομάδα είχε τόσο χώρο να τρέξει στο Καραϊσκάκη, να την βλέπουμε να βγαίνει πολλές φορές τρεις με τρεις στην επίθεση και τελικά να μην έχει την τελική πάσα ή να μην κάνει ένα καλό σουτ, αποδεικνύει πως δεν έχουν δουλευτεί κάποια βασικά πράγματα στα Σπάτα. Όπως και τα 10 κόρνερ που κέρδισε στο Φάληρο και όχι μόνο δεν κατέληξε κάποιο γκολ (όπως έκανε ο Ολυμπιακός για παράδειγμα και πήρε το παιχνίδι), αλλά δεν δημιούργησε ούτε καν μία καλή τελική.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που η ΑΕΚ δεν κέρδισε ούτε τώρα τον Ολυμπιακό, αν και καλύτερη: δεν έχει δουλέψει συγκεκριμένους τομείς στο παιχνίδι της και φυσικά σε ένα ακόμη παιχνίδι της έλλειψε ο κεντρικός χαφ (που δεν έχει στο ρόστερ), ο οποίος θα της δώσει τα επιθετικά στηρίγματα από τις πίσω γραμμές. Ο Άμραμπατ πάλευε σαν θηρίο μπροστά, όμως του έλλειψε το καθαρό μυαλό στην τελική πάσα και προσπάθεια. Ο Γκαρσία εξαιρετικός στο τακτικό κομμάτι και με διάρκεια στο παιχνίδι του, ο Τσούμπερ άφαντος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο που είχε κάποιους χώρους, επίσης η τελική του πάσα ήταν κακή. Δεν κάνω άλλο κριτική παικτών για το ματς στο Καραϊσκάκη. Δεν έχει ουσία.

Και τώρα… τελικοί για την Ευρώπη!

Η ουσία για την ΑΕΚ πλέον, έτσι όπως τα κατάφερε, είναι ότι πάει για… τελικούς στη συνέχεια με τους στόχους της να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω. Τώρα στόχος είναι να μην πάθει το πατατράκ και χαθεί και η Ευρώπη! Και πέρυσι τα ίδια λέγαμε! Και του χρόνου τα ίδια θα λέμε, αν δεν αλλάξει δραστικά η γενική φιλοσοφία της ομάδας.

Κι αυτή μπορεί να την αλλάξει μόνο ο Μελισσανίδης. Να αποφασίσει και να φέρει έναν προπονητή όπως είναι για παράδειγμα ο Φερνάντο Σάντος ή επιπέδου Φερνάντο Σάντος. Δεν θα λυθούν βέβαια ως δια μαγείας τα προβλήματα, αν έρθει ο… Σάντος ή κάποιος σαν τον Σάντος.

Ταυτόχρονα με τον ερχομό τέτοιου επιπέδου προπονητή, πρέπει να δημιουργηθούν στεγανά στα Σπάτα και εκεί το πόδι τους να πατούν μόνο όσοι ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα. Οι υπόλοιποι από τα γραφεία να κάνουν άλλες δουλειές, αναβαθμίζοντας τον οργανισμό σε ΟΛΑ τα επίπεδα. Η ΑΕΚ είναι πολύ πίσω σε όλους τους τομείς. Και θέλει αναβάθμιση. Και την αναβάθμιση την κάνουν τα στελέχη και η οργάνωση.  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0