Football Talk

Ζοσέ Μπότο: «Να κάνουμε τον ΠΑΟΚ ακόμη πιο μεγάλο - Αν ήταν ένας άλλος προπονητής κι όχι ο Λουτσέσκου μπορεί να μην ήμουν εδώ»

Ζοσέ Μπότο: «Να κάνουμε τον ΠΑΟΚ ακόμη πιο μεγάλο - Αν ήταν ένας άλλος προπονητής κι όχι ο Λουτσέσκου μπορεί να μην ήμουν εδώ»

Ο Ζοσέ Μπότο «συστήθηκε» στον κόσμο του ΠΑΟΚ στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο Πορτογάλος, αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Ζοσέ Μπότο, έδωσε τις δικές του απαντήσεις για όλα κι αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα που αφορούν την ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πότε έγινε η πρώτη επαφή με τον Ιβάν Σαββίδη: 

«Η πρώτη μας επαφή ήταν στα μέσα του Δεκέμβρη. Στην πρώτη συνάντηση, ξαφνιάστηκα και δεν ήμουν σίγουρος γι’ αυτό το βήμα. Στη συνέχεια έγινε η επαφή με τον κ. Σαββίδη και με την ομάδα. Όλοι όσοι μίλησαν μαζί μου για αυτό το θέμα, με έπεισαν. Έγινε βέβαια ένα μίτινγκ ιδιαίτερο που δεν ξεκίνησε καλά, γιατί εγώ υπολόγιζα με ώρα Ουκρανίας κι ο κ. Σαββίδης με ώρα Ρωσίας, αλλά μετά από δύο ώρες, με έπεισε γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Σε αυτό το μίτινγκ, δε μιλήσαμε καθόλου για χρήματα. Μου έβγαλε ένα λόγο για την ιστορία του συλλόγου κι ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό, που ένας πρόεδρος μου μίλησε για τον σύλλογο, την ιστορία του, την παράδοση. Ήταν κάτι που μου φάνηκε πολύ ωραίο κι ήταν αυτό που με έπεισε και μου άνοιξε ουσιαστικά τους ορίζοντες, γι’ αυτό που θέλω να κάνω».

Για το ποιοι είναι οι στόχοι του: 

«Αυτό που μου ζήτησε ο κ.Σαββίδης ήταν να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να γίνει ακόμη πιο μεγάλος. Βλέπω πολλά μηνύματα κι από τον κόσμο, που μου ζητάει να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να γίνει μεγάλος. Αυτό είναι λάθος… Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη μεγάλος κι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι να τον βοηθήσουμε να γίνει ακόμη πιο μεγάλος. Αυτό που μου ζήτησε είναι να βοηθήσω την ομάδα να φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο. Δε μου ζήτησε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα ή κάτι σχετικό, γιατί όταν βρίσκεσαι σε αυτό το επίπεδο θα έρθουν οι τίτλοι».

Για τις σκέψεις του όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη: 

«Όταν έφτασα εδώ, είχα μία συγκεκριμένη ιδέα. Δεν είχα πολύ καιρό που μιλούσα με την ομάδα. Μελέτησα πολύ την ομάδα, αλλά ήθελα να είμαι εδώ για να τα δω όλα από κοντά. Δεν μπορούσα να πάρω αποφάσεις, βλέποντας βίντεο. Όταν έφτασα εδώ, είπα στον κ. Σαββίδη να με αφήσει να κάνω μία ανάλυση, όντας στις προπονήσεις και μετά θα του έλεγα τις σκέψεις μου. Αυτή τη στιγμή εγώ, ο πρόεδρος κι ο προπονητής, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε το καλοκαίρι. Προφανώς, δεν μπορώ να μιλήσω για όλα τώρα. Όταν ήρθα είχα μία συγκεκριμένη γνώμη και τώρα έχω μια άλλη. Είμαι πάντα στις προπονήσεις, βλέπω τους ποδοσφαιριστές, βλέπω τη δουλειά τους.

Πρέπει να αλλάζεις την οπτική σου και να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό που μπορώ να πω στον κόσμο, είναι να μην ανησυχούν, ξέρουμε τι κάνουμε. Φυσικά, δεν μπορούμε να το πούμε τώρα. Επειδή μου αρέσει να μιλάω με ονόματα, θα σας δώσω παράδειγμα με ονόματα, γιατί δε φοβάμαι να μιλάω με ονόματα. Ήρθα σκεπτόμενος ότι η ομάδα χρειάζεται εξτρέμ. Άρχισα να ψάχνω λοιπόν, αλλά όταν έφτασαν εδώ, είδα ότι υπάρχει ένας παίκτης που έχει ποιότητα, την οποία μπορεί να μην είχε δείξει ακόμα, αλλά είπα ότι αν φέρω άλλον παίκτη θα χρειαστεί 1-2 παίκτες και σε αυτό το διάστημα σκέφτηκα ότι θα “σκότωνα” τον Μιτρίτσα. Έτσι αποφασίσαμε να μην πάρουμε παίκτη και στα τελευταία παιχνίδια ήταν από τους κορυφαίους. Μερικές φορές, αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δείξεις εμπιστοσύνη σε έναν ποδοσφαιριστή. Εδώ είναι η πραγματική ζωή, δεν είναι το… football manager. Πρέπει να βλέπεις τα πάντα και να τα αναλύεις όλα. Πρέπει να σκεφτόμαστε και τη συνέπεια που μπορεί να έχει οποιαδήποτε κίνηση».

Για το τι λείπει από τον ΠΑΟΚ: 

«Φυσικά το κλαμπ πρέπει να βελτιώσει πολλά πράγματα. Όχι τόσο πολλά, όσα θεωρούσα όταν ήρθα εδώ. Το πιο σημαντικό για μένα, είναι ότι ο σύλλογος πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη γραμμή στις κινήσεις που θα κάνει σχετικά με τον προπονητή και τους παίκτες κι αυτό το εξήγησα και στην οικογένεια Σαββίδη. Υπήρχε μία κεντρική ιδέα, αλλά οι προπονητές που ήρθαν εδώ μετά την κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος και μετά τον κ. Λουτσέσκου είχαν τελείως διαφορετική σκέψη. Όταν αλλάζεις οπτική και γραμμή οι παίκτες δεν ταιριάζουν. Μπορεί να έχεις για παράδειγμα για προπονητή τον Γκουαρντιόλα και μετά να αλλάξεις και να πάρεις τον Σιμεόνε. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί προπονητές με άλλη φιλοσοφία. Σε μία τέτοια αλλαγή, μπορεί να μην ταιριάζουν οι παίκτες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να έχουμε συγκεκριμένη γραμμή και να μην αλλάζουμε διαρκώς».

Για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου: 

«Δε δούλεψα ποτέ με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Τον συνάντησα δύο φορές, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι μιλήσαμε».

Για το θέμα των ανανεώσεων και τον Ίνγκασον: 

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Ο Ίνγκασον είναι ένας παίκτης που θέλει να μείνει εδώ κι ο ΠΑΟΚ θέλει το ίδιο. Θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Για τον Εσίτι: 

«Είναι ένας παίκτης για τον οποίο διαπραγματευόμαστε. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».

Για τις σκέψεις του με φόντο το καλοκαίρι: 

«Ξέρουμε τι θέλουμε, απλά δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό. Δεν είναι εύκολο να έχεις παιχνίδια κάθε τρεις ημέρες και θέλουμε να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στους αγώνες μας. Ξέρουμε τι θέλουμε, απλά δεν είναι η ώρα να αναλύσουμε παίκτες και στόχους για το καλοκαίρι. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στην ομάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι δουλειά μου είναι να διατηρώ την ομάδα συγκεντρωμένη στις υποχρεώσεις της».

Για τη σχέση που έχει “χτίσει” με την ομάδα: 

«Είμαι ένας αθλητικός διευθυντής. Πρέπει να είμαι μέρος της ομάδας και ρόλος μου, είναι να είμαι κοντά σε όλους. Να τους υποστηρίζω. Να είμαι κοντά σε όλους. Δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις, αν δεν είμαι συνέχεια με τον προπονητή, αν δε βλέπω τις προπονήσεις. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου τώρα. Υποφέρω και πανηγυρίζω μαζί της! Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε με την ΑΕΚ. Δεν είδα το πρώτο γκολ, γιατί κατέβαινα κάτω για να υποστηρίξω την ομάδα, έτσι ώστε να είμαι ο πρώτος που θα είναι δίπλα τους σε περίπτωση που χάσουμε. Κερδίσαμε, πανηγυρίσαμε κι ήμασταν χαρούμενοι. Τώρα ξέρω τι πρέπει να κάνω όταν χάνουμε».

Για το αν αυτό που συνάντησε τον ικανοποίησε σε σχέση με ό,τι περίμενε πριν να έρθει στην Τούμπα: 

«Όταν βλέπεις κάτι από έξω, είναι τελείως διαφορετικό. Έχω μάθει να μην πιστεύω αν δε δω ο ίδιος. Όταν ξεκίνησα να μιλάω με το κλαμπ, είδα όλα τα παιχνίδια της ομάδας. Είχα μία ιδέα για το τι συμβαίνει στην ομάδα, αλλά δεν ήξερα γιατί είναι έτσι. Όταν έφτασα εδώ, ήταν η στιγμή που ανέβαινε η ομάδα. Μετά είδα τα πράγματα μέσα από τα μάτια μου και τα εμπιστεύομαι πολύ. Είδα μία πολύ επαγγελματική ομάδα και παίκτες που δούλευαν πάντα στο 100%. Γενικότερα, θεωρώ ότι το πρόβλημα ήταν η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τώρα, βλέπετε ότι η ομάδα είναι πολύ καλύτερα. Δεν είναι όλα τέλεια, πρέπει να σκεφτούμε με καθαρό μυαλό και να έχουμε μία ισορροπία στην κρίση μας, για το τι χρειάζεται η ομάδα. Αυτό που βλέπω τώρα είναι ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, ότι η ομάδα είναι καλύτερη σε σχέση με ό,τι μου έλεγαν πριν να έρθω».

Για το τι θα ήθελε να αλλάξει: 

«Όλες οι ομάδες στον κόσμο, ακόμη κι αυτές που κατακτούν τα πάντα, έχουν πράγματα που χρειάζεται να βελτιώσουν. Το πλάνο μας είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να γίνει πιο συμπαγής, να μην εξαρτάται από πρόσωπα δηλαδή και να έχει τη δική της ιδέα και φιλοσοφία όπως είπα. Το καλό είναι ότι οι απόψεις μου για το ποδόσφαιρο, είναι σχετικά ίδιες με τον προπονητή. Αυτό είναι φανταστικό, είναι το ιδανικό. Έχοντας στο μυαλό σου το δρόμο και τη διαδρομή που θέλεις να ακολουθήσεις, είναι πιο εύκολα τα πράγματα.  Επίσης, δε χρειάζεται καν να με ρωτήσετε να πω κάτι αρνητικό, αυτοί είναι οι παίκτες μας, με αυτούς πάμε στον “πόλεμο” κάθε Κυριακή, οπότε δεν έχω να πω κάτι αρνητικό για κανένα μέλος της ομάδας».

Για τις επιλογές παικτών: 

«Φυσικά, στόχος μας είναι να ανανεώσουμε την ομάδα και το λέω αυτό, μιλώντας για τις ηλικίες. Οι παίκτες που θα αποκτήσουμε μπορεί να είναι για παράδειγμα μέχρι 25-26 ετών, αλλά θέλουμε παίκτες με εμπειρίες, ακόμη κι αν δεν έρχονται από τα τοπ πρωταθλήματα. Γιατί επιλέγουμε παίκτες τέτοιας ηλικίας; Επειδή το κλαμπ πρέπει να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό μοντέλο, όπως η κάθε ομάδα. Αυτό, επιτυγχάνεται έχοντας παίκτες με μεγάλη ικανότητα και προοπτική. Θέλουμε να φέρουμε παίκτες που είναι σε καλή ηλικία κι έχουν ήδη εμπειρία. Δεν θέλουμε παίκτες από άλλες ακαδημίες. Θέλουμε να στήσουμε ένα μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει παίκτες που μπορούμε να τους φέρουμε και στη συνέχεια να τους πουλήσουμε. Αν αναλύσετε τις μεταγραφές θα δείτε ότι στα τοπ πρωταθλήματα πηγαίνουν παίκτες μέχρι 26 ετών μάξιμουμ κυρίως. Οι υπόλοιποι πηγαίνουν στα άλλα. Θέλω να γίνουμε μία ομαδα που πουλάει συστηματικά παίκτες. Έτσι δουλεύει η αγορά. Στην Μπενφίκα για παράδειγμα, καταφέραμε να μετατρέψουμε την αγορά σε μία… μηχανή πώλησης παικτών. Μελετούσαμε πολύ την αγορά και μετά, δημιουργήσαμε ένα brand. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει κι εδώ. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που είδα, είναι ότι υπάρχει κόσμος που δεν πιστεύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ο κόσμος με ρωτάει τι ήρθα να κάνω εδώ. Είναι λάθος γιατί η Ουκρανία ή η Πορτογαλία δεν έχουν κάτι καλύτερο. Μπορούμε κι εδώ να πετύχουμε το ίδιο».

Για το αν τον αγχώνουν οι αλλαγές προσώπων στον ΠΑΟΚ: 

«Πραγματικά δεν το σκέφτομαι αυτό! Αν με ρωτούσε κάποιος στις 12/12, όταν παίζαμε αγώνα στο Champions League με τη Σαχτάρ, αν το Φεβρουάριο θα είμαι στην Ελλάδα, θα τον ρωτούσα αν είναι τρελός! Αλλά τώρα, είμαι εδώ. Αυτό που με νοιάζει είναι να έχω αφήσει κάτι πίσω μου όποτε κι αν φύγω, όπως συμβαίνει και στην Μπενφίκα και στην Σαχτάρ».

Για την αγορά της Βραζιλίας: 

«Η Βραζιλία είναι από τις καλύτερες αγορές του κόσμου και την γνωρίζω καλά. Είναι μία δύσκολη αγορά, γιατί πρέπει να τη μελετήσεις καλά. Μπορεί ένας παίκτης να έχει καλή απόδοση σε ένα παιχνίδι και την επόμενη μέρα το κλαμπ να ζητάει γι’ αυτόν 20 εκατ. Γνωρίζω παίκτες από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι για το πώς θα κινηθούμε».

Για τον ΠΑΟΚ Β και τον Πάμπλο Γκαρσία: 

«Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία μεγάλη ομάδα, χωρίς να έχει δυνατές ακαδημίες. Πρέπει να υπάρχει μία κεντρική ιδέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα τμήματα θα παίζουν το ίδιο σύστημα. Παίρνοντας για παράδειγμα τον Άγιαξ, έχει μία ακαδημία που φτιάχνει παίκτες κι όχι ομάδες. Όταν πήγα στην Μπενφίκα, οι μικρότερες ομάδες ήταν σχεδόν πάντα πρωταθλήτριες, αλλά δεν έπαιζε κανείς στην πρώτη ομάδα. Εμείς το αλλάξαμε αυτό κι είπαμε ότι από εκείνο το σημείο, ο καλύτερος παίκτης της Κ17 θα ανέβαινε στην Κ19, ο καλύτερος της Κ19 στη δεύτερη ομάδα κι αντίστοιχα, ο καλύτερος εκεί, στην πρώτη. Αυτό έγινε, γιατί θέλαμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν μέσα από τις δυσκολίες. Στην ουσία, είναι σημαντικό να φέρεις παίκτες στην πρώτη ομάδα. Θα σας πω ότι τότε ήταν δύσκολο για τους προπονητές, γιατί τους παίρναμε τους καλύτερους παίκτες και γκρίνιαζαν. Τους είπαμε ότι δεν έπρεπε να ανησυχούν και θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, γι’ αυτό κάναμε και 10ετη συμβόλαια. Παίκτες όπως ο Ζοάο Φέλιξ ή ο Ρούμπεν Ντίας παίζουν τώρα σε τοπ επίπεδο, αν δείτε.

Δεν έχω προλάβει να το κάνω ακόμη, αλλά υπόσχομαι ότι θα μελετήσω σε βάθος τις ακαδημίες. Ο Πάμπλο ήταν ο πρώτος που συνάντησα όταν ήρθα εδώ. Πήγα στην προπόνηση της β’ ομάδας, μίλησα με τους συντονιστές της ακαδημίας. Ο άμεσος συνεργάτης μου βλέπει όλα τα παιχνίδια. Όσο προχωράει ο καιρός θα μπω και πιο βαθιά, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι να φέρουμε παίκτες. Πρώτος στόχος, είναι να φέρουμε παίκτες που θα είναι έτοιμοι από όλες τις απόψεις στην πρώτη ομάδα».

Για τους Έλληνες παίκτες: 

«Πιστεύω ότι η ομάδα πρέπει να έχει αρχηγούς γηγενείς παίκτες που γνωρίζουν την κουλτούρα του συλλόγου και την ελληνική νοοτροπία. Ναι, βλέπουμε αν υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ταιριάξουν με τη δική μας φιλοσοφία κι είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να είναι στο μυαλό μας για το επόμενο διάστημα».

Για τον Ιβάν Σαββίδη: 

«Το πρώτο μίτινγκ, ήταν τόσο καλό, που με έπεισε να πω το “ναι”. Το τελευταίο μίτινγκ που κάναμε, ήταν για να το παρουσιάσω τις σκέψεις μου. Ο κ.Σαββίδης είναι πάντα δίπλα στην ομάδα. Μάλιστα μου έχει δώσει κι αρκετές καλές ιδέες για το πως μπορούμε να βελτιωθούμε κι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι δεν είναι εδώ. Είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε και να βοηθήσουμε την ομάδα κι αυτό επίσης είναι μία απάντηση σε όλους αυτούς».

Για τον Βιεϊρίνια: 

«Το σημαντικό είναι ότι γνωρίζει τι θέλουμε να κάνουμε για εκείνον. Είπα και πριν, ότι αυτή δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για παίκτες, γιατί πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι όλοι στους αγώνες. Αυτό που έχει σημασία για μένα, είναι ότι εκείνος γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ποια είναι τα σχέδιά μου».

Για παίκτες όπως ο Μπίσεσβαρ, ο Πασχαλάκης, ο Κρέσπο κι ο Σβαμπ: 

«Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε με αυτούς τους παίκτες, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό τώρα. Όπως είπα, τώρα σημασία έχουν οι αγώνες, όλοι είναι συγκεντρωμένοι εκεί. Μου αρέσει ο κόσμος να γνωρίζει το πώς σκέφτομαι κι αυτό γίνεται μέσα από τέτοιες συνεντεύξεις Τύπου, αλλά είναι πράγματα και λεπτομέρειες που δεν μπορώ να πω τώρα».

Για τον Σφιντέρσκι: 

«Αγωνιζόμαστε με ένα σύστημα που θέλει έναν παίκτη στην επίθεση. Αν δεν έφευγε κάποιος, θα είχαμε 5 παίκτες για τη θέση του επιθετικού, τον Ακπόμ, τον Τσόλακ, τον Κούτσια και τον Ολιβέιρα που έρχεται, μαζί με τον Σφιντέρσκι. Θα είχαμε δηλαδή 4 παίκτες δυσαρεστημένους. Το πώς παίρνεις την απόφαση για το ποιον θα πουλήσεις είναι απλή. Αν είχατε δύο αυτοκίνητα ποιο θα πουλούσατε; Αυτό για το οποίο θα σας προσέφεραν περισσότερα. Προσωπικά, ο Τσόλακ είναι ένας παίκτης που μου αρέσει και μπορεί να δώσει πράγματα στην ομάδα. Όταν έχεις δύο παίκτες επιλέγεις να πουλήσεις αυτόν, για τον οποίο σου δίνουν περισσότερα».

Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου: 

«Το πιο εύκολο πράγμα για μένα, ήταν να διαβάσω το στιλ του προπονητή. Αν ήταν ένας άλλος προπονητής κι όχι ο κ. Λουτσέσκου μπορεί να μην ήμουν εδώ. Μιλήσαμε πρώτη φορά στις 26/12, αλλά πριν έρθω εδώ είχα αναλύσει το στιλ του και μου άρεσε. Αν ήταν ένας άλλος με διαφορετική φιλοσοφία, ενδεχομένως δε θα ήμουν εδώ. Έχουμε τις ίδιες αρχές που ταιριάζουν, μου αρέσει ο τρόπος που παίζει. Είναι πιο εύκολο δεν χρειάζεται να προσαρμοστούμε και να μαλώνουμε. Έχω ένα background που μου επιτρέπει να επιλέγω τι θα κάνω. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, αυτός είναι ο στόχος μου. Αν δεν πίστευα πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί δε θα ήμουν εδώ. Αν δω ότι δε γίνεται αυτό θα είμαι ο πρώτος που θα φύγει».

Για το πιο δύσκολο πράγμα που συνάντησε εδώ: 

«Το πιο δύσκολο ήταν να αλλάξω τη νοοτροπία. Προέρχομαι από μία άλλη χώρα, μία άλλη ομάδα, διαφορετικό περιβάλλον. Εκεί είχα άλλους στόχους, άλλο μπάτζετ. Εκεί μπορούσα να κάνω πράγματα που ξέρω ότι εδώ δε θα έχουν αποτέλεσμα. Στην Σαχτάρ για παράδειγμα πήρα 8-9 παίκτες 18-19 ετών που έκαναν τη διαφορά στο πρωτάθλημα. Εδώ, το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό, πιο δύσκολο και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Πριν να έρθω εδώ, δεν είχα χρόνο να το σκεφτώ, έγιναν όλα πολύ γρήγορα κι αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που βίωσα μέχρι στιγμής».

Για τον Βαρέλα: 

«Ο Βαρέλα είναι μία περίπτωση που έχει ομοιότητες με αυτήν του Αντρέ. Είναι τελείως διαφορετικό το αν είναι έτοιμος να βοηθήσει τη ομάδα αυτή τη στιγμή κι αυτό είναι κάτι που αναλύουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι κακό για την ομάδα να αναλύουμε τέτοια πράγματα αυτή τη στιγμή. Είμαι ανοικτός να το κάνω, αλλά το καλοκαίρι. Κάτι γενικό, που δεν έχει να κάνει με τον Βαρέλα… Θεωρώ ότι οι ομάδες θα πρέπει να σέβονται την ιστορία του κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά δεν πρέπει να μένουν κολλημένες στο παρελθόν. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον Βαρέλα, είναι κάτι που έχω δει στην ιστορία μου στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία και το τι έχει προσφέρει ο κάθε παίκτης, αλλά να βλέπουμε και μπροστά».

Για τους ρόλους του καθενός στο κλαμπ: 

«Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που βρήκα στην ομάδα κι έχει να κάνει με τη λειτουργία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Είναι μία δουλειά που πρέπει να κάνω, να βάλω όρια δηλαδή. Με τον προπονητή μιλάμε για τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας παίκτης. Εγώ αναλύω την αγορά επειδή ο προπονητής έχει πολλά να κάνει, προτείνω τους παίκτες, καταλήγουμε κι έτσι προχωράμε. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ξέρουμε που πρέπει να κινηθούμε και να έχουμε στόχευση. Ξέρουμε ποιο είναι το μπάτζετ μας και μετά είναι δική μου ευθύνη να πείσω τους υπεύθυνους για ποιο λόγο πρέπει να κινηθούμε για έναν συγκεκριμένο παίκτη και τι μπορεί να δώσει στην ομάδα».

Για το πρωτάθλημα: 

«Όταν ξεκίνησα τις συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα ήταν 14 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 4 από την ΑΕΚ. Τώρα, είμαστε 9 πόντους πίσω και 8 πάνω από την ΑΕΚ. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με δύο μήνες πριν. Άποψή μου είναι ότι ήμασταν πολύ καλύτεροι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κι έπρεπε να κερδίσουμε. Αυτό που βλέπω τώρα, είναι ότι η διαφορά μεταξύ του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο, δεν είναι 9 πόντοι. Αν μειώσουμε τη διαφορά μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Για τον Σάστρε και τον Φιλίπε Σοάρες: 

«Για τον Σάστρε, δεν μπορώ να πω ότι είναι μία έκπληξη για μένα. Ήξερα ποιος είναι. Ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξα να τον φέρω. Θέλαμε ένα δεξί μπακ με διαφορετικά στοιχεία, γιατί για μένα ο Λύρατζης είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και σίγουρα θα είναι το επόμενο μπακ της Εθνικής Ελλάδας. Είναι όμως ένας παίκτης με άλλα στοιχεία. Ήταν μία καλή απόφαση που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχουν πολλές προσδοκίες.

Του Σοάρες η περίπτωση είναι τελείως διαφορετική. Ο παίκτης, ο ίδιος έκανε πολλά για να έρθει εδώ. Δεν έκανε προπονήσεις για δέκα μέρες με την πρώην ομάδα του. Ήρθε εδώ σε μία δύσκολη συνθήκη και μετά αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις, οπότε αποφασίσαμε να τον προστατεύσουμε. Είναι δύο εβδομάδες εδώ, αλλά δεν έκανε πολλές κανονικές προπονήσεις, επειδή έχουμε συνεχώς αγώνες. Δεν έχει πολλές προπονήσεις για να μάθει. Για έναν παίκτη νεαρό, αυτό είναι δύσκολο. Δεν έχουμε καμία κανονική προπόνηση τώρα. Όταν έρχεται ένας παίκτης είναι πολύ δύσκολο. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα τον λατρέψουν όλοι όταν θα παίξει στο 100%».

Για το μπάτζετ: 

«Ξέρω ότι το χειρότερο πράγμα για μία ομάδα είναι να μιλάμε για το μπάτζετ. Έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και που θα κινηθούμε. Είναι κακό να μιλάς για μπάτζετ, γιατί αν κάνεις μία διαπραγμάτευση μπορείς να σου ζητήσει η άλλη ομάδα τελείως διαφορετικά χρήματα, σε σχέση με την πραγματική αξία του παίκτη».

Για τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο: 

«Μου αρέσουν πολλά γύρω από το ποδόσφαιρο. Είναι το πάθος μου κι είναι ένας από τους λόγους που με έκαναν να πω το “ναι”. Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι στην Ελλάδα. Μου αρέσει πάρα πολύ το πώς γνωρίζει ο κόσμος το ποδόσφαιρο και το πάθος που έχει. Μου αρέσει το πάθος για το ποδόσφαιρο και νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0