Football Talk

Σενεγάλη – Αίγυπτος 0-0 (πεν. 4-2): Ο Μανέ από μοιραίος έγινε... ωραίος και έκανε για πρώτη φορά τα «Λιοντάρια», πρωταθλητές Αφρικής! (video)

Σενεγάλη – Αίγυπτος 0-0 (πεν. 4-2): Ο Μανέ από μοιραίος έγινε... ωραίος και έκανε για πρώτη φορά τα «Λιοντάρια», πρωταθλητές Αφρικής! (video)
Ο Σαντιό Μανέ εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή του τελικού του Copa Africa, αφού ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι της Σενεγάλης απέναντι στην Αίγυπτο (κ.δ. 0-0, πεν. 4-2) και χάρισε το τρόπαιο στα Λιοντάρια της Τερανγκά, για πρώτη φορά στην ιστορία τους! Συγκλονιστικός ο τερματοφύλακας των «Φαραώ», Γκαμπάσκι, που έκανε -και έπιασε- τα πάντα, αλλά δεν ήταν αρκετός, για να φέρει τον τίτλο για όγδοη φορά στα χέρια της χώρας του!

Ο Γκαμπάσκι έκανε τα πάντα για να χαρίσει το τρόπαιο στην Αίγυπτο, αλλά «λύγισε» στα πέναλτι (καν. διαρ. 0-0, πεν. 4-2) και είδε την παρέα του Μανέ να σηκώνει το τρόπαιο του Copa Africa, για πρώτη φορά στην ιστορία της! 

Η Σενεγάλη κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο με τη... δεύτερη, μιας και στην τελευταία διοργάνωση έφτασε έως την πηγή χωρίς να πιει νερό. Ο σταρ της Λίβερπουλ, από μοιραίος έγινε... ωραίος, αφού ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, στέλνοντας στον έβδομο ουρανό τους συμπατριώτες του!

Σημειώνεται, πως αυτός ήταν ο έκτος από τους 12 τελικούς του 21ου αιώνα, που οδηγήθηκε στην παράταση!

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Σενεγάλη, αφού μόλις στο 4ο λεπτό είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ από την «άσπρη βούλα». Ο Αμπντελμονέμ «γκρέμισε» τον Σις την ώρα που έμπαινε στην περιοχή και ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Ο Σαντιό Μανέ ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι, αλλά ο Γκαμπάσκι μάντεψε σωστά και απέκρουσε το πέναλτι, παρά το πολύ δυνατό σουτ του Σενεγαλέζου σταρ της Λίβερπουλ! Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επέμβαση έπαιξε και ο Μοχάμεντ Σαλάχ, που υπέδειξε στον συμπαίκτη του, ποια πλευρά να επιλέξει!


Τα λεπτά κυλούσαν δίχως να συμβαίνει κάτι το αξιοσημείωτο και το παιχνίδι χρειάστηκε να φτάσει στο 42ο λεπτό για να υπάρξει κάποια φάση. Ήταν η σειρά της Αιγύπτου να απειλήσει, αλλά ο Μεντί είχε απάντηση στο δυνατό σουτ του Μοχάμεντ Σαλάχ, οδηγώντας τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια χωρίς να υπάρχει σκορ, παρά την ελαφρά κυριαρχία της Σενεγάλης!

Η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε στην έναρξη του δεύτερου μέρους. Η Σενεγάλη είχε μία ανούσια κατοχή της μπάλας, προσπαθούσε να βρει διαδρόμους για να απειλήσει, αλλά δεν τα κατάφερνε, αφού Γκαμπάσκι ήταν σταθερός στις εξόδους του και «καθάριζε» όποια υποψία φάσης υπήρχε. Από τη δική της πλευρά, η Αίγυπτος είχε μια καλή στιγμή στο 69ο λεπτό, όταν ο Αμπντελμονέμ απελευθερώθηκε από τα μαρκαρίσματα, αλλά η κεφαλιά του ήταν κακή και η μπάλα κατέληξε άουτ. Έξι λεπτά αργότερα, ήρθε ακόμα μία μεγάλη στιγμή για τους «Φαραώ», και πάλι από… αέρος, όταν ο Χαμντί πήρε την κεφαλιά από πλεονεκτική θέση, αλλά αστόχησε.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Γκαμπάσκι ήταν και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Ο Ντιένγκ βγήκε σε θέση τετ-α-τετ στο 92’, αλλά ο γκολκίπερ της Αιγύπτου ήταν σε ετοιμότητα και αποσόβησε το γκολ! Κάτι ανάλογο έπραξε και στο 100', όταν ο Ντιένγκ -και πάλι- απείλησε με κεφαλιά, αλλά ο τερματοφύλακας της Αιγύπτου έδειξε τα αντανακλαστικά του, διατηρώντας το 0-0.

Οι δύο τους δεν άλλαξαν συνήθειες ούτε στο δεύτερο μέρος της παράτασης, όταν στο 115' ο Ντιένγκ επιχείρησε να νικήσει τον Γκαμπάσκι, αλλά και πάλι ο τελευταίος απομάκρυνε σε κόρνερ, οδηγώντας, ουσιαστικά, το παιχνίδι στα πέναλτι!

Στη «ρώσικη ρουλέτα», ωστόσο, ο γκολκίπερ των «Φαραώ», παρότι έπιασε ένα πέναλτι, δεν μπόρεσε να χαρίσει το τρόπαιο στην ομάδα του. Τόσο ο Αμπντελμονέμ, που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, όσο και ο Λασίν, που είδε τον Μεντί να αποκρούει την εκτέλεσή του, αστόχησαν, με τον Μανέ να δίνει την χαριστική βολή στο 5ο πέναλτι της Σενεγάλης. Ο άσος της Λίβερπουλ ευστόχησε και έγραψε το 4-2 ως τελικό σκορ της διαδικασίας των πέναλτι, φέρνοντας τη χώρα του για πρώτη φορά στην κορυφή της Αφρικής!


Σενεγάλη
: Μεντί, Σαρ (77' Ντιά), Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Σις, Κουγιατέ (66' Γκουεγέ), Μεντί, Σαρ, Γκέιγ, Μανέ, Ντιεντιού (77' Ντιένγκ)

Αίγυπτος: Γκαμπάσκι, Ασούρ, Αμπντέλμονέμ, Χαμντί, Ελ Φοτού, Φατί (99' Λασίν), Ελνένι, Ελ Σόλια (59' Τρεζεγκέ), Μαρμούς (59' Ζιζό), Σαλάχ, Μοχάμεντ (59' Χαμντί)

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0